Jatkoaikavoitto piti Lukon play off-haaveet hengissä

Lukko ja Ilves tarjosivat Äijänsuolle saapuneille 3535:lle katsojalle jännittävää kiekkoviihdettä. Peli ei kaunista katsottavaa ollut, mutta tuskin silti kukaan hallista ennen jatkoajalla tullutta kotijoukkueen voittomaalia poistuikaan, sen verran veret seisauttavaa työskentelyä kaukalossa nähtiin.

Puoli tuntia ennen ottelun alkua Lukon kakkosvalmentaja Rauli Urama mietiskeli tulevaa peliä:

- Me ei tehty Porin pelin jälkeen ketjumuutoksia, vain pakkipareja hiukan muutettiin. En usko siihen, että yleisö meitä hylkäisi, tämä on meidän kotikaupunki ja kotihalli. Ilves voi kuitenkin pelata tänään vapautuneesti, kun paineita ei ole, ja ne voivat vaikka hyökätä viidellä pelaajalla, mietti viikon 16-vuotiaiden maajoukkueleirillä viettänyt Urama.

Lukko käyttää paikkansa

Avauserä alkoi varovasti tunnustellen, ja selvästi näkyi että pakkovoitto painoi Lukon pelaajien harteilla. Helpotusta vaivaan tuli kuitenkin jo ennen viiden peliminuutin täyttymistä, kun Sami Torkki laukoi siniviivalta ja Bruce Racinen eteentorjuman kiekon lirutti kanadalaisvahdin jalkojen välistä maaliin Quinn Hancock.

Kymmenen minuuttia tämän jälkeen sattui Racinen musta hetki. Maalivahti seikkaili kiekon kanssa kulmassa, purki sen löysästi suoraan Robert Kronin mailaan ja kokenut tsekki viimeisteli 2-0 tyhjiin.

Avauserä oli melko tasaväkistä peliä, ja samalla ottelun heikointa viihdettä. Maalivahtien torjunnoista (Vehanen 8-Racine 6) voi myös päätellä tasaisuuden, oikeastaan maalintekopaikkoja erässä oli vain nuo kaksi Lukon käyttämää.

Ilveskin herää toisessa erässä

Toisen erän ensimmäisestä maalista vastasi Ilves. Ville Hirvonen veti aloitusvoiton Timo Peltomaan mailanlapaan, ja vanha kettu pamautti kiekon reppuun ennen kuin Petri Vehanen ehti aivastaakaan. Muutenkin erän alkuminuutit pelattiin Ilveksen komennossa, ja "toisen erän kirous" näytti taas vaivaavan Lukkoa.

Lukon paras ketju Torkki-Hancock-Saarela kuitenkin oli pelipäällä. Hancock toi kiekon mainiosti ylös, syötti Pasi Saarelan vapaaksi ja pitkästä aikaa Laitilan mies pääsi tuulettamaan maalia, kun Bruce Racine oli ensin narutettu jäihin. Kymmenisen minuuttia myöhemmin sama kolmikko oli taas asialla, kun Pasi Saarela vei kulmassa Ilveksen Mikko Kuparista kuin pässiä narussa ja näki Sami Torkin maalin edessä yksinään. Torkki pääsi suoraan Saarelan namusyötöstä vetämään, mutta laukaus hiukan epäonnistui ja ehkä juuri siksi menikin maaliin. 4-1 kotijoukkueelle, ja vielä erätauolla kaikki tuntui sujuvan niin helposti, niin helposti...

Tuomarilinjan muutos käänsi pelin

Ottelun tuomarina oli liigatuomarina ensiaskeleitaan ottava ex-kiekkoilija Tom Laaksonen. Laaksosen linja oli kaksi erää varsin salliva, mihinkään jäähyn arvoisiin rikkeisiin hän ei puuttunut mutta silti lähetti viisi kertaa pelaajan jäähylle syistä, joita voitiin vain arvailla. Kolmannessa erässä Laaksosen linja muuttui täysin.

Ensin Ville Piekkola sai jäähyn laitataklauksesta, ja se olikin oikea tuomio, sillä Ilveksen pelaaja ei ollut lähelläkään kiekkoa kun Piekkolan kova taklaus osui. Ehkä estäminen kuitenkin olisi ollut oikea syy. Tämän jäähyn aikana Ilves kavensi, kun Teemu Jääskeläinen laukoi päädystä ponnahtaneen kiekon Vehasen taakse. Maali oli Jääskeläisen liigauran ensimmäinen, ja huomattavaa on että tämä oli neljäs peli peräkkäin, jossa joku Ilveksen pelaaja tekee uransa avausosuman.

Lukon johtaessa 4-2 mentiin aivan ottelun loppupuolelle, ennen kuin Ilves kavensi kotijoukkueen etumatkan jo maalin päähän. Raimo Helminen laukoi tolppaan, ja Vesa Viitakoski jatkoi siitä pompanneen kiekon maaliin.

Sitten otti Sami Torkki hölmön jäähyn taklattuaan Ilveksen pelaajaa päätuomarin silmien edessä, eikä siitä jäähystä voi purnata. Hetken kuluttua kuitenkin Laaksonen syyllistyi pikkumaisuuteen komentaessaan Ville Piekkolan jäähylle huitomisesta. Kolme viidestä Lukon jäähystä kolmannessa erässä olivat sellaisia, että vastaavia meni läpi tuomarin sormien kahden erän ajan. Ilves pelasi kahden miehen ylivoimalla, ja maalivahti Racine ehti juuri vaihtopenkille ja kuudes pelaaja kentälle, kun vieraiden Jukka-Pekka Laamanen tasoitti kovalla lämärillä pelin. Kaikkiin kolmannen erän kolmeen vierasmaaliin syötön antoi edelleen iskussa oleva Raimo Helminen.

Lukon piina jatkui, kun Tom Laaksonen komensi löysin perustein Mika Viinasen jäähylle. Ilves jatkoi varsinaisen peliajan loppuun kahden miehen ylivoimalla, mutta ei enää onnistunut lisämaaleja tekemään.

Hengissä!

Jatkoaikakin alkoi kotijoukkueen kahden miehen alivoimalla, mutta enää ei Ilves pystynyt samalla tavalla pelaamaan ylivoimaansa kuin kolmannen erän lopussa. Ville Piekkola puolestaan sai heti jäähyltä päästyään kiekon lapaansa, mutta Ilveksen puolustaja pysäytti Piekkolan oikein kunnon painiotteella, mutta jostain syystä metrin päässä nytkin ollut päätuomari ei viheltänyt jäähyä vieraille. Mutta seuraavasta tilanteesta vihelsi, kun pelin tasoihin lämännyt Laamanen otti samanlaisen pohjanmaalaisen painiotteen Pasi Saarelasta, ja Lukko pääsi ylivoimalle.

Ismo Lehkonen veti rohkeasti Vehasen pois maalilta, ja otti viidennen pelaajan kaukaloon. Laamanen kuitenkin ehti jo jäähyltään pois ennen kuin ratkaisu tapahtui. Illan sankari Pasi Saarela näki Ilves-puolustuksen keskellä Jason Ulmerin vapaana, ja Ulmerin lämäri Racinen maalin kattoon päästi raumalaisyleisön piinasta.

Haaveet evät kaatuneet

Ei Lukon peli tälläkään kertaa mitään kaunista katsottavaa ollut. Kaksi erää Lukko kuitenkin piti sarjajumbon pihdeissään, mutta kolmannessa erässä mopo karkasi, osin omaa tyhmyyttä mutta enemmänkin tuomarilinjan muutoksen johdosta. Aiheellisesti Lukon valmentaja Ismo Lehkonen olisi halunnut keskustella Laaksosen tekemisistä erotuomaritarkkailija Pertti Juholan kanssa, mutta Lukon johtomiesten varoitukset tepsivät ja Lehkonen piti suunsa kiinni, vaikka mielessä mylläsi varmaan monenmoista kysymystä. Niinpä Lehkonen oli lehdistön edessä varsin hiljainen:

- Onneksi tuli voitto. 4-1 johdettiin kahden erän jälkeen, ja silti meinasi käydä kylmät. Tästä jatketaan kohti uusia seikkailuja, lopetti Lehkonen lyhyen puheenvuoronsa.

Parhaiten Lukosta toimi kolmosketju Torkki-Hancock-Saarela. Torkki tosin pilasi iltaansa ottamalla hölmön jäähyn kolmannen erän lopussa, eikä maajoukkuemies muutenkaan ole oikein vireessä, vaikka nyt maali tulikin. Ulkomaalaisketju Kron-Ulmer-Cisar oli Kronin tyhjiin tekemää maalia lukuunottamatta näkymätön, tosin Kron väläytteli myös kolmannessa erässä osaamistaan ja Ulmer kävi jatkoajalla tekemässä sekaketjussa voittomaalin, mutta muuten ketjun peli ei nyt kulje. Puolustajista paras oli taas kerran Erik Hämäläinen.

Lukko jatkaa pelejään ensi viikon torstaina, kun se saa vastaansa Helsingissä IFK:n. Tuon pelin voittaja ottaa aimo askeleen kohti pudotuspelejä.

Ilves taistelee

Ilves oli kaksi erää alakynnessä, mutta kolmannen erän nousu oli mahtava. Toisin kuin lukihäiriöinen ja laskutaidoton allekirjoittanut Jatkoajan ennakossa väitti, Ilves taistelee kynsin hampain Pelicansin kanssa sarjan 12. sijasta. Eroa joukkueiden välillä on nyt lahtelaisten eduksi kolme pistettä, mutta nyt nähdyn perusteella on todennäköistä että Ilves ohitaa Pelicansin. Parhaiten vieraista pelasi ykkösketju Vitakoski-Helminen-Snellman, joka värkkäsi kolme maalia. Raimo Helminen on edelleen SM-liigassa kova luuta, jonka mahdollista paikkaa kevään MM-joukkueessa ei ainakaan tämän pelin perusteella kannata ihmetellä. Hyvin pelasi myös vanha sotaratsu Timo Peltomaa.

Jos oli Lehkonen lehdistön tentissä hiljaista poikaa, niin sitäkin enemmän puhetta tuli Ilveksen Teijo Räsäseltä:

- Joo. Alussa annettiin Lukolle pari maalia eteen, toiseen taidettiin oikein antaa syöttökin. Sitten kolmannessa erässä me päästiin tähän peliin hyvin kiinni, tosin saatiin me siinä pelata sitä ylivoimaakin. Se ensimmäinen viiskolmonen pelattiin hyvin ja tehtiin maalikin, mutta toinen ei enää samalla tavalla sujunut, mietiskeli Räsänen ja jatkoi:

- Joulun jälkeen me on otettu ihan hyvin pisteitä. Muutama romahdus on tullut, ja niitä romahduksia on tullut pelin sisälläkin ajoittain. Tämäniltaiseen olen kuitenkin tyytyväinen, vaikka Lukko sitten jatkoajalla tekikin ilman maalivahtia maalin. Meilläkin oli siinä paikka ottaa veskari pois, muttei haluttu sillä tavalla auttaa Lukkoa voittamaan. Helppoja pisteitä me ei anneta kellekään, ei myöskään Tepsille. Onnea Lukolle voitosta, ja toivottavasti ei tarvitse mennä torille, lähetti Räsänen terveisiä kollegalleen ja sai paikalla olleilta voimakkaat aplodit.