JYP alakynnestä European Trophy-finaaliin

Eric Perrin ratkaisi JYPin finaalipaikan voittolaukausmaalillaan.
Kuva © Eriikka Hienola
European Trophyn finaalipaikasta taistelivat JYP ja ruotsalainen Luleå. Ottelua väritti runsas määrä jäähyä, joka näkyi ottelun sekavuutena. Luleå töpeksi runsaat ylivoimamahdollisuutensa, ja JYP eteni sunnuntaiseen European Trophy-finaaliin voittolaukauskilpailun jälkeen lukemin 2-3.

Kolmannen erän ensimmäisellä kympillä JYP siirtyi 2-1-johtoon Eric Perrinin tulisella laukauksella. JYP kuitenkin lopetti näennäisesti pelaamisen siihen, jonka Luleå käytti hyväkseen. Robin Jonsson tälläsi tulisella siniviivalta lähteneellä lyöntilauksella lukemiksi 2-2.

Tasaisen 60-minuuttisen jälkeen edettiin jatkoajalle. JYPille siunaantui pari hyvää paikka ratkaistu ottelu jo ennen voittolaukauskilpailua, mutta siinä JYP ei onnistunut. Lopulta ottelun ratkaisijaksi nousi Perrin voittomaalikilpailun ainoalla maalilla.

Jäähyjä jäähyjen perään

Ottelun ensimmäisessä erässä Luleå otti kuskin paikan heti alusta alkaen. Ruotsalaisten kova karvaus aiheutti JYPille rutkasti ongelmia ja jyväskyläläisten avaus- ja syöttöpelaaminen oli täysin sekaisin. Luleån puolustajista paistoikin selkeästi varmempi ilme kiekon kanssa, eikä hätäilyä nähty läheskään yhtä paljon kuin JYPin päädyssä.

Ottelun avausmaali nähtiin heti ensiminuuteilla, kun Luleå siirtyi 1-0-johtoon erän ensimmäisellä ylivoimallaan. Tuomas Tarkki avasi kiekon päin Luleån pelaajaa, jonka jälkeen Per Ledin pääsi iskemään kiekon tyhjään maaliin. Luleå olikin erän niskan päällä, eikä JYP päässyt kunnollisille maalipaikoille kertaakaan.

Vaikka ensimmäinen erä oli tunnerikkaudestaan huolimatta siistiä jääkiekkoa, erää värittivät runsaat jäähyminuutit, kun molemmille joukkueille tuomittiin neljä rangaistusta.

Ottelun toinen erä oli selvästi vauhdikkaampi. JYP vietti valtaosan erästä jäähyllä, mutta vastasi silti erän ainoasta maalista. Ossi Louhivaara syötti kiekon b-pisteen kaarella vapaana olleelle Markus Nenoselle, jonka vastustamaton laukaus upposi Luleån maaliin.

Hurrikaaninutut pelasivat erästä puolet alivoimalla. Max Wärn sai erän puolivälissä ulosajon, mutta Luleån ylivoima oli ponnetonta. JYP sai pidettyä Luleån pelaajat pois parhailta vetosektoreilta ja loput Tarkki poimi varmasti.

60 minuuttia ei riittänyt ratkaisemaan ottelua

Kolmannessa erässä JYP alkoi karvata aktiivisemmin, joka johtikin useisiin vaarallisiin tilanteisiin Luleån kenttäpäädyssä. Kolmannessa erässä peli ei ollut enää yhtä vauhdikasta, joka näkyi myös jäähymäärissä. Erän ainoa jäähy vihellettiin isäntäjoukkue Luleålle. JYP onnistui pitämään paineen vaarallisesti yllä läpi ylivoiman, ja lopulta Perrin tälläsi kiekon maalin Kristian Näkyvän oivaltavasta poikittaissyötöstä.

Hetkeä myöhemmin syntyneen tasoitusmaalin jälkeen ottelun yleisilme muuttui melko odottelevaksi. Kumpikin joukkue tuntui ainoastaan välttelevän virheitä. Vaarallisia maalipaikkoja ei kummassakaan päädyssä nähty, joten edessä oli jatkoaika.

JYPillä on ollut jo pitkään melko synkkä historia voittomaalikilpailuissa. Se näkyikin kentällä JYPin yrittäessä selvästi aktiivisemmin ratkaista ottelun jo jatkoajan aikana. JYP onnistui luomaan vaarallisia tilanteita David Raution maalinedustalle, mutta ratkaisu haettiin aina voittolaukauskilpailun kautta, jossa lopulta JYPin kapteeni Perrin ratkaisi ottelun JYPille.

Voiton myötä JYP eteni sunnuntaina pelattavaan finaaliin. Vastustajaksi finaalissa asettuu Eisbären Berlin, Färjestad tai Frölunda.