”Ei hävitty KalPalle, vaan tuomareille”

LIIGA / Raportti
Kuopiossa sarjakärki KalPa otti niukan voiton Jokereista. Kotijoukkue ratkaisi pelin kahdella ylivoimamaalilla. Vierasjoukkue otti pelissä reilun yhden erän verran jäähyminuutteja, eikä narrikäskijä Erkka Westerlundilta herunut tuomareille kiitosta. Myös Jarkko Ruudun käytös herätti lehdistötilaisuudessa jälleen kerran tunteita.

Tuomaritoiminta ja Jarkko Ruudun käytös. Siinäpä vähemmän yllättävät lehdistötilaisuuden puheenaiheet Kuopion lauantai-illassa. Sanailun aloitti Jokereiden päävalmentaja Erkka Westerlund.

– Harmittaa omien pelaajien puolesta tulla näin pitkän matkan päähän otteluun, missä isoin ottelun lopputulokseen vaikuttava tekijä on tuomarit. Jos pyrkimyksenä on puolueettomuus, niin siinä he epäonnistuivat todella pahasti. Ei hävitty KalPalle, vaan tuomareille, pamautti Westerlund hieman yllättäen.

– Minun ei varmasti kannattaisi sanoa tuohon yhtään mitään, kun tuon lausunnon jälkeen ei paljon palstamillimetrejä enää saa. No, Henriksson vihelsi hyvin, mutta toinen paskoi housuihinsa. Arvostan Erkkaa valmentajana todella paljon, mutta en ymmärrä, miksi hän antaa yhden pelaajan käyttäytyä kentällä noin, Tuokkola kyseli.

Tuo pelaaja oli – kuinkas muutenkaan – Jarkko Ruutu, joka oli usein tapahtumien keskipisteenä. Eniten mielipiteitä jakanut tilanne syntyi toisessa erässä, jossa Ruutu syöksyi jäähän juuri, kun KalPan Adam Masuhr oli jokeripelaajaa taklaamassa. Masuhr loukkasi tilanteessa jalkansa, eikä enää palannut peliin. Samalla Jokerit pääsi tekemään tasoitusmaalin.

– ”Rudi” tekee kentällä monia juttuja. Kyllä KalPallakin oli monta pelaajaa, joille olisi voinut antaa jäähyjä, mutta ne tekee niin hyvin, että tuomarit ei sitä näe. Ruutu on nostettu esille ja hän saa varmasti sen, mitä tuomareilta ansaitsee, Westerlund tyytyi kommentoimaan.

Otteluvalvoja Kari Niemisen mukaan Masuhrin loukkaantumiseen johtaneessa tilanteessa ei ollut rikettä. Myös Jokereiden rangaistukset olivat Niemisen mukaan oikeutettuja.

Ottelussa myös pelattiin

KalPan ja Jokerien kohtaamisen lähtökohdat oli nähtävissä jo muutaman minuutin pelin jälkeen. Jokerit lähti tukkimaan tiukasti keskialuetta ja KalPa sai rakentaa hyökkäyksiä rauhassa. Helsinkiläisten taktiikka oli ymmärrettävää, sillä Jokerit pelasi eilen kotonaan, kun KalPan edellinen peli oli torstailta.

Pelkästään passiivista ohjauspeliä Jokerit ei tyytynyt harrastamaan, vaan joukkue iski paikan tullen terävillä hyökkäyksillä. Kokonaisuudessaan avauserä oli hienokseltaan KalPan hallintaa. Parhaat paikat syntyivät alivoimalla Tommi Jokiselle ja Jussi Timosen oivaltavan syötön ohi ohjanneelle Tuomas Kiiskiselle.

Jokereiden paras paikka tuli Nichlas Hardtille, mutta kiekko karkasi ratkaisuhetkellä. Ottelun avausmaali nähtiin ylivoimalla. Asialla oli huikeassa vireessä viime peleissä ollut kaksikko Sami Kapanen ja Jyri Junnila. Kapanen syötti ja Junnila laukoi suoraan syötöstä ohi voimattoman Kilpeläisen.


Ruutu jakoi aikaansa myös tuomareille.

Ottelun toista maalia edelsi jo mainittu Ruutu-episodi. Masuhrin nilkuttaessa vaihtoon Jani Rita pääsi viimeistelemään ylivoimahyökkäyksestä pelin tasoihin. Vain minuutti Jokereiden johtomaalin jälkeen kotijoukkue siirtyi jälleen johtoon. Tommi Jokinen huitaisi löysän, joskin tarkan vedon, joka painui tolpan kautta sisään.

KalPan toisen maalin jälkeen ote siirtyi täysin kotijoukkueelle. Toisessa erässä vierailijoille kirjattiin yhteensä viisi rangaistusta ja erän puolivälissä KalPan tuorein hankinta Ryan Glenn laukoi savolaiset kahden maalin karkumatkalle.

Nordlundin osuma laiha lohtu

KalPan maalit pakottivat Jokereiden avaamaan peliä enemmän ja joukkue nosti karvausta. Vielä toisessa erässä kilpipaidat liikkuivat selvästi paremmin, mutta kolmanteen erään jäälle luisteli ryhdistäytynyt narrilauma. Toisessa erässä ilman torjuntoja selvinnyttä Juha Toivosta työllistettiin heti erän alussa, kun Nichlas Hardt ohjasi takatolpalta, mutta Toivosen loistava patjatorjunta piti isännät kahden maalin johdossa.

Lopulta narripaitojen painostus palkittiin, kun Markus Nordlundin laukaus b-pisteen kaarelta yllätti maskissa olleen Toivosen. Maali oli puolustajalle vasta kauden toinen. Vierailijoiden päätöserän rynnistys taittui kuitenkin jälleen jäähyihin. Ottelun alussa tehokkaasti toiminut kotijoukkueen ylivoimapeli oli päätöserässä vain muisto.

Viimeisellä minuutilla Jokerit kykeni luomaan vielä painostusjakson kuopiolaispäädyssä, mutta maalinteossa joukkue ei onnistunut.

– Jokerit on taktisesti kypsä joukkue ja eka erässä joukkue puolusti keskustaa hyvin. Toisessa erässä pelattiin röyhkeämmin ja aiheutettiin vastustajalle jäähyjä. Kolmannen erän alkuun passivoiduttiin turhaan ja annettiin Jokereille mahdollisuus. Oltiin kuitenkin parempi jääkiekkojoukkue ja piste. Ollaan myös kädet ristissä, että Masuhr tulee pian takaisin, paketoi Tuokkola illan pelillisen annin.

KalPan kärkikamppailut jatkuvat ensi viikon tiistaina, jolloin vieraspelissä vastaan asettuu Pelicans. Jokerit puolestaan kohtaa kotonaan Ässät, joka tulee lauantaina Kuopion vierailulle.

» Lähetä palautetta toimitukselle