Maltti oli valttia, mutta lahtelaisille mahdotonta

Pelicans koki perjantai-iltana rökäletappion JYPiä vastaan.
Lahden Pelicans ja JYP kohtasivat perjantaina peräti kolmannen kerran tällä kaudella. Lopputulos oli sama kuin aiemmissakin otteluissa, sillä vieraat veivät Jyväskylään täydet kolme pistettä murskalukemin 2-6.

Ottelu oli nopeatempoinen ja muutti luonnettaan hyvin äkillisesti. Avainasemassa oli se, kuinka hyvin joukkueet pystyivät mukautumaan muuttuviin pelitilanteisiin. Vierasjoukkue hyödynsi nopeat käänteet paremmin, eikä turhautunut sen suuremmin pelikaanipainostuksenkaan alla.

− Tämä Liigan pienin kaukalo on aina haasteellinen. Täällä peli kääntyy äkkiä ja siihen pitää olla valmis. Me olimme tänään kärsivällisiä, kommentoi JYP-luotsi Marko Virtanen.

JYP oli nopealla jalalla liikenteessä ja viimeisteli maalipaikkansa hyytävällä teholla. Pelicansillakin oli omat paikkansa, mutta tuttu maalinteko-ongelma nosti jälleen päätään. Ilta ei ollut helppo myöskään kuusi maalia päästäneelle lahtelaismaalivahti Janne Juvoselle.

Ensimmäinen erä oli seisahtanut. Jännittävin hetki löytyi Taavi Vartiaisen kampitusjäähystä, sillä varmasti sekä lahtelaisyleisö että vierasjoukkue pelkäsivät nuorelta hyökkääjältä samoja otteita kuin kahdessa aiemmassa pelissä. Vartiainen sai molemmissa suihkukomennuksen. Tällä kertaa pelikaanit selvisivät kaksiminuuttisella, mutta JYP rokotti saman tien Jani Tuppuraisen maalilla.

Pelko voi hallita hyvälläkin

Ottelun alussa Pelicans oli aralla jalalla liikkeellä, mutta ensimmäinen erätauko teki tehtävänsä. Kotijoukkue pyrki tasoittamaan 0−1-tappioasemansa vimmatusti.

Lahtelaisten peli on monesti kaatunut aiemmissa otteluissa tappioaseman aiheuttamaan pelkoon. Yritys on kadonnut, kun joukkue on lakannut uskomasta voittoon. Perjantai-ilta antoi tuulahduksen erilaisesta kotijoukkueesta, kun JYPin 0−2-maalikaan ei saanut vauhtia pysähtymään toisessa erässä.

Lopulta yritys tuotti tulosta, kun Michal Repik iski Pelicansin kavennusmaalin Tommi Paakkolanvaaran syötöstä. Maali oli ulkomaalaishyökkääjälle ensimmäinen seitsemään peliin, ja kotiyleisö toivoo varmasti hänen löytävän alkukauden vireensä uudelleen nyt.

JYP kuitenkin murtautui löysäilevän Pelicans-puolustuksen läpi ja nosti johtonsa vielä kahdella maalilla ennen erän loppua. Sisuuntuneet lahtelaiset eivät silti luovuttaneet missään vaiheessa, vaan erätauko alkoi Juha Leimun sohiman 2−4-maalin höystämänä.

Kotijoukkueen avainpelaajien maksama kova hinta

JYP karvasi ylhäältä ansiokkaasti koko ottelun ajan, ja Pelicansilla kesti aikansa saada murrettua vieraiden käyttämä kaavan. Kotijoukkueen vanhat konkarit tuntuivat olevan ulkoruokinnassa nopeiden pelitapahtumien johdosta enemmän kuin junioripelaajat.

Yhtenä Liigan aloitusässistä tunnettu Paakkolanvaara oli itselleen epätyypillisissä vaikeuksissa perjantai-iltana. Yksi aloituksen häviäminen omassa päässä poiki vieraille nopean maalin ensimmäisessä erässä. Pienet virheet kostautuivat äkäisinä vastaiskuina.

Lahtelaispuolustuksen kuningas Leimu oli jälleen oikea pelaaja oikeassa paikassa erikoistilanteiden aikaan. Paha kiekon merkkauttamisvirhe antoi kuitenkin kerran JYPille vastaiskun paikan, josta vieraat saivat puoli-ilmaisen maalin kolmannessa erässä. Pelicansin luottopelaajien epätasaisuus varmasti vaikutti koko kotijoukkueen psyykkeeseen.

Ottelu ratkesi lopulta vieraiden voittoon maalein 2−6.

JYP-valmentajan kommentit: Nelonen