Rissanen veivasi JYPin nurin

LIIGA / Raportti
Kuopiossa kotijoukkue KalPa oli ottelussa JYPiä vastaan pitkään alakynnessä, mutta onnistui lopulta kampeamaan täyden pistepotin. Voitto ratkesi Jaakko Rissasen kolmannen erän soolomaaliin, josta hurrikaanipaidat eivät enää nousseet.

Kauden aiemmat keskinäiset ottelut hävinnyt JYP ei tullut Kuopioon nöyristelemään. Aktiivisesti karvanneet vierailijat hallitsivat ottelua ja loivat enemmän maalipaikkoja. KalPa oli ajoittain keskisuomalaisten käsittelyssä hätää kärsimässä ja sarjajohtajan peli oli huolimatonta.

Mutta jääkiekko ei ole aina oikeudenmukaista. Tehokkaammin harvat maalipaikat hyväksi käyttänyt KalPa napsi jälleen kolme pistettä. Ottelu ratkesi Jaakko Rissasen loistavaan yksilösuoritukseen. Rissanen pujotteli keskialueelta saakka aina JYP-maalille saakka ja ujutti kiekon ohi Joni Myllykosken. JYP-puolustajat Kalle Koskinen ja Arto Laatikainen katsoivat tilannetta lähietäisyydeltä.

– Aikamoinen kiekkoilta. JYP otti tilan pois ja teki meidän pelaamisesta hankalaa. Pelattiin kuitenkin kärsivällisesti ja peli päättyi Jaakko Rissasen huikeaan yksilösuoritukseen. Tyytyväinen olen muutenkin kentällisen peliin. Saadaan laajuutta rosteriin, totesi sairauslomaltaan penkin taakse palannut KalPan Tuomas Tuokkola.

– Saatiin peliin hyvä alku ja muutoinkin olen kohtalaisen tyytyväinen meidän pelaamiseen, mutta valitettavasti virheet maksoivat meille voiton tänään. Ei pystytty tappamaan peliä silloin, kun meillä oli siihen paikka. Haastettiin KalPa hyvin, mutta se ei riittänyt, totesi JYPin päävalmentaja Jyrki Aho.

Puolustajat maalinteossa

Ottelun tunnustelevat ensiminuutit menivät tasaisissa merkeissä aina KalPan joukkuerangaistukseen saakka. JYPin ylivoima ei onnistumisia suonut, mutta jäähyn jälkeenkin jää kului lähinnä kotijoukkueen päädyssä. KalPallekin ylivoimaa tarjoiltiin kahteen otteeseen, mutta JYPin liikkuva alivoima vesitti savolaisten pakkopelin täydellisesti.


Adam Masuhr tuulettaa tekemäänsä tasoitusosumaa.

KalPan huono ylivoima päättyi Marko Kauppisen kiekonmenetykseen hyökkäyssinisellä, josta Sami Vatanen pääsi yksin läpi. Kauppinen häiritsi Vatasen läpiajoa sen verran, että tuomarit tuomitsivat rangaistuslaukauksen. JYP-puolustajan laukauksen erän paras pelaaja Mikko Koskinen kuitenkin torjui.

Lehdistötilaisuudessa otteluvalvoja Kari Nieminen halusi nostaa vihelletyn rangaistuslaukauksen esille. Hänen mielestään tuomio oli väärä, sillä Vatanen pääsi Kauppisen häirinnän jälkeen vielä hyvään laukaisutilanteeseen. Kahden minuutin rangaistus olisi Niemisen mukaan ollut oikea tuomio.

Ottelun puolivälin jälkeen Vatanen kuitenkin paikkasi epäonnistumisensa hienolla tavalla. Hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko tuli Vataselle, joka harhautti Kauppisen ja laukoi ottelun avausmaalin. Vierasjohto ei tosin kestänyt kuin hetken, kun Jukka Hentunen tarjoili taustalta nousseelle Adam Masuhrille, jonka tulinen rannelaukaus toi isännät tasoihin.

Yksi Vatanen ei riitä

Myös päätöserä alkoi KalPalta huolimattomasti. Osansa kotijoukkueen huolimattomuuteen oli JYPin vahva karvauspeli, jonka ansiosta vierailijat pääsivät kiekonriistoihin jo keskialueella. Konkreettisille maalipaikoille JYP ei kuitenkaan päässyt. KalPa sen sijaan iski Rissasen soololla johtomaalin, kun peliaikaa oli jäljellä enää yhdeksän minuuttia.

Johtomaalin jälkeen Sakari Salminen kilautti kertaalleen tolppaan, mutta lisämaaleja ei nähty. Loppuminuuteilla JYPin tasoitusyritykset kulminoituivat jälleen Vataseen. Kertaalleen Vatanen purjehti itse tekopaikkaan ja viime minuuteilla nuori puolustaja syötti Harri Pesoselle loistopaikan, mutta Pesosen laukaus epäonnistui ja pisteet jäivät Kuopioon.

– JYP oli ensimmäisessä erässä parempi, mutta maalivahtipelin ansiosta pysyttiin pelissä mukana. Toisessa erässäkään ei oltu raikkaimmillamme, mutta kolmas erä oli meidän paras. Kärsivällinen pelaaminen palkittiin, kertasi Tuokkola vielä ottelun kulkua.

Voitolla kuopiolaisten sarjajohto kasvoi jo yhdeksään pisteeseen. KalPan kovat kotiottelut saavat jatkoa perjantaina, kun Niiralaan saapuu Helsingin IFK. JYPin seuraava koitos on myös perjantaina, jolloin Hippoksella vastaan asettuu Tappara.

» Lähetä palautetta toimitukselle