Blues taisteli, Pelicans voitti

Vastus oli heikko, mutta Lahdessa iloittiin tärkeistä pisteistä.
Lahden Pelicans on hävinnyt kotonaan lähes järjestään viime kuukausina. Keskiviikkona oli kuitenkin vastassa heikko Espoon Blues, ja Veikkauksen kerroin Bluesin voitolle oli 9,00. Nuori espoolaisryhmä ei päästänyt Pelicansia täysin jyräämään ylitseen, vaikka 4-2-tappio tulikin.

Kotona huonosti suorittanutta Pelicansia vastaan tuli espoolaisryhmä, jolta vietiin siirtorajan tuntumassa liki viimeiset syömähampaat. Blues oli ennen Pelicans-ottelua hävinnyt seitsemän kertaa peräkkäin. Espoon nuori lupaus Antti Suomela lupasi ennen peliä, että taistelu jatkuu vaikka panoksia ei olekaan.

Pulaa pelaajista Bluesilla tosiaan on. Tällä kertaa valmennus ei saanut edes täyttä neljää kentällistä kasaan, vaan lähti koitokseen 11 hyökkääjällä. Pelicansin haasteena on sen sijaan hermojen pitäminen keskikastin pistetaistossa.

Pelicans jäähyili, Blues ei

Ensimmäistä erää pelailtiin pitkään Blues-päädyssä, mutta Pelicansilta ei löytynyt ratkaisijoita. Sen sijaan lahtelaiset istuivat yllättäen boksissa enemmän kuin espoolaiset.

Erän puolessavälissä Bluesin 18-vuotias Teemu Väyrynen hankki maalintekoyrityksellään kaksi minuuttia Hannes Björniselle. Seuraavaksi Ryan Potulny pysäytti Timi Lahtisen rohkean läpiajon koukkaamisella. Tämän jälkeen Taavi Vartiainen hankki lahtelaisille vielä kolmannen kaksiminuuttisen pelitilanteen ulkopuolella tapahtuneen estämisen takia.

Ensimmäisen ylivoimansa Blues tuhri täysin, Pelicans pääsi jopa yrittämään maalintekoa kahdesti. Kahdessa jälkimmäisessä oli jo pakkopeliäkin, mutta viimeistely oli sekavaa.

Toista erää oli kulunut pari minuuttia, kun kotijoukkueen Jan Latvala laukoi kohti Kaapo Kähköstä ja Miika Roine suti irtokiekosta pelivälineen sisään.

Maalin jälkeen Pelicans jatkoi jäähyilyään: ensin Sebastian Revon maila osui tahattomasti Bluesin Suomelaa kasvoihin ja sitten Juhani Tyrväinen otti kakkosen koukkaamisesta. Blues puolestaan avasi jäähytilinsä, kun Sebastian Moberg joutui istumaan kampituksesta.

Pelicans-miehistöön palannut kovien viivalaukausten mies Juha Leimu laukoi kahdessa erässä viidesti. Kuudes laukaus suuntautui kohti maalia ajassa 35.34, ja sen Tyrväinen ohjasi sisään. Numerot olivat 2-0.

Kun toista erää oli jäljellä alle kolme minuuttia, Pelicans-pakit kompuroivat ja Bluesille tarjoutui kolmella yhtä vastaan -tilanne. Tuloksena oli 20-vuotiaan Blues-kasvatti Janne Puhakan ensimmäinen liigamaali.

Kolmannenkin erän alkuun nähtiin kotijoukkueen osuma. Björninen syötti kulmasta maalilla vapaana olleelle Revolle, jonka nosti taitavasti maalin kattoon. Tilanteeksi vaihtui 3-1.

Blues ei taaskaan saanut ylivoimaansa hyödynnetyksi kun Marko Pöyhönen komennettiin istumaan hetkeä myöhemmin.

Tasaviikoilla Blues sen sijaan onnistui taas: ajassa 47.09 Suomela napautti kiekon Janne Juvosen taakse ja numeroiksi 3-2. Iikka Kangasniemi ja Ilmari Pitkänen tekivät esityön.

Bluesin kiri ei kuitenkaan riittänyt. Kun peliä oli jäljellä reilut viisi minuuttia, kiekkoa huideltiin pitkään Blues-maalin edustalla, kunnes Repo survoi sen maalinedustalta sisään.

Kähkösen jo lähdettyä maaliltaan Pelicansin Ben Blood otti jäähyn kiinnipitämisestä ja kasvatti kauden saldonsa 156 jäähyminuuttiin. Blues pääsi pelaamaan 37 sekuntia kuudella neljää vastaan, mutta tulosta ei syntynyt.

Selkeät asetelmat mutta haastava kuvio

Pelicansin valmennustiimiä tällä hetkellä vahvistava kiekkolegenda Kari Eloranta myönsi, että peli ei ollut yksinkertainen:

— Oli aika lailla taistelua ja muuta. Ehkä ne jäähytkin todistavat, niitä tuli seitsemän kappaletta. Oli ehkä enemmän ekassa erässä liian hitaita lähtöjä. Nykyään kun keskialue on niin pirun lyhyt, niin siellä oli aikamoinen sumppu vastassa ja sitä ei oikein osattu purkaa.

Eloranta näki, että ottelu alkoi virrata paremmin pitkin matkaa.

— Voi olla että tämä tilannekin vähän hermostutti muitakin kuin minua. Lähtökohtaisesti hirveän tärkeä peli. Ja kun ajatellaan Bluesia joukkueena, niin aika nuori porukka, ei hirveästi ole hävittävää.

Blues-valmentaja Jyrki Aho oli taisteluun tyytyväinen ja katsoi tilannetta realistisin silmin:

— Jos me opittaisiin tästä matkasta aina jotakin, niin silloin on valmentajasetäkin tyytyväinen.