Lukko hyvä, Jokerit parempi

LIIGA / Raportti
Lukon ja Jokerien välinen liigakamppailu tarjosi odotusten mukaisesti hyvää jääkiekkoviihdettä melko runsaslukuiselle katsomolle. Kotijoukkue painoi sarjajohtajan todella ahtaalle, mutta Jokerit oli sen verran terävämpi maalipaikoissa, että ansaitsi voittonsa.

Tuttu alku

Kuten yleensä kotiotteluissaan, Lukko painoi alusta saakka ennakkoluulottomasti nimekkäiden vieraiden kimppuun. Kurinalaisesti koko ottelun ajan pelannut Jokerit piti Lukon hyökkääjät kuitenkin poissa maalintekosektorilta, ja iski itse ensimmäisestä tilanteestaan Petri Vehasen maalilla. Lukon pakit olivat kaukalon kulmassa tappelemassa pelivälineestä ja samaan aikaan Jussi Pesonen oli unohdettu vapaaksi maalin eteen. Timo Vertala löysi Pesosen, ja Vehanen oli voimaton tarkan rannevedon edessä.

Kohta avausmaalin jälkeen pääsi Lukko jo toistamiseen ylivoimalle, kun Jukka Hentunen löi jostain kumman päähänpistosta eteensä luistellutta Lukon pelaajaa nyrkillä takaraivoon, eikä päätuomari Petri Kaislehto epäröinyt vaan komensi Hentusen penkille. Lukon ylivoima jäi lyhyeksi, kun Tomek Valtonen karvasi ylhäällä Erik Hämäläistä, ja Hämäläinen joutui pitämään Valtosen mailasta kiinni estääkseen kiekon menetyksen. Tosin siinä tilanteessa myöskin Valtonen piti Hämäläisen mailasta kiinni, mutta tuomari katsoi rikkojaksi Lukon kapteenin.

Avauserä oli Lukon hallintaa, ja siitä kertovat maalivahtien torjunnatkin. Vehanen oli kiekon tiellä 9 kertaa, kun puolestaan Jokerivahti Kari Lehtonen torjui 11 kertaa. Vaarallisemmat tilanteetkin olivat Lehtosen maalilla, mutta nuori huippuvahti selvisi vielä ilman takaiskuja. Osansa tähän oli myös Jokerien kovalla puolustuksella, joka pisti säälittä miestä kumoon Lehtosen edessä, niin kuin puolustuksen pitääkin. Pari kertaa Lehtosen maalilla selätettiin keltapaitaa sen verran karskisti, että herkempi tuomari olisi pistänyt puolustajan jäähylle, mutta mitään suurta oikeusmurhaa ei kuitenkaan tapahtunut nytkään, vaan Kaislehto antoi miesten pelata, kun kerran miesten pelistäkin on kyse.

Ylivoimaisen vaikeaa ylivoimaa

Toisessa erässä Lukolle tarjottiin johtomaalia, kun Jokerit sai neljä kakkosta peräkkäin. Jotkut aiheesta, jotkut taas eivät. Lukko vaan ei maalinteossa onnistunut. Kari Lehtonen Jokerimaalilla oli ajoittain helisemässä mutta torjui kaiken, osin onnella, osin taidolla. Oma osansa maalittomuuteen oli myös Lukon hyökkääjillä, sillä ylivoima oli tehotonta, vaikka se ajoittain pyörikin näyttävästi. Lähimpänä maalia oli Pasi Saarela, jonka kovan ylänurkkavedon Lehtonen kuitenkin torjui.

Myös Petri Vehanen sai toisessa erässä urakoida omalla maalillaan selviten hänkin hyvin. Hyvien maalivahtien ansiosta toinen erä olikin maaliton, torjunnat erässä Vehanen 13-Lehtonen 10.

Kuuma kolmas erä

Kolmanteen erään kotijoukkue tuli samalla tiukalla taistelutahdolla kuin kahteen aiempaankin erään. Jo parin minuutin jälkeen Mika Strömberg joutui jäähylle, ja Lukko pääsi yrittämään jo seitsemännen kerran ylivoimaa, ja nyt se toi vihdoin tulosta, kun Sami Torkki pääsi irtokiekkoon ja yllätti nätillä rannevippauksella Kari Lehtosen mailakäden puolelta.

Tässä vaiheessa näytti jo siltä, että kivikova vierasjoukkue joutuu ainakin toisen pisteen jättämään haaveeksi, mutta toisin kävi. Vain minuutti edellisestä painoi Lukko jälleen peliä Jokerien päätyyn. Jason Ulmer luisteli Jokerien maalin taakse karvaamaan, kun laidassa irtokiekkoa pysäyttämässä ollut Kari Lehtonen pakitti Ulmerin eteen ja törmäys oli väistämätön. Lehtonen tietenkin tuiskahti takamuksilleen, ja päätuomari Kaislehto komensi Ulmerin istumaan. Tilanne kuumensi kotikatsomon, sillä Ulmer ei voinut siinä tilanteessa mitenkään Lehtosta väistää, sillä se olisi vaatinut häneltä Jokerimaalin yli hyppäämistä, ja se tuskin onnistuu keneltäkään. Joskus nämä tilanteet on kyllä vihelletty toisinkinpäin, eli maalivahdille annettu estämisestä jäähy, mutta nyt Kaislehto tulkitsi näin päin.

Jokerit ei ylivoimaansa käyttänyt kuin 12 sekuntia. Puolustaja Arto Tukio tykitti siniviivalta Jukka Hentusen ja Ville Peltosen esityöstä tulisen lämärin Vehasen selän taakse ja vieraat olivat taas maalin karussa.

Tästä ei Lukko lannistunut, vaan lisäsi entisestään höyryä. Ville Peltosen jouduttua jäähylle Lukko haki tiukasti tasoitusta. Lehtonen torjui siniviivalta tulleen laukauksen, irtokiekon perään kytännyt epäonnen soturi Ulmer kaarsi Lehtosen torjunnan jälkeen maalin ohi, mutta Ulmeria häirinneen Jokeripakin maila osui Lehtosen kasvomaskiin, josta maalin kulmalla seissyt päätuomari passitti Ulmerin taas jäähylle. Tämä tuomio kuumensi yleisöä entisestään, ja hieman oudolta ratkaisu kieltämättä vaikuttikin.

Hieman ennen kuin Peltosen jäähy päättyi, epäonnistui Petri Vehanen purkukiekossa nostaen sen katsomoon ja sai siitä jäähyn. Viisi sekuntia tästä pääsi Peltonen pois jäähyltä, ja Lukko olikin yhtäkkiä kahden miehen alivoimalla. Tämän Lukko vielä selvitti, vaikka kertaalleen Kaislehto joutui tarkistamaan Petri Vehasen haamutorjunnan jälkeen videoltakin, kävikö kiekko verkossa, mutta ei käynyt.

Jason Ulmerin saama kaksiminuuttinen oli juuri päättynyt, mutta Ulmer oli vielä matkalla jäähypenkiltä auttamaan puolustusta, kun mediassa viikolla näkyvästi esiin nostettu Jukka Voutilainen takoi komealla vedolla Jokerien kolmannen maalin Vehasen hanskakäden puolelta sisään.

Heti maalin jälkeen Lukko pääsi vielä yrittämään ylivoimalla peliin kiinni, mutta paras terä oli jo mennyt kolmannen maalin jälkeen niin joukkueelta kuin katsojiltakin, joista hätäisimmät jo poistuivat kotiin vaikka peliä oli vielä viitisen minuuttia jäljellä. Tuo viisiminuuttinen Lukon ylivoima mukaanlukien oli vain pelailua, voittajasta ei enää ollut epäselvyyttä.

Se ylivoimapeli

Lukon päävalmentaja Ismo Lehkonen ei pelin jälkeen päätuomaria moittinut, ja ei siihen syytä ollutkaan. Vaikka Kaislehdon vihellykset kuumensivat tunnelmaa katsomossa, aiheestakin, niin vastaavasti hän antoi Jokereillekin heppoisia jäähyjä, joista Lukon olisi pitänyt pystyä maaleja tekemään.

-Kaikenkaikkiaan olen tyytyväinen joukkueeseen. Muutamien pelaajien pitää vielä kasvaa pojista äijiksi, sillä näissä peleissä on koko ajan kamppailua ajasta ja tilasta. Päätä ei voi hetkeksikään nostaa pystyyn. Ylivoima ei toiminut tänään, ja lopussa meni pari maalia alivoimalla helposti, mietiskeli Lehkonen, ja jatkoi:

-Tauko tulee hyvään paikkaan. Saadaan juoda kuumaa kaakaota ja panna tyynyä pään alle ja vähän muidenkin paikkojen alle. Quinn Hancockin käsi on niin risa ettei sen kanssa pelaamisesta oikein tullut mitään, mutta tauon aikana nämä vammat paranevat.

Lukon ykkönen oli ehdottomasti Pasi Saarela, jonka heräämistä kanaalikaupungissa onkin odotettu kuin kuuta taivaalta. Saarela hankki periksiantamattomalla pelaamisellaan neljä jäähyä Jokereille, ja oli aina kentällä ollessaan vaarallinen.

Paljon Pasista ei jälkeen jää jolsa jätkä Sami Torkki. Eilen Hämeenlinnassa käsille tullut viikate ei vaivannut, vaan Torkki taisteli tuttuun tyyliinsä ja onnistui maalinteossakin.

Puolustajista paras oli eleettömästi pelannut Mikko Purontakanen, joka jätti Jaakko Harikkalan sekä Erik Hämäläisen ja Toni Porkan varjoonsa. Kahden jälkimmäisen kohdalla tulee mieleen, että peluutetaanko heitä liikaa, sillä eivät hekään koneita ole. Maalivahti Petri Vehasta ei tappiosta voi syyttää, joskin Pete jäi selvästi kollega Lehtosen varjoon.

Lukko pääsee nyt hyvin ansaitsemalleen maaottelutauolle Toni Porkkaa lukuunottamatta, joka jatkaa pelejään Karjala-turnauksen maajoukkueessa. Tänä iltana kuitenkin Tonto lähtee muun Lukon kanssa faniristeilylle, ja pelejään Lukko jatkaa tiistaina 12.11. Turussa.

Rami puheliaana

Jokerien päävalmentaja Raimo Summanen kertoili ottelun jälkeen haastattelijalle vuolaasti omia ajatuksiaan pelistä ja muustakin. Kysymykseen siitä, miten hän on onnistunut saamaan Jokerien nimekkäät tähdet pelaamaan noin kurinalaisesti, vastasi Rami:

-Jos vitsikkäiksi heittäydytään, niin voidaan kysyä että mitä on tehty kun maalihanat on kaikilta ummessa?, nauratti Summanen.

-Peli oli rikkonainen. Pääsimme tähän peliin hieman etulyöntiasemasta, sillä meillä oli viikolla yksi peli vähemmän kuin Lukolla. Olen onnellinen että voitimme, enkä väheksy yhtään pistettä jonka saamme. On harhaluulo, että olisimme sarjassa ylivoimaisia. Jos vähänkään löysäämme, missä tahansa pelissä, niin takkiin tulee monta kertaa peräkkäin, analysoi Summanen Jokerien alkukautta.

Jokerit oli selvästi paras joukkue, joka Äijänsuolla on alkukauden aikana vieraillut. Vaikka Summanen lehdistötilaisuudessa asiaa vähättelikin, ei varmasti ole leikintekoa saada nimekästä ryhmää pelaamaan noin kurinalaisesti kuin Jokerit teki.

Jokerit oli kauttaaltaan tasainen nippu. Hyökkäysketjuista parhaiten pelasi kolmonen Timo Vertala-Jussi Pesonen-Teemu Laine ja puolustajista paras oli vanha herra Mika Strömberg. Maalivahti Kari Lehtonen esiintyi nyt ensimmäistä kertaa raumalaisyleisölle liigaottelussa, ja osoittautui kaikkien kehujen arvoiseksi ollen Jokerien paras pelaaja. Maininnan ansaitsee myös Tomek Valtonen, joka pelasi varsinkin alivoimalla paljon. Valtosen pelissä on huomioitava sekin, että takavuosina tutuksi tullut koko pelin jatkuva pikkusikailu on nyt kokonaan poissa ja Puolan Vasarasta on kasvamassa kaikin puolin kelpo pelimies.

» Lähetä palautetta toimitukselle