SaiPa taisteli kolmen pisteen arvoisesti

Kuopion jäähallissa ihailtiin erikoistilanteiden hienouksia tylsistymiseen asti. Kolmannessa erässä täysin kentällisin pelattiin ainoastaan viiden minuutin verran. KalPan luokattoman ylivoimapelin ja SaiPan raivoisan taistelun tuloksena pisteet matkasivat Lappeenrantaa maalein 1-2.

Tiistaina vihdoin viimein voiton napanneen KalPan ottelu käynnistyi tuttuun tyyliin vauhdikkaasti. Heti alkuminuuteilla Tuomas Kiiskinen pelattiin läpi, mutta nuorukaisen yrityksen torjui patjallaan mainiosti SaiPa-vahti Mikko Strömberg. Jatkotilanteesta kuudessa ottelussa kymmenen tehopistettä latoneen Jani Tuppuraisen laukaus epäonnistui puolustuksen häiritessä ja tyhjä maali jäi käyttämättä.

Vierailijat olivat ottelun alun pahemman kerran unessa. Isot SaiPan puolustajat olivat hätää kärsimässä vikkelien kuopiolaishyökkääjien kanssa. Ottelun avausmaali olikin kotijoukkueen hyvän liikkeen tulos. Kulmasta kiekon kaivoi Sami Kaartinen, jonka luistimista loppujen lopuksi avausmaali syntyi Kalle Kaijomaan tökätessä epäonnisena mustan Kaartisen luistimien kautta ohi Strömbergin.

Idän Ihme oli rankaista heti minuuttia myöhemmin. Mikko Palomäen pystysyöttö kolahti Petri Koskisen lapaan ohi luvattoman lepsusti tilanteen pelanneen, kotiyleisön edessä debyytin tehneen Markus Nordlundin. Paluun maalinsuulle tehneen Kimmo Kapasen taidot riittivät kuitenkin pysäyttämään niin Koskisen läpiajon kuin seuranneen paluukiekonkin.

Kun tasaiseen ensimmäisen erään ei enempää niin sanottuja tuhannen taalan paikkoja siunaantunut, siirryttiin ensimmäiselle erätauolle Palomäen komean taklauksen saattelemana ansaitussa 1-0-tilanteessa.

Vieraat heräävät toiseen erään

Toisen erän alkuun isännille tarjottiin tilaisuus siirtyä kahden maalin johtoon. Mikko Hakkaraisen ja Pauli Levokarin peräkkäisten rangaistuksien aikana KalPalle ylivoimaiseksi haasteeksi koitui kuitenkin kiekon tuonti yli siniviivan ja pakkopelin rakentaminen.

Kuin kirsikaksi kakun päälle SaiPan komea tasoitus syntyi Levokarin kaksiminuuttisen loppuhetkillä. KalPan asussa viime kaudella kurvaillut Mikko Hakkarainen toi kiekon vauhdikkaasti hyökkäysalueelle, hassutti valelaukauksella Kapasen ja syötti hyökkäystä seuranneelle Kaijomaalle, joka pääsi lyömään kiekon kaikessa rauhassa tyhjään maaliin.

KalPa esitti kotiyleisölleen huonoimman erän uuden päävalmentaja Pekka Virran aikakaudella. Avauserän liike ja tahto näyttivät jääneen koppiin. Kun lisämaaleja olisi kaivattu, päätyivät isännät älyttömiin ratkaisuihin niin hyökkäys- kuin puolustusalueella.

Herätyksen erätauolla kokenut SaiPa siityikin ansaittuun johtoon erän puolivälin ylityttyä hienolla tavalla. Jo aiemmin maalikehikoita kolisuttanut Harri Tikkanen sai rauhassa Sami Salosen rangaistuksen aikana etsiä itselleen laukaisupaikan. Kun paikka löytyi, antoi Tikkanen pyssynsä laulaa ja hurja lämäri kolahti yläriman kautta vastustamattomasti ohi Kapasen.

Aiemmin tehokkaalle KalPan ykkösketjulle maalinteon yrittäminen oli tänään myrkkyä. Isäntien toisen eräs paras tilaisuus siunautui alivoimalla. Tuomas Kiiskinen katkaisi Levokarin löysän avauksen ja käynnisti ylivoimahyökkäyksen kolmella yhtä vastaan. Levokari paikkasi virheensä mainiosti heittäytymällä Kiiskisen syötön tielle. KalPan hyökkäysinto "palkittiin" toisella kahden minuutin rangaistuksella, kun neljän sijasta kentällä luisteli viisi pelaajaa.

Mainion toisen erän pelanneilla vierailla jäi kuitenkin hiukan hampaankoloon. Paikkoja oli kahteen tai kolmeen lisämaaliin, mutta edukseen esintynyt Kapanen piti lukemat siedettävinä, välillä puolustajienkin avustaessa torjuntatöissä.

KalPa kaatuu tehottomuuteensa

Aivan yhtä tehoton kotijoukkue ei kuitenkaan ollut kuin mitä päätöslukemat antavat ymmärtää. Martin Sonnenberg sai survottua maalin edestä kiekon maaliin asti ja juhlat ehtivät jo osittain alkaa. Kokenut päätuomari Timo Favorin oli kuitenkin hieman liian nopea viheltäessään pelin poikki, kun kiekko oli vielä pelattavissa.

- Jossain vaiheessa luulin, että herään aamulla kolme pistettä rikkaampana, mutta toisin kävi. Harmittaa vietävästi, KalPa-valmentaja Virta kommentoi närkästyneenä.

KalPa pelasi ylivoimansa typerästi. Pariin otteeseen viidellä kolmea vastaankin kokeilemaan päässyt kuopiolaisryhmä sumputti viisikkonsa liian pieneen tilaan. Näin SaiPalla oli ajoittain jopa helppoa selvittää alivoimansa. Lisäksi varsin vähäisten laukausten laatu oli enemmän ja vähemmän surkeaa luokkaa.

Viimeinen niitti KalPan takaa-ajolle näytti olevan Jarkko Kauvosaarelle tuomittu viiden minuutin rangaistus kyynärpäätaklauksesta. Taklauksen kohteena ollut SaiPa-puolustaja Kaijomaa pääsi kuitenkin hetken puhaltelun jälkeen omin avuin vaihtopenkin puolelle.

Vielä kertaalleen isännille tarjottiin mahdollisuutta tasoitukseen. Koskisen hyökkäyspään rangaistuksen aikana KalPa pääsi kokeilemaan kuudella neljää vastaan noin minuutin verran. Parhaan paikan sai kultakypärä Tuppurainen, mutta puolustajien estäessä mies ei onnistunut sohimaan kiekkoa maaliin. Seurannut tilanne päättyi Kiiskisen itsekkääseen laukaukseen pienestä kulmasta. Takatolpalla syöttöä vapaina odotteli kaksikin KalPa-pelaajaa.

Pikainen lehdistötilaisuus

Lehdistötilaisuudessa keskityttiin enemmän tuomareihin ja tuomarilinjaan enemmän, kuin itse pelillisiin asioihin.

- Ensimmäisessä erässä oltiin unessa. Toiseen erään herättiin mukaan ja saatiin hyvä liike. Kolmannessa taisteltiin hienosti, SaiPa-luotsi Heikki Mälkiä tiivisti joukkueensa esityksen.

- Tämän päivän teema tuntuu olevan, että kun kaatuu, niin tulee rangaistus. Se on vaan harmi, kun nuo meidän pojat ei oikein kaatuile.

Virta oli syystäkin pettynyt omiensa viimeistelyyn.

- Kyllä me ihan tarpeeksi niitä ylivoimia saatiin. Totta kai minun pitää ottaa itse piikkiini se, jos ylivoima ei toimi. Mutta jääkiekko on siinä mielessä yksilöpeli, että jos saat pelata kolme minuuttia 5-3-ylivoimaa, niin pitäisi ennemmin tai myöhemmin sen maalin syntyä riippumatta siitä ketä siellä kentällä on.