Lukko kukisti Sveitsin mestarin

Lukko jatkoi hyviä otteitaan harjoituspeleissä, kun se kukisti viime kaudella Sveitsin mestaruuden voittaneen Davosin kotonaan 3-2. Peli oli rikkonaista, eikä tarjonnut hieman yli tuhannelle katsojalle suuria hienouksia. Avauserä lupaili taas kotijoukkueen maalijuhlia, mutta lopulta Davos kiri maalin päähän. Missään vaiheessa Lukon voitto ei kuitenkaan ollut uhattuna. Ennakkoon mielenkiintoisin asia pelissä oli Lukon uuden kanadalaisen Jason Cipollan ensiesiintyminen raumalaisille.

Avauserä Lukolle

Davos hallitsi ottelun alkuminuutit ja kaikesta näki, että vastustaja on nyt astetta kovempi kuin tähän asti kohdatut joukkueet. Petri Vehasen ja Lukon puolustuksen yhteistyö kuitenkin sujui hyvin, eikä riemukkaan keltaisissa paidoissa pelannut vierasjoukkue saanut todellisia tekopaikkoja luoduksi. Pikku hiljaa Lukkokin pääsi rytmiin mukaan, ja Davos joutui turvautumaan sääntöjen vastaisiin otteisiin. Jäähy oli vierasjoukkueelle tulossa ja Lukko otti kuudennen miehen (Pasi Saarelan) kaukaloon. Jatkuvasti lisää kehuja keräävä Matti Kaipainen näki vapaaksi jääneen Saarelan b-pisteiden välissä, syötti siihen ja Saarela veti suoraan syötöstä kiekon ohi maajoukkuevahti Lars Weibelin.

Maalin jälkeen Lukko sai pelin selvemmin haltuunsa ja sitä mukaa vierasjoukkue joutui rikkomaan peliä. Michel Riesenin saamalla jäähyllä ei kuitenkaan ollut pelin hallinnan kanssa mitään tekemistä, sillä Riesen sai kakkosen pudotettuaan kypäränsä ja jatkettuaan pelaamista sen jälkeen. Hyvin tuominnut päätuomari Timo Favorin passitti miehen oikopäätä jäähylle.

Kun erää oli pelattu reilut 13 minuuttia, tuli Lukon toinen maali. Davosin alin pelaaja piti kiekkoa selkä päin siniviivaa, kääntyi ja silloin pamahti. Toni Porkan taklaus vei ilmat pihalle sveitsiläiseltä, kiekon korjasi Toni Koivisto joka nosti sen rauhallisesti maalin edestä kattoon. Onneksi Davosin pelaajakaan ei Porkan taklauksessa loukkaanutunut pahemmin.

Tämän jälkeen Timo Favorin joutui puuttumaan pelin kulkuun usein, sillä erän loppu kului Davosin pelaajien istuessa jäähypenkillä. Lisämaaleja ei Lukko enää tehnyt, eikä onnistunut Davoskaan ainoassa ylivoimapelissään.

Davos hallitsee, Lukko jäähyilee

Toisessa erässä peli kääntyi Davosille. Erän ensimmäisen maalin tosin teki Lukko, kun vain 26 sekuntia sitä oli pelattu. Matti Kaipainen pelasi Mika Viinasen yksin keskeltä läpi, maalivahti Weibel torjui mutta kiekko jäi peliin ja lopulta Viinanen sen ronkki maaliin, vaikka maalivahti Weibel kovasti Favorinille sitä protestoikin. Maalin syntyhetkellä jäähyllä oli Davosin puolustaja Benjamin Winkler ensimmäisen erän lopun rikkeestään eli se oli ylivoimaosuma.

Lukon jäähyilyn aloitti Janne Siivonen kun erää oli pelattu lähes kuusi minuuttia. Hänen jälkeensä penkillä kävivät Janne Niskala, Sami Torkki ja Teemu Kesä, mutta Davosin kavennus tuli tasakentällisin. Reto Von Arx syötti, ja Michael Kress pääsi sydämensä kyllyydestä tinttaamaan kavennuksen. Erä pelattiin loppuun ilman lisäosumia.

Varmistelua johtoasemassa

Kolmannen erän Lukko pelasi rauhallisesti ilman turhia hosumisia ja varmisteli johtoaan. Kummatkin pääsivät kokeilemaan ylivoimaakin, ilman tulosta tosin. Davos onnistui tekemään erän ainoan ja ottelun viimeisen maalin noin kuusi minuuttia ennen loppua, kun Michel Riesen yllätti Vehasen sutaisemalla Marc Gianolan syötöstä kiekon Peten längistä maaliin. Davos sai kavennuksesta vielä hetkellistä intoa, mutta tasoitus ei lopulta ollut lähelläkään.

Lopulta vieraiden kiri tyssäsi Lonnie Bohonosin ottamaan jäähyyn reilu minuutti ennen loppua. Näin Lukko pääsi juhlimaan maukasta voittoa etukäteen kovastikin kehuja keränneestä vastustajastaan.

Lukosta jotain

Lukon numero 10, Jason Cipolla oli se mies, jonka takia halliin oli saapunut jopa yllättävänkin paljon katsojia. Cipolla pelasi ihan kelvollisen pelin, kun ottaa huomioon että edellisestä pelistä on aikaa useita kuukausia. Aloittajana hänestä jäi hieman huono kuva, mutta varsinkin avauserässä mies pelasi pirteästi mennen rohkeasti maalille. Kerran jopa oli lähellä maalikin, mutta kiekko nousi hieman liikaa. Nyt hän pelasi keskellä, mutta liigassa valmentaja on suunnitellut hänelle laitahyökkääjän paikkaa, ja se voi sopia paremminkin hänelle. Nyt hänen laidoillaan pelasivat Hermanni Vidman ja Pasi Saarela, jotka keskusmiehensä tavoin jättivät vielä parantamisen varaa.

Lukko pelasi pelin pääosin kolmella ketjulla, eli nelosketju Juha-Pekka Ketola-Samu Isosalo-Teemu Normio ei juuri peliaikaa saanut. Isosalo ja Normio pelasivat tosin alivoimaa säännöllisesti, mutta Ketolan jääaika oli minimissään. Normio ja Isosalo selvisivät alivoimastaan kunnialla.

Ketju Markus Jämsä-Sami Torkki-Janne Siivonen jätti itsestään melko vaisun kuvan. Kummankin laitahyökkääjän peli on vielä tässä vaiheessa kautta hieman hakusessa. Sami Torkki puolestaan on kesän aikana saanut lisää sisua jo ennestään kovaan luonteeseensa, ja nytkin lähes joka vaihdossa oli Token ja sveitsiläisten kesken pientä nokkapokkaa. Se jäi kuitenkin uhoamisen asteelle, minkäänlaista nokkapokkaa ei syntynyt.

Kuten aiemmissakin peleissä, niin Lukon ykkönen oli taas Mika Viinasen johtama ketju laidoillaan Toni Koivisto ja Matti Kaipainen. Ketju oli kentällä taas kaikkien Lukon maalien aikana, ja varsinkin Kaipaisen muodonmuutos aiemmista kausista jaksaa hämmästyttää. Se joka tilanteessa näkemään ja kuulemaan totuttu Kaipaisen tökkiminen ja juputtaminen on kokonaan poissa ja mies keskittyy pelaamiseen. Ja tulosta tulee, nytkin kahden syöttöpisteen edestä. Ottelun parasta pelaajaa ei kauaa tarvitse miettiä. Koivisto tuntuu vihdoinkin löytäneen kadoksissa olleen maalijyvänsä, ja vaikka Viinanen nyt ei ehkä ihan parhaimmillan ollutkaan, on hän ainakin näissä harjoituspeleissä edelleen Lukon paras keskushyökkääjä.

Puolustajista ykköseksi nousee Toni Porkka, jonka peliä on ilo katsella. Porkan parina puolusti Janne Niskala, jonka ryntäilyjä Tonto paikkaa hienosti. Tässä pelissä tosin paikkailtavaa ei paljonkaan ollut.

Erik Hämäläinen pelasi taas hyvin, mutta paristaan Teemu Kesästä ei oikein hyvää kuvaa jäänyt. Toivottavasti liigan alkaessa Eepi jalostaa hänet samaan iskuun kuin aikoinaan Topi Lehtosen.

Kolmas pari Jaakko Harikkala-Marko Toivonen pelasi niinikään varman pelin. Toivonen näyttäisi ainakin harjoituspelien perusteella olevan kesällä saamansa kaksivuotisen sopimuksen arvoinen, sen verran rauhallisesti ja järkevästi hän pelaa.

Pari Ville Piekkola-Topi Lehtonen sai huomattavasti vähemmän jääaikaa kuin muut parit, mutta isoja virheitä hekään eivät tehneet. Maalissa Petri Vehanen pelasi totuttuun tapaansa hyvin, mutta yksi nukahdus tuli josta Davos rankaisi.

Lukolta puuttuivat puolustajat Mikko Purontakanen ja Juuso Akkanen, joka on A-nuorten mukana tällä hetkellä sekä hyökkääjät Jaakko Hagelberg, Petteri Lotila ja Petri Lätti joista kahden viime mainitun peliaika harjoituspeleissä on ollut koko ajan kortilla. Mistään loukkaantumisista ei ole tiedotettu, kyse lienee siitä että he eivät mahdu joukkueeseen tällä hetkellä. Niinikään Lukon kokoopanosta puuttui uusi sentteri Jason Ulmer, joka saapuu maahan vasta myöhemmin.

Lukko jatkaa hyvin sujuneita harjoituspelejään reilun viikon kuluttua Porissa pelattavassa SK-turnauksessa. Siihen saakka joukkue harjoittelee tiiviisti, ja kotonaan Lukko pelaa seuraavan kerran vasta 17.9. jolloin SM-liiga käynnistyy. Toivottavasti nämä harjoituspelit tekevät tehtävänsä, eli joukkue on valmiina kauteen heti alusta saakka. Nyt ainakin näyttää hyvältä.

Davosista jotain

Davos pelaa tänä kesänä paljon suomalaisjoukkueita vastaan, sillä ennen Suomeen saapumistaan joukkue pelasi kaksi kertaa kotonaan Helsingin IFK:ta vastaan tasapelin. Suomen kiertueensa joukkue aloitti komealla 5-2 -voitolla TPS:sta, joten Rauman Lukko oli ensimmäinen suomalaisjoukkue jolle Davos hävisi.

Davosin pelaajalistalla on monta Sveitsin maajoukkueesta tuttua nimeä, ja parhaina voidaan esille nostaa Michel Riesen, Reto Von Arx, Thierry Paterlini, Josef Marha sekä koko pelin ajan hieman ylikierroksilla käynyt Lonnie Bohonos. Maalivahti Lars Weibel ei hävinnyt kollega Vehaselle, hänellekin meni yksi helppo maali mutta kaiken torjuttavissa olevan Weibel torjui.

Joukkue käytti mailaa paljon muuhunkin kuin kiekonsiirtelyyn ja tästä johtuen Davos joutui pelaamaan varsinkin ensimmäisessä erässä runsaasti alivoimaa, ja sen avulla Lukko karkasi. Toisen erän alusta mailan alkoivat pysyä alhaalla, ja samalla jäähytkin vähenivät. Tasoitukseen Davosin eväät eivät enää kolmannen erän lopulla riittäneet.

Davos jatkaa kiertuettaan jo huomenna, kun se kohtaa Porissa Ässät, ja viimeisen pelinsä ennen kotimaahan paluuta joukkue pelaa maanantaina Espoossa Bluesia vastaan.