Synkkä kausi päättyi voittoon

Rauman Lukko päätti murheellisen kautensa tyylikkäästi kolmen ottelun voittoputkeen, kun se kellisti kotonaan hienosti Tampereen Tapparan 4-1 lukemin. Vierasjoukkueelle tappio Äijänsuolla merkitsi jäämistä runkosarjassa neljänneksi.
kuvakooste

Kuvia ottelusta.
[katso kuvat]

Ottelun alkuminuutit olivat kuin toisinto viime lauantaisesta HPK-pelistä. Isännät tulivat päälle todella lujaa ja ennakkoon vahvempi vastustaja ihmetteli melko nimettömän joukkueen hyvää liikettä.

Pikkuhiljaa alkoivat kuitenkin kirvesrinnatkin päästä peliin mukaan ja viemään peliä Lukon päätyyn. Tämä ei kuitenkaan kotijoukkuetta lannistanut, vaan hieman ennen erän puoliväliä kettupaidat rynnivät vastahyökkäykseen.

Petri Lammassaari ja Michal Straka siirtelivät kiekkoa, joka lopulta päätyi Topi Lehtosen lapaan. Lehtonen lähetti harmittoman näköisen kudin kohti Mika Lehdon vartiomaa maalia. Lehto ei kuitenkaan tilanteessa täysin hereillä ollut ja niinpä kiekon lipsahdettua miehen längistä sisään oli tilanne ajassa 9.55 muuttunut maalin johdoksi kotijoukkueelle.

Hetkeä myöhemmin Lukolla oli paikka lisätä johtoaan, kun ensimmäisen maalin syöttänyt Straka ja Ville-Vesa Vainiola pääsivät 2-1 hyökkäykseen. Straka syötti kuitenkin toisessa aallossa nousseelle Topi Lehtoselle, joka ei toista kertaa Lehtoa yllättänyt ja näin 1-0 lukemat säilyivät.

Tämän jälkeen Tappara alkoi saada painetta Lukon alueelle ja samalla nähtiin myös vieraiden tasoitus. Tuukka Mäntylä ja Sami Venäläinen hassuttivat Lukko-puolustusta maalin takana, josta Venäläinen syötti lopulta kiekon b-pisteiden välissä päivystäneelle Mika Viinaselle. Viinanen lähetti terävän laukauksen suoraan maalin kattoon. Juomapullo lensi komeasti ja peli oli tasan ajassa 13.06.

Tappara alkoi tasoituksensa jälkeen kuitenkin pelata hieman ylimielisesti ja kun kotijoukkue vastasi tähän kovalla liikkeellä ja taistelulla, turhautui kirvesrintojen Pasi Puistola niin, että tarjosi kettupaidalle poikittaista mailaa. Päätuomari Tom Laaksonen näki tilanteessa rikkeen ja passitti Puistolan kahden minuutin istunnolle, kun peliä oli pelattu vajaat viisitoista minuuttia.

Lukko ehti pyörittää ylivoimaansa reilun minuutin verran, kun Michal Straka nousi maalin eteen ja laukoi kohti Lehtoa. Kiekko jäi pomppimaan Lehdon eteen, josta hienon paluun tehnyt kotijoukkueen kultakypärä Shayne Toporowski siirsi sen ajassa 15.44 tolpan kautta maaliin ja näin isännät olivat jälleen siirtyneet ottelussa johtoon.

Nämä lukemat säilyivät myös erän loppuun ja Teemu Laineen otettua viimeisellä minuutilla rangaistuksen pääsi kotijoukkue aloittamaan toisen erän ylivoimalla.

Tappara jäähyilee toisessa erässä

Lukko aloittikin toisen erän vahvasti ja ylivoiman pyöriessä Tapparan alueella, otti Tuukka Mäntylä rangaistuksen kyynärpäätaklauksesta ja kotijoukkue pääsi tämän seurauksena pelaamaan 5-3 ylivoimaa puolisen minuuttia.

Paikkoja Lukolla olikin, mutta Mika Lehto pelasi Tapparan maalilla erittäin hyvin torjuessa mm. Petri Lammassaaren oivan yrityksen lisätä isäntien johtoa. Lehdon urakointi jatkui vielä Mäntylän rangaistuksen jälkeenkin, kun Pasi Puistola otti kakkosen poikittaisesta mailasta.

Erän loppupuolella taas Teemu Nurmen ja Janne Ojasen rangaistusten myötä isännät saivat toisen tilaisuuden lisätä kahden miehen ylivoimalla johtoaan. Lukko ei kuitenkaan kyennyt Laaksosen tarkan linjan tuomia etuja hyödyntämään ja Tapparakin tyytyi tämän jälkeen pelaamaan kiekkoa. Näin erätauolle lähdettiin edelleen Lukon 2-1 johtolukemissa.

Toinen erä kokonaisuudessaan oli kuitenkin yksi tämän kauden parhaista eristä, mitä Lukolta on nähty. Tapparalle ei juuri paikkoja tarjottu ja joka irtokiekosta taisteltiin hampaat irvessä. Taistelun ruumiillistuma oli Shayne Toporowski, jonka panoksen kotijoukkueen peliin moni tuntui jo unohtaneen parin huilatun pelin jälkeen.

Nuoret ratkaisevat ottelun

Kolmas erä sujui jälleen tasaisemmin, vaikka ensimmäisen kymmenminuuttisen parhaat paikat olivatkin kotijoukkueen Pauli Levokarilla. Levokari pääsi ensin tälläämään irtokiekkoon b-pisteiden välistä ja hetkeä myöhemmin hänellä oli hyvä paikka siirtää takatolpalta kiekko maaliin. Lehto oli kuitenkin jälleen hyvin hereillä ja torjui luvialaisen yritykset.

Jos oli toinen erä Tapparan jäähyjen sävyttämä, niin kolmannessa erässä kotijoukkue vastasi tähän ihan tosissaan. Alkulämpöä saatiin erän kuudennella minuutilla tulleen Markku Paukkusen kakkosen myötä, mutta vasta puolivälin jälkeen alkoi kunnon jäähysuma.

Ilkka Heikkisen, Teemu Normion ja Jarkko Kauvosaaren minuutin sisään ottamien rangaistusten myötä monien niskaan hiipi varmasti pelko siitä, että Tappara tasoittaa tilanteen. Tällainen ajattelu oli kuitenkin turhaa, sillä Lukko pelasi Toporowskin ja Markus Nordlundin johdolla erittäin hyvää alivoimaa. Viimeisenä Lukkona hääri totuttuun tapaan kanadalaismaalivahti Scott Langkow, joka otti Tapparan kiinni kaiken minkä pystyi.

Alkoi pikkuhiljaa näyttää todella siltä, että kausi päättyy voittoputkeen. Pieni takaisku tosin tuli ottelun toiseksi viimeisellä minuutilla, kun Lukon paras pelaaja Shayne Toporowski sai Laaksoselta käytöskympin ja joutui poistumaan pukukopin puolelle. Kanadalainen ei kuitenkaan viitsinyt jättää jännittävää loppua näkemättä, vaan jäi kaukalon laidalle katsomaan ottelun loppuun.

Loppu, etenkin viimeinen minuutti, olikin raumalaisittain varsin mielekästä seurattavaa. Tappara haki väkisin tasoitusta ja juuri, kun Tappara oli ottamassa Mika Lehdon pois karvasi Lukon nuori hyökkääjä Ville-Vesa Vainiola kiekon Tapparan viivamieheltä ja karkasi läpiajoon.

Vainiola harhautti Lehdon tyylikkäästi ja pisti kiekon pienestä aukosta Lehdon vasemmalta puolelta sisään, kun pelikello näytti 59.07. Maali oli Vainiolan ensimmäinen Sm-liigassa, joten kapteeni Erik Hämäläinen kävi hakemassa kiekon talteen.

Vain hetkeä myöhemmin kotijoukkue lisäsi johtoaan, kun Petri Lammassaari löysi maalinkulmalle unohtuneen puolustaja Markus Nordlundin tarkalla syötöllä. Nordlund ei ratkaisussaan aikaillut, vaan siirsi kiekon välittömästi jäätä pitkin ohi voimattoman Lehdon ja ajassa 59.49 tilanne oli yhtäkkiä muuttunut kotijoukkueen 4-1 johdoksi.

Loput kymmenen sekuntia vielä odoteltiin, kunnes voitiin todeta, että Lukon synkkä kausi 2005-2006 oli päättynyt komeaan voittoon yhdestä mestarisuosikista, Tampereen Tapparasta.

Toki toisilla pelaajilla vielä kausi jatkuu, kun viimeisen minuutin maalintekijät Vainiola ja Nordlund pelaavat heti huomenna A-junioreiden välieräottelun JYPiä vastaan. Onkin hienoa huomata, että kaksikko pystyy pelaamaan hyvää kiekkoa sekä liigassa, että junioreissa ja vielä peräkkäisinä päivinä.

Valmentajat juttusilla

Lehdistötilaisuuteen oli Tapparan päävalmentaja Jukka Rautakorven sijaan saapunut Kari Makkonen, joka ei järin tyytyväinen omiensa esityksiin ollut.

- Vähän tuntuu hölmöltä kyllä, että Lukko ei jatka enää pelejään, mutta me jatketaan. Pitää kyllä alkaa tosissaan pohtimaan asioita. Tällä menolla meidän pudotuspelit loppuu hyvin lyhyeen, Makkonen surkutteli.

-Ässiä vastaan lähdetään toki voittamaan, mutta asenteeseen on tultava kunnon muutos, ei tämä riitä, että viisikossa vaan 1-2 äijää tekee töitä.

Virkaveli Jukka Koivu oli huomattavasti paremmalla tuulella, joskin kauden päättyminen tässä vaiheessa häntä hieman harmitti.

- Ehjä suoritus taas. Hyvin ollaan tauon jälkeen oltu muutenkin liikkeellä, jo Kärpät- ja HIFK-pelit oli meiltä hyviä suorituksia, vaikka harmittavat tappiot tulikin.

- Kyllähän tämä nyt vähän harmittaa, kun kausi tähän päättyy. Oltiin kuitenkin aika lähellä tuota Jokerit-TPS kaksikkoa.

- Ja sanon tän nyt taas, vaikka olen monta kertaa jo sanonut, että todella ylpeä olen noista meidän nuorista pelaajista, Lammassaaresta ja kumppaneista. Ihan heidänkin puolesta olisin toivonut, että pelit olisivat vielä jatkuneet.

- Ylpeä olen toki ihan koko joukkueesta. Ei mitään väsymystä havaittavissa, vaikka vedettiin jo kolmas peli putkeen tällä vajaalla porukalla, Koivu kehui.

Tapparan pelit jatkuvat 23.3 Ässiä vastaan kotona. Lukko taas päätti kautensa tänään, ja allekirjoittanut haluaakin kiittää Lukon joukkuetta kuluneesta kaudesta. Monia ilon hetkiäkin kauteen 2005-2006 kuitenkin mahtui.