Lukko rikkoi lahtelaiskirouksen

LIIGA / Raportti
Lukko juhli kahden pisteen voittoa.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com
Lukko nitisti Pelicansin jatkoajalla parivaljakon kolmannessa kohtaamisessa tällä kaudella. Voitto oli raumalaisten ensimmäinen Lahdessa sitten vuoden 2012.

Pelicansin ja Lukon kohtaaminen Lahdessa oli erityisesti raumalaisten tilastojen näkökulmasta mielenkiintoinen. Vierasjoukkue ei ollut onnistunut viemään pisteitä Lahden ryöstöretkeltä sitten lokakuun 2012, eikä historia ollut kaukana toistaa itseään lauantai-iltanakaan. Kamppailu oli raumalaisille kauden 23. tasoihin varsinaisella peliajalla päättynyt ottelu.

Pelicans ei jäänyt myöskään tyhjin käsin, sillä Lukon 2−3-voitosta herui yksi piste lahtelaisillekin. Ilta oli yksilötasolla myös merkittävä kotijoukkueen Taavi Vartiaiselle, joka iski Liiga-uransa debyyttimaalin joukkueelleen tärkeään paikkaan.

− Kiekko menee henkilökohtaiseen paikkaan säilytykseen, muttei omaan kotiin, totesi Vartiainen debyyttimaalin tehneestä pelivälineestä.

Sekavat 40 minuuttia

Ensimmäinen erä käynnistyi kotijoukkueen pariminuuttisella hallinnalla, mutta pian sarjakutonen yrittikin hivuttautua hiljalleen ottelun ohjaksiin.

20-minuuttinen oli kummallakin joukkueella sekavaa aikaa, mutta erityisesti pelikaanipakisto oli aika ajoin suurissa vaikeuksissa vyöryvää Lukko-hyökkäystä vastaan. Hankaluuksista huolimatta kotijoukkue ei antanut huippuluokan maalipaikkoja raumalaisille, ja Janne Juvonen piti huolen omasta tontistaan.

Erä ei tarjonnut tilastomerkintöjä Lukon Jesse Virtasen kampitusjäähyä lukuun ottamatta, mutta kenttätapahtumat antoivat katsojille viihdykettä. Monen lahtelaisen kiekkokannattajan verkkokalvoille syöpyi varmasti kuva Hannes Björnisestä, joka upposukelsi fyysisen kamppailun jälkeen Lukon vaihtoaitioon. Tämä oli vain yksi esimerkki pelin fyysisyydestä ja intensiteetista. Erätauko alkoi Lukon ykköskentän maalinedustan pyörityksen siivittämänä.

Toinen periodi ei ollut edeltäjäänsä selkeämpi. Pelicans menetti useamman kerran kiekon keskialueella, mistä vierasjoukkue käänsi nopeasti vaarallisia tai vaarattomia vastahyökkäyksiä.

Ottelun ensimmäinen maali syntyi, kun Pelicansin juniorivahvistus Vartiainen iski debyyttimaalinsa Liigassa. Tiukalla siniviivalaukauksella oli maskipelaajia niin paljon edessä, että kotijoukkueen luuli suojelevan suurempaakin salaisuutta.

Lukko jäähyili erän aikana kahdesti, mutta tehottomaksi monesti kuvailtu pelikaaniylivoima ei onnistunut saamaan montaakaan kunnollista laukausta kohti Ryan Zabolskia. Sen sijaan erän vaarallisin raumalaistilanne nähtiin, kun rangaistuksensa suorittanut Ville Vahalahti pääsi suoraan jäähyaitiosta lähettämään Janne Lahden läpiajoon. Juvonen tuhosi kuitenkin loistotorjunnallaan vieraiden tasoitushaaveet.

Musertava kolmannen erän Lukko-ylivoima

Lukko oli käyttänyt erätauon hyväksi, kun se päätti piinata Pelicansia kunnon ryöpytyksellä. Tämä karuselli lahtelaispäädyssä ei ollut tulokseton, sillä kotijoukkue jäähyili, ja Mikko Kousa rankaisi hölmöilystä tasoitusmaalin verran. Vain muutamaa minuuttia myöhemmin raumalaiset saivat puolestaan jo tuulettaa Harri Tikkasen ylivoimaosumaa.

Pelicans pelasi peräänantamattomasti, ja sen asenteesta huokui taistelutahto sarjasijoituksia miettimättä. Raumalaiset saivat johtomaalin jälkeen saman tien painetta omassa päädyssään kotijoukkueelta. Loppujen lopuksi Antti Jaatinen tuuletti tasoitusmaalia tintattuaan kiekon keltaisen muurin taakse.

Joukkueet lähtivät jatkoajalle erikoistilanteesta, kun jäälle oli vahingossa vilahtanut kuusi Pelicans-pelaajaa. Lahtelaiset selvittivät tämän alivoiman, mutta seuraava Joonas Hurrin kampitusjäähy koitui turkoosimiehistön kohtaloksi. Lukko oli pyörittänyt peliä koko jatkoajan, ja oli vain ajan kysymys, kun Toni Koivisto sai iskettyä kiekon Juvosen ohi.

− Meillä säilyi maltti ja paransimme koko ajan peliämme, totesi Lukko-koutsi Risto Dufva.

− Erikoistilanteiden takia me hävisimme tänään, tiivisti Vartiainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle