Kuivalainen pysäytti Tapparan

Vahvasti yli- ja alivoimalla pelannut Pelicans kaatoi yllättäen suurempansa lauantai-iltana poikkeuksellisen myöhään pelatussa ottelussa. Voiton takuumies oli maalilla loistavia otteita esittänyt Pasi Kuivalainen, joka torjui ottelussa 36 kertaa.

Lähes 4000 katsojaa tuli seuraamaan Pelicansin ja Tapparan välistä SM-liigan ottelua. Mielenkiintoa herätti ennen kaikkea Pelicansin uusi vahvistus, latvialainen Grigory Pantelejevs. Hänellä on neljä ottelua aikaa vakuuttaa seurajohto, taitoa ja kokemusta ainakin riittää.

Jo ennen ottelua oli selvää, että Tappara tulee painamaan kovaa ja pyörittämään tasaviisikoin peliä. Viimeksi joukkueiden kohdatessa Lahdessa Tappara voitti lukemin 4-1, joten kotijoukkueella oli revanssin paikka. Molempien joukkueiden peli on tökkinyt viime aikoina, erityisesti Pelicansin, joka oli sarjan toiseksi viimeisenä.

Latvala ja Laurila osuvat ylivoimalla

Ottelun alku näytti pahalta Pelicansin kannalta. Peli pyöri lahtelaisten päädyssä ja oma peli ei tuntunut aukeavan. Varsinkin Tapparan ylivoima näytti pelottavalta, miehet ja kiekko liikkuivat nopeasti ja laukauksiakin nähtiin. Silti suurin osa laukauksista painui ohi maalin tai Kuivalainen oli kiekon tiellä.

Ottelun avausmaali tuli Pelicansin ylivoimapelin aikana. Jari Kauppila antoi kiekon viivalle Jan Latvalalle, jonka veto upposi ohi Tapparan maalivahdin Sasu Hovin.

Johtomaalin jälkeen Pelicans jatkoi hyvää peliään ja pääsi pyörittämään reilu pari minuuttia jopa viidellä kolmea vastaan. Vastuuta kuitenkin siirreltiin mieheltä miehelle ja laukaukset jäivät uupumaan. Kun Tappara oli saanut jo neljä kenttäpelaajaa jäälle, iski Pelicans toistamiseen. Lasse Jämsen syötti vasemmalle viivalla odottaneelle Henri Laurilalle, joka nousi vähän maalia lähemmäs ja laukoi tulisesti kiekon toistamiseen Tapparan maaliin.

Erän lopussa Jussi Tarvainen pääsi vielä ampumaan hyvästä paikasta, mutta Kuivalainen ei ollut yllätettävissä. Tappara pelasi viidellä viittä vastaan Pelicansia paremmin, mutta hyvin puolustanut ja ylivoimansa käyttänyt Pelicans siirtyi tauolle kahden maalin johtoasemassa.

Tapahtumarikasta

Ottelun toisessa erässä tapahtui lähes kaikkea, mitä jääkiekko-ottelulta voi odottaa. Pleksi rikkoontui, linjatuomari loukkaantui, kauden yksi hienoimmista torjunnoista Kuivalaiselta, runsaasti jäähyjä ja pari maalia, joista toinen videotarkastuksen jälkeen hyväksytty.

Erän alun paras tilanne tuli kotijoukkueelle ja Lasse Jämsenille. Ensin Pantelejevs kiersi maalin ja oli vähällä onnistua vanhanaikaisessa, perään Kauppila syötti maalille Jämsenille, joka ampui parista metristä, mutta ei saanut maalia. Hetken päästä Tapparalla oli vahva pyöritys Pelicans-päädyssä, mutta Pasi Kuivalainen torjui Jussi Tarvaisen vedon ja pari muutakin.

Erän puolenvälin tienoilla Tapparan Pekka Saravo otti 10 minuutin käytösrangaistuksen sukeltamisesta ja Jari Kauppila sai samasta tilanteesta kahden minuutin jäähyn koukkaamisesta. Kauppila ilmeisesti loukkasi tilanteessa nivusensa, eikä esiintynyt enää loppupelissä.

Ylivoimalla Tapparan Esa Pirnes pääsi yksin Kuivalaista vastaan koittamaan maalintekoa, mutta tuloksetta. Pelicans sai hetken päästä jälleen jäähyn ja Tappara pääsi reilun minuutin pyörittämään kahden miehen ylivoimaa. Kauniin klap-klap syöttelyn jälkeen Mikko Luoma pääsikin aivan vapaasti takakulmalta yrittämään osumaa, mutta Kuivalainen torjui kerrassaan uskomattomasti.

Pelicansin 3-0 johto-osuma syntyi vastahyökkäyksestä. Toni Saarinen lähetti Lasse Jämsenin vauhtiin oikeaa laitaa pitkin, tämän ketjun keskelle siirtynyt Tomi Hirvonen sai Jämseniltä syötön puolustajan ohi, vei maalivahdin kahville ja pisti kiekon tyhjään reppuun. Videotarkastus varmisti maalin syntyneen.

Tapparan kavennus tuli pari minuuttia ennen erän loppua. Ensin Kuivalainen pysäytti upeasti Tarvaisen vedon, kiekko meni viivalle, josta Marko Ojanen nousi ohi mailansa menettäneen Pelicans-hyökkääjän ja laukoi todella tarkasti ylänurkkaan. Kuivalainen oli tilanteessa täysin voimaton.

Jari Kauppilan loukkaantuminen vaikutti selvästi Pelicansin peliin. Erän loppu oli lähes täydellistä Tapparan hallintaa, aivan kuin joukkue olisi pelannut ylivoimalla.

Kotijoukkue kestää

Kolmannen erän alku näytti jälleen todella pahalta lahtelaisittain. Tappara painoi peliä miten tahtoi, mutta ei saanut onneksi maaleja aikaan. Noin viiden minuutin kohdalla iski yllättäen Pelicans jälleen ylivoimalla. Martin Cech ampui vasemmalta siniviivalta kohti maalia ja kiekko upposi helpon näköisesti Hovin vartioimaan maaliin.

Erän puolivälissä Tapparan ylivoima oli todella vaarallista, mutta laukauksien tarkkuus oli huono. Myös Kuivalainen jatkoi loistavaa iltapuhdettansa ja torjui upeasti Saravon laukauksen läheltä maalia.

Tappara pääsi jatkossakin pyörittämään pakkopeliänsä, mutta tuloksetta. Lähempänä onnistumista oli kesken Tapparan ylivoimapelin Pelicansin Hirvonen, joka pääsi läpiajoon. Hovi torjui kuitenkin hieman ponnettoman ratkaisun maalin yli.

Tapparan viimeinen todellinen paikka tuli Pirnekselle pari minuttia ennen pelin päätöstä. Hän pääsi ampumaan suoraan syötöstä b-pisteiden välistä, mutta laukaus meni jälleen yli maalin. Viimeisellä minuuutilla parhaat paikat tulivatkin Pelicansille, mutta lisämaaleja ei nähty.

Paljon onnistujia

Pelicansin joukkueesta moni pelasi hyvän ottelun. Paras pelaaja oli maalivahti Kuivalainen, mutta myös muut onnistuivat. Jan Latvala pelasi hyvän ottelun ja Jermu Piston loukkaantumisen myötä Latvalan pariksi nostettu Henri Laurila pelasi varmasti tehden myös maalin. Uusi vahvistus, Pantelejevs, pelasi varmaa peliä, vaikkei ihmeitä esittänytkään. Otteet olivat kuitenkin varsin lupaavia ja miellyttivät myös valmentaja Hirvosta.

-Ei tehnyt virheitä. Ei lähtenyt esiintymään, vaan pelasi joukkueelle.

Hyvää yli- ja alivoimaa

Hirvosen kasvoilta paistoi tyytyväisyys miehen saapuessa antamaan kommentteja. Hän oli tyytyväinen erityisesti erikoistilannepelaamiseen.

-En tiedä mikä piristi joukkuetta. Ylivoima toimi ainakin erinomaisesti. Myös alivoima oli loistavaa, ei yhtään omiin.

Hän oli myös tyytyväinen virheiden vähyyteen. Tapparan maali ei syntynyt omasta virheestä. Kehuja sai myös ottelun päätuomari Repo.

-Ensimmäinen tuomari tämän vuoden SM-liigassa, joka uskalsi viheltää koukkaukset.

Tapparan Jukka Rautakorpi ei saapunut kuultavaksi.