Pelicans katkaisi tappioputkensa

Liigan jumbojen keskinäinen taisto oli puolentoista erän ajan surkeaa tunarointia. Toisella puoliskolla Pelicans vei ja Ilves yritti pyristellä vastaan. Pisteet jäivät kuitenkin ansaitusti Lahteen luvuin 4-3 (0-0,2-1,2-2).

Kaksi tuskan kanssa painiskelevaa joukkuetta vastakkain

Ilves on jumiutunut liigan peränpitäjäksi. Kauden alussa Ari-Pekka Selinin ollessa joukkueen valmentajana pistepussiin karttui viisi pistettä 13 pelistä maalierolla 34-43. Teijo Räsäsen otettua valmennusvastuun on suunta ollut entistäkin synkempi: kuusi pistettä 16 ottelusta maalierolla 25-68.

Pelicans oli jo kolkuttelemassa playoff-viivan tuntumassa ja peli kulki mallikkaasti isojakin vastaan. Sitten alkoi vastatuuli puhaltaa ja joukkue ajautui peräti seitsemän ottelun mittaiseen tappiokierteeseen. Tänään Pelicans sai tuon putken katkaistua - Ilveksen kustannuksella.

Avauserä kehnoa kiekkoilua - kuinkas muuten

Kotijoukkue hallitsi avauserää melko selvästi, mutta hyvät maalitilanteet olivat kortilla. Kiekkoa siirrettiin kaverilta toiselle ilman määrätietoisuutta ja tahtoa maalintekoon. Useasti kiekko passattiin suoraan vastustajan lapaan.

Erän paras maalintekopaikka syntyi Ilveksen Martti Järventien jäähyn aikana. Jari Kauppila ruokki Toni Mäkiahoa Ilves-neliön keskelle, mutta veto suuntautui vielä tällä kertaa hieman ohi vasemman pystytolpan.

Ilves otti avauserässä kolme kaksiminuuttista ja Pelicans yhden. Maalivahtien torjunnat kuvasivat aika hyvin erän tapahtumia: Mikko Rämö 7 - Tuomas Nissinen 11.

Paappasen oma maali sytytti kotijoukkueen

Taannoisessa Ässä-pelissä arveltiin, että sen huonommaksi ei peli yksinkertaisesti enää voi mennä. Pelicans ja Ilves osasivat kuitenkin yllättää. Toisen erän alku oli ehdottomasti huonointa kiekkoa Lahdessa tällä kaudella.

Pelicans pääsi alivoimalla 2-1 -ylivoimahyökkäykseen, mutta söhli tilanteen metritolkulla paitsioksi. Ilveksen Kimmo Vähä-Ruohola oli hetkeä myöhemmin aivan avopaikassa ja ampui Ville Hirvosen hyvästä syötöstä räikeästi yli.

Ilveksen avausmaali sopi pelin siihenastiseen kuvaan täydellisesti. Vesa Viitakoski haki ylivoimahyökkäyksessä takatolpalta Ville Snellmania, mutta Pelicans-puolustaja Tero Paappanen ohjasi kiekon tyylikkäästi oman maalin oikeaan ylänurkkaan. Ilves siirtyi johtoon ajassa 27.25. Jollakin ilveellä 0-1 -maaliin saatiin syöttäjäkin.

Maalin jälkeen Ilves painoi ahnaasti parin minuutin ajan, kunnes Jukka-Pekka Laamanen otti hölmön jäähyn vaarattomassa tilanteessa. Juuri Ilveksen tullessa täysilukuiseksi iski Pelicans. Kauppila heitti lätyn neliön sisään Toni Mäkiaholle ja Mäkkäri ampui vasemman tolpan juureen. Kuvio oli nähty jo ensi erässä - silloin ilman tulosta. 1-1 ajassa 33.01.

Tasoitus antoi selvästi lisää virtaa Pelicansille. Ansaittu johtomaali syntyi puolitoista minuuttia ennen erän loppua. Maestro Jari Kauppila kieputti Ilves-puolustuksen solmuun ja tarjoili Joonas Jääskeläiselle, joka laittoi pienestä kulmasta tyhjiin.

Cechin soolo säväytti

Päätöserä alkoi kotijoukkueen kannalta komeasti. Martin Cech lähti heti aloituksen jälkeen keskeltä nousuun. Ilves-puolustaja Teemu Jääskeläinen vietiin tilanteessa kahville kuten maalivahti Tuomas Nissinenkin. Aikaa 3-1 -maaliin kului vain yhdeksän sekuntia.

Päätöserän kahdeksan ensimmäistä minuuttia Pelicans hallitsi ottelua miten tahtoi Ilveksen jäähyillessä. Tuomas Nissinen oli suurin syy siihen, etteivät lahtelaiset tehneet lisäosumia.

Ilveksellä oli kahdeksan minuutin kohdalla unelmapaikka, kun Pelicans neppaili keskialueella ja Ilves pääsi 3-1 -ylivoimahyökkäykseen. Kaksi ensimmäistä vetoa torjui Mikko Rämö ja viimein Mika Niemi pääsi yrittämään täysin tyhjään maaliin, mutta ampui ohi. Yleisö intoutui nauramaan vapautunutta errollflynn-naurua.

Pilkka kävi kuitenkin omaan nilkkaan, sillä jatkotilanteesta Jari Kauppila sai jäähyn, jonka aikana Ilves rakensi kavennusosuman. Mikko Rämö torjui kaksi Ilves-vetoa, mutta puolustajat eivät saaneet siivottua kiekkoa. Jesse Niinimäen kolmas sohaisu löysi tiensä maaliin ja taas oli kotijoukkue paineissaan.

Pelin loppu viihdyttävää trilleriä

Kavennuksen jälkeen Pelicansin liike loppui ja Ilves pääsi luomaan muutaman vaarallisen tilanteen Kaanien päätyyn. Peli näytti kuitenkin ratkeavan Ilveksen Bert Robertsonin saamaan jäähyyn ajassa 56.31. Muutoin hyvin tuominnut Kimmo Siipo haksahti tässä kohdin, sillä Grigori Pantelejevin hyppy oli tilanteessa melkoinen.

Ilves oli taas pääsemäisillään täysilukuiseksi, kun Jari Kauppila käytti hyväkseen Ilveksen siniviivahölmöilyn. Pelicans pääsi harvinaiseen 3-0 -hyökkäykseen. Kauppila tarjoili ja Toni Mäkiaho niittasi kauden ja ottelun toisen maalinsa. Peli tuntui olevan ohi ajassa 58.32, kun numerot olivat jo 4-2.

Mikko Rämö päätti kuitenkin laittaa pelin vielä jännäksi imuroimalla Jesse Niinimäen punaviivalta lähteneen frisbeen mailakäden alta maaliin pariakymmentä sekuntia myöhemmin. Ilves oli taas maalin päässä.

Pelin lopun kotijoukkue pelasi maltilla ja järkevästi, eikä Ilves saanut paikkaa yrittää tasoitusta. Näin Pelicans sai pitkän tappioputkensa poikki.

Valmentajien kommentteja

Pelicansin valmentaja Petteri Hirvonen ei ollut voitosta huolimatta täysin tyytyväinen:

- Hölmöiltiin tänäänkin välillä oikein olan takaa. Jotain pelkotiloja jengillä on. Ongelmia tulee silloin, kun jätkät päättää, että nyt mä meen kentälle, enkä tee yhtään virhettä. Sitä kautta pelistä tulee ylivarovaista ja sitten se jostain syystä se ”iso virhe” naksahtaa.

- Onneksi kuitenkin sen verran skarpattiin, että saatiin pisteet. Siitä kiitos kuuluu ykköskentällisen kolmelle maalille. Se auttoi meitä paljon. Toivottavasti tästä jäi fiilistä puseroon lauantaista Lappeenrannan reissua varten. Siellä vastustaja tulee kovaa päälle.

- Mäkiahon jatkosta keskustellaan kun tämä neljän pelin jakso on ohitse. Eli ensi viikolla asiaa käsitellään. Tietysti kun me ollaan vähän niinkun maalien perässä oltu, ja kun mies näyttää noista Kauppilan tarjoamista paikoista maaleja tekevän, niin varmasti ollaan kiinnostuneita, vastasi Hirvonen kysymykseen Mäkiahon tulevaisuudesta.

Tuska suorastaan paistoi Ilveksen Teijo Räsäsen kasvoilla:

- Paineista puhutaan. Paineet kuuluu urheiluun ja ne täytyy vaan sietää ja kestää. Kyllä paineita on taulukon yläpään joukkueillakin.

- Mun mielestä pelattiin hyvin toisen erän puoliväliin asti. Sen jälkeen viimenen kymppi huonoa, kolmannen erän alku huonoa. Sitten me pelattiin taas sitä peliä, mitä me ollaan harjoiteltu. Kolmannessa erässä oli kyllä paikkoja hoitaa tää homma tasoihin ja mennä ohikin.

- Pelattiin riskillä ja meitä rankaistiin. Päästiin vielä mukaan, kun Jesse veti mahtavan kudin keskialueelta sisään. Niin se on, että jääkiekko-ottelua et voi voittaa, jollet pelaa täyttä 60 minuuttia.

Hajahuomioita

Joukkueiden kolmoskenttien senttereinä olivat vastakkain Hirvosen veljekset. Isoveli Tomi Pelicansin paidassa ja pikkuveli Ville Ilveksen väreissä. Veljellistä viistoilua nähtiin ainakin yhdessä aloitustilanteessa, kun linjatuomari määräsi Villen pois aloituksesta. Tomi heitti tilanteessa jotain nasevaa ja nauroi perään.

Pelicansin Toni Saarinen pelasi 200. liigaottelunsa.

Linjatuomarit olivat ottelussa poikkeuksellisen paljon kiekon tiellä. Päätuomari Kimmo Siipo selviytyi urakastaan kohtuullisen hyvin.