SaiPan hatussa ei sulkia neljään vuoteen

Maalien edustalla oli tuttuun tapaan hälinää.
Kuva © Kalle Mantere - kalle.mantere@jatkoaika.com
Taistelupari Pelicans ja SaiPa kohtasivat Lahden viikonloppuillassa tiivistunnelmaisessa trillerissä. Ottelu eteni voittomaalikilpailuun saakka, missä pussinokat ratkaisivat itselleen toisen peräkkäisen kotivoiton maalein 3-2.

SaiPa ei ole voittanut Pelicansia Lahdessa sitten vuoden 2010, ja jälleen se joutui matkaamaan Lappeenrantaan ilman vierasvoittoa. Samalla katkesi SaiPan neljän ottelun voittoputki.

Taistelu oli vähintään vauhdikas. Yleisölle tuli varmasti kuuma pelkästä katsomisesta, kun taistelupari eteni laidasta laitaan huimalla tempolla. Pelicansin ja SaiPan kohtaamiset ovat perinteisesti olleet tiukkoja ja tunteikkaita, eikä perjantai-illan taistelu ollut poikkeus.

Ottelu ratkesi puhtaasti erikoistilanteisiin, vaikka kummallakin joukkueella olikin yritystä selvittää peli tasakentällisin. SaiPa on Liigan alkukauden paras ylivoimajoukkue, joten pelin ratkaisuhetket eivät tulleet yllätyksenä. Toisaalta Pelicansin haparoiva alivoima onnistui pitämään lappeenrantalaiset kurissa. Ylivoima ei siis aivan toiminut odotetulla tavalla Lahdessa.

Ensimmäinen erä eteni tasaisesti, vaikka vieraat vetivät pidemmän korren aloituksissa. SaiPa sai tilaisuuden hallita ottelua, kun Janne Tavi iski ensimmäisellä ylivoimalla vieraat johtoon. Ex-pelikaani osoitti, miksi SaiPa pitää kärkeä Liigan ylivoimatilastossa.

−SaiPa pelaa nopeaa kiekkoa. Tarkkana saimme olla, totesi tuore pelikaani Saku Mäenalanen ottelun jälkeen.

SaiPan johtomaalin jälkeen hallinta siirtyi aavistuksen lappeenrantalaisten hellään huomaan. Vauhti ei tosin hyytynyt, minkä sai tuta vieraiden maalivahti Andreas Bernard. Michal Repikin ja Brian Salcidon nopea kaksinkamppailu pisti hetkeksi Bernardin jäänpintaan ihmettelemään maailman menoa. Maalivahti säästyi kuitenkin loukkaantumiselta, ja erä eteni loppuunsa jäähyjen ja kahinoiden saattelemina.

Pelicans ei tällä kertaa säikähtänyt takaa-ajoasemaa, vaan nousi toisessa erässä Tommi Paakkolanvaaran ylivoimaosumalla tasoihin. Tästä sisuuntuneena Pelicans iski suurella voimalla hermostuneen SaiPan kimppuun, mikä kulminoitui Henri Laurilan perinteiseen, kovaan laukaukseen siniviivalta. Johtomaali syntyi vain muutama sekunti Pelicansin ylivoimatilanteen päättymisestä.

Kolmannessa erässä SaiPa yritti vimmatusti tasoitusta. Kiri meinasi pysähtyä lappeenrantalaisrangaistuksiin erän loppupuoliskolla. Pelicans kuitenkin mokasi ylivoima-asemansa, kun siirretyn rangaistuksen aikana SaiPa yllätti Janne Juvosen David Macintyren laukauksella. Juvonen oli pitänyt Pelicansin johtoasemassa pitkään.

Ottelun ratkaisu siirtyi voittomaalikilpailuun saakka, jossa nähtiin toinen toisiaan epäonnistuneempia yrityksiä. Lahtelaisyleisö sai jännittää pitkään, kunnes Jordan Smotherman ratkaisi eleettömällä suorituksella voiton kotijoukkueelle seitsemännellä kierroksella . Muut voittomaalikilpailun onnistujat olivat Michal Repik ja Matti Järvinen.

Pelicansin riveissä esiintyi ensimmäistä kertaa 20-vuotias hyökkääjä Mäenalanen. Uusi turkoosipaita vuokrattiin Kärpistä kuukaudeksi. Mäenalanen ei ollut ensimmäisessä kotiottelussaan illan näkyvimpiä hahmoja, mutta pääsi kokeilemaan taitojaan voittomaalikilpailussa. Tällä kertaa taiturointi ei tuottanut tulosta.

- Hyvä peli oli meiltä. Oma suoritus varmaan pelien kautta paranee, Mäenalanen analysoi.