”Rentoa kuin rautakanki”

LIIGA / Raportti
Tiistaina Raumalla nähtiin melko yksipuolinen näytös, kun Tappara haki tiiviin puolustuspelin päätteeksi puhtaan 2–0-voiton ja syvensi Lukon tappioputkea jo neljän pelin mittaiseksi. Lukko jäi jo kolmannen kerran tällä kaudella ilman maaleja Tapparaa vastaan ja maalin suulla nollapeliin venynyt Jani Nieminen olikin illan suurimpia sankareita.

Kun ei pompi, niin silloin se ei pompi. Rauman Lukon pelillinen tuska sai vuodenvaihteen ensimmäisessä pelissä jatkoa, kun Tappara puolusti jälleen ketturyhmän aseettomaksi. Läpi pelin ottelua hallinnut raumalaisryhmä hakkasi 60 minuuttia päätään tamperelaispuolustukseen, eikä pystynyt käyttämään paikkojaan hyödykseen.

Lukko on tällä hetkellä tahkonnut 185 minuuttia Tapparaa vastaan tekemättä ainoatakaan pelitilannemaalia, eikä tilanne helpottunut tiistaina. Risto Dufva kommentoi Lukon käyvän vaikeaa tilannetta läpi.

– Lukko kärsii tuosta tilasta tällä hetkellä. Se on rentoa kuin rautakanki. Kun on vaikeata, niin se ei ole helppoa. Lukko oli pelillisesti hallitsevampi puoli, mutta kiinnitettiin jo alussa huomiota puolustustaisteluun ja maltettiin odottaa niitä hetkiä, joilla maalipaikkoja saatiin. Ja tänään niissä myös onnistuttiin.

Lukon tuore päävalmentaja oli samoilla linjoilla ja haki pelin jälkeen positiivisia asioita illalta.

– Kysyin heti pelin jälkeen jätkiltä, voivatko olla tänään ylpeitä tosta esityksestä yleisön edessä. Vastaus oli, että voi. Se, että tulos oli mikä oli, kertoo vain että tämä on urheilua. Kiitin porukkaa kuitenkin siitä, että yritys oli sitä, mitä mä sen haluan myös jatkossa olevan, Juha Vuori kommentoi tuoreeltaan pelin jälkeen.

Lukko hallitsee, Tappara iskee tehokkaasti

Kotijoukkue tuli vuoden ensimmäiseen otteluun vauhdilla sekä ryminällä ja hallitsi avauserää. Tappara keskittyi pääasiassa vastahyökkäyksiin ja puolusti viisaalla pelillä raumalaisryhmän pois parhailta maalintekopaikoilta.

Tappara tukki keskialueen tiiviisti, mikä tuotti varsinkin Lukon pelinavauksella avauserässä suuria vaikeuksia. Mitä pitemmälle erä kuitenkin eteni, sitä paremmin sumppu pystyttiin ohittamaan ja Lukko sai erän parhaat paikkansa päätykiekkojen kautta.


Jani Nieminen ja Tappara-puolustus oli jälleen Lukolle liikaa.

Kaksi kertaa avauserässä kokeilemaan päässyt ylivoima oli kuitenkin hyvästä pyörityksestä huolimatta tehotonta. Kiekkoja siirreltiin vielä hyvistä vetopaikoistakin, eikä Jani Nieminen maalillaan joutunut venymään ihmeellisyyksiin. Paras paikka siunaantui Charles Bertrandille, jonka veto painui kuitenkin Niemisen kautta ylärimaan.

Hyvistä pyöristyksistä ja hallinnasta huolimatta avauserän ainoan maalin iski Tappara. Erän lopussa Lukko-puolustus nukahti pahemman kerran ja Brett Skinner löysi komealla syötöllä maalin eteen jääneen Antti Erkinjuntin jolla oli helppo työ iskeä vierailijat maalin johdossa erätauolle.

Tuska kasvaa

Toisessa erässä voimasuhteet tasaantuivat ja myös Tappara pääsi enemmän ja enemmän peliin mukaan. Molemmat joukkueet puolustivat oman maalin edustaa hyvin ja peli olikin toisen kaksikymppisen osalta pääasiassa kulmissa pyörimistä.

Molemmat joukkueet pääsivät kokeilemaan myös ylivoimaa muutamaan otteeseen, mutta ilman tulosta. Sekä Mika Noronen Lukon maalilla että Nieminen Tapparan veräjän suulla olivat kuitenkin varmoja ja torjuivat ne harvat paikat, mitä joukkueet saivat luotua. Näin ollen toiselle erätauolle mentiin vierailijoiden maalin sitkeässä johtoasemassa.

Päätöserään Lukko tuli jälleen kovalla tempolla ja päätöserä mentiin kotijoukkueen komennossa Tapparan keskittyessä lähinnä puolustustaisteluun ja oman maalin varjelemiseen. Paras paikka syntyi jo ensimmäisissä vaihdoissa, kun Kris Beech pääsi kokeileman vapaasti maalin edestä. Nieminen venytti kuitenkin vielä jäänpinnastakin maaten vedon eteen ja pelasti tamperelaisryhmän takaiskulta.

Pitkään Lukon tasoitusmaali roikkui ilmassa, kunnes kirivaihe kangistui Harri Tikkasen kaksiminuuttiseen. Alivoiman Lukon neliö vielä kesti, mutta ei sen jälkeistä pyöritystä. Tilanne sai alkunsa, kun Miikka Männikkö karkasi läpi puolustukselta. Tämän Noronen pystyi vielä torjumaan, mutta siitä seurannut veto oli jo liikaa. Jerry Ahtola pääsi laukomaan maskin takaa ja ratkaisi ottelun maalillaan.

Lopussa Lukko yritti vielä ilman maalivahtia, mutta Nieminen ja tiivis viisikko kestivät ja näin ollen Tappara nappasi tärkeät kolme pistettä taistelusta viimeisistä pudotuspelipaikoista silmällä pitäen.

Aggressiivisuutta etsimässä

Dufva oli ottelun jälkeen syystäkin muikea ja mies muistuttikin saatujen pisteiden tärkeydestä.

– Illan suurimmat ja vahvimmat plussat tulevat pisteistä. Vieraspelaaminen on ollut hankalaa ja sitä kautta todella tärkeät pisteet meille.

– Lukolla ei niitä aivan huippusektorin laukaisupaikkoja ollut, vaan kaikki paikat olivat aika lähellä maalia. Nieminen ei kuitenkaan päästänyt läpi yhtään kiekkoa, joten tietenkin se oli ottelun ratkaisuja tänään, Tappara-käskijä kiitteli pelin jälkeen.

Myös Vuori oli tappiosta huolimatta positiivisella tuulella ja painotti uskon merkitystä jatkossa.

– Esitys oli sen tyylinen, johon sen haluan menevän. Pari helppoa meni tänään. Se oli toinen tavoite, että puolustuspelillisesti kaikki vedot pitää blokata ja kaikki syötöt keskelle pitää blokata. Näissä onnistuttiin, muutamaa kertaa lukuun ottamatta, mihin peli tänään ratkesi.

– Tämä on kasvamista siihen suuntaan, että porukka ymmärtää sen tosiasian kuinka pienestä nämä pelit ovat kiinni. Olen ylpeä jätkien yrityksestä, ilme oli sitä mitä lupasin, tuore päävalmentaja jatkoi.

Lukon kakkosvalmentajasta ykköseksi pompannut mies halusikin nähdä erityisesti aggressiivisuutta enemmän kaksinkamppailuissa.

– Laukausten jälkeen pitää olla aktiivisia ja aggressiivisia ja nopeammin irtokiekoissa. Pysyttiin kiekossa ja pelattiin pitkiä hyökkäyksiä. Kun vastustaja puolustaa hyvin, silloin sitä aggressiivisuutta pitää löytyä vielä lisää. Omanpään pelaamiseen jäi kuitenkin parannettavaa. Reaktiot siellä pitävät parantua, jotta vastustaja saadaan maalin edessä pidettyä kurissa.

– Tappiota on tullut ja niistä pitää kaivaa itsemme ulos. Joukkue joka menestyy, menee nämä läpi. Nyt me kehitytään ja käydään tätä vaihetta ja mennään eteenpäin. Ei ole aika pistää päätä pensaaseen tai polvien väliin. Ei pidä ruveta voivottelemaan että nyt kävi näin. Eteenpäin katse ja työnteko jatkuu taas, Vuori päätti kääntäen katseet jo tulevaan.

Molempien pelit jatkuvatkin jo torstaina, Lukko matkustaa Espooseen ja Tappara kohtaa kotonaan SaiPan.

» Lähetä palautetta toimitukselle