Tapparan teräs tylsyi jäähyihin

Kärpät on nyt kauden ensimmäisessä kahden ottelun voittoputkessa kaadettuaan ison, taitavan ja ruman Tapparan. Erikoistilanteissa Tappara oli parempi selvittäen lähes kaikki jäähynsä kunnialla, mutta tasakentällisin Kärpät oli hitusen edellä. Tapparan loppukiri kolmannessa erässä hyytyi jäähyilyyn.

Paljon puhetta tsekeistä

Kärppien tsekkitähtien Tonin ja Tenkratin peluuttaminen hakenut kauden alussa muottiaan ja puhuttanut siinä sivussa joukkueen kannattajia. Tänään herrat pelasivat vaihteeksi eri vitjoissa kun Ton oli Pyörälän ketjun laiturina Palsolan kanssa ja Mettovaara siirtyi tältä paikalta Viuhkolan ja Tenkratin rinnalle. Tsekit eivät täysin ilman tehoja ole sentään pelanneet, mutta potentiaali kovempaan suoritukseen tiedetään ja halutaan ilman muuta esille.

Eka muna-muna

Ensimmäiset kymmenen minuuttia oli ottalussa tarkan markan peliä. Keskialueet pidettiin tarkasti eikä maalipaikoille surffattu tuosta vaan. Puolivälissä järjesti Kärppien hyvin esiintynyt nelosvitja Juntunen-Saarenheimo-Haataja erän parhaimman myllytyksen jossa kiekko pyöri vaarallisesti Lehdon maalilla pysyen kuitenkin ulkona.

Joni Pitkänen vaarallisella vierailulla Tapparan maalilla

© Ville Honkonen
alt="Joni Pitkänen vaarallisella vierailulla Tapparan maalilla">

Mäntylän otettua erän toisen kakkosensa ja Mäkisen kohellettua itsensä lusintakaveriksi jäähypenkille pääsi Kärpät puolen minuutin ajalle jopa 5-3 ylivoimalle. Tapparan alivoimapelaamiselle täytyy nostaa isoa hattua, se on erittäin aggressiivista ja saa ainakin Kärpät kerta toisensa jälkeen ahtaisiin paikkoihin ylivoimapeliä rakennettaessa.

Näin se homma etenee

Toisen erän alkupuoliskolla Tappara pääsee sitten näyttämään miten se yyvee hoidetaan kun Mettovaara ohjataan jäähyboksiin. Kukapa muu kuin J. Ojanen tekee kultakypärä Tarvaisen passatessa.

Tämä ei Kärppiä lannista, ja Juntunen näyttää parhaimpaansa vääntäessään pakin ohitse väkisin laukaisupaikkaan jonka Lehto kuitenkin hoitaa. Ton pääsee myös puolittain jo läpiajoon, mutta pakki pääsee lusikkaansa tunkemaan sekaan sen verran että kahvittelu jää kokonaan yrittämättä. Hyvän yrityksen palkitsee kuitenkin Tapparan veskari Lehto. Maalin taakse ei kannata jäädä tupeksimaan, tämän opettaa Haataja joka karvaa Lehdolta kiekon pois ja Juntunen saa pistää laatan tyhjiin.

Tasoitus tuo Kärppien peliin hyvän draivin, ja Tappara on väliin helisemässä. Tenkrat ottaa sitten hyökkäyspäässä tyhmän jäähyn (samanlainen maksoi Jokeri-matsissa Jokerien tasoitusmaalin), mutta tällä kertaa kärppien alivoima kestää. Tenkrat korvaa tapahtuneen hankkimalla Kärpille ylivoiman Kangasniemen joutuessa koukkimaan, ja Kärpät onnistuu sen ainokaisen kerran ylivoimapelissään hyvään saumaan. Pitkäsen lämäri puhuu ja kotijoukkue siirtyy johtoon 2-1.

Erän lopussa Kuki saa b-pistealoituksessa temmellettyä Mettovaaralta senkan nenästä ja tienaa 2+2:sen joka jää pääasiassa istuttavaksi kolmanteen erään.

Massa se on joka jyllää

Tappara oli kontillaan Kärppien edessä

alt="Tappara oli kontillaan Kärppien edessä">

Ylivoimalla ei Kärpät enää kolmannessa erässä onnistu maalinteossa vaikka tilaisuuksia tulee useita. Jokinen on saanut väistyä Aarnion tieltä Lieversin vitjassa. Ton pääsee karkaamaan nokikkain Lehdon kanssa mutta rystyvippaus menee yli maalin. Toivottavasti tuore perheenlisäys ei ole valvottanut Petriä liikaa. Epäilemättä kiekko vielä maaliinkin sakka jälleen löytää Hippoksen ex-kuninkaan toimesta.

Tarvaisella on ehkä erän paras Tapparan tekopaikoista, mutta terävä rannelaukaus menee hiukan kulmasta yli. Kolmas erä on tasakentällisin pelattaessa (ja välillä Kärppien ylivoimankin aikana) Tapparan ankaraa takaa-ajoa. Korhonen on kuitenkin voimissaan ja Kärppien alakertakin kuin eri joukkueesta edelliseen Lukko-peliin verrattuna. Ja kaiken kritiikin keskellä on kuitenkin huomattava liigan tehopörssin kärjessä keikkuva pakkipari Kukkonen – Myllykoski.

Sitten käy niinkuin usein näissä tilanteissa käy. Pyörälän vitja pääsee kokonaisuudessaan 3-1 ylivoimahyökkäykseen. Tonin syötöstä ei Pyörälän veto mene suoraan verkkoon mutta mies pääsee takomaan omien sanojensa mukaan ”neljännen tai viidennen riparin” Lehdon suojuksien alta maaliin. Tappara yrittää loppuun saakka, mutta Grönvallin hölmö hyökkäyspään jäähy juuri reilun kaksi minuuttia ennen loppua syö terän kiristä.

Kuka oli kingi hä?

Tapparan parhaimmistoa oli maestro J. Ojasen ketju. Loi selvästi pahimmat myllytykset Kärppien päätyyn ja rankaisi ylivoimalla. Kärpät onnekseen välttivät jäähyboksin kiitettävästi, muuten olisi voinut hukka periä. Raksilan huomio kiinnittyi luonnollisesti Koskenkorvaan, joka ei tänään päässyt karkailemaan. Yksi hyvä maalintekopaikka kuitenkin toisessa erässä, mutta eivät M. Ojasen kanssa siinä Korhosta ohittaneet. Barkovilla vauhti on iän myötä ehkä hidastunut, mutta tässäkin pelissä mies kun meni parhaimmillaan niin mukana roikkuva pakki näytti ratikan kyljessä roikkuvalta. Mäkinen oli tutun näkyvässä roolissa. Mies muistuttaa sitä naapurin veemäistä susikoiraa, tunkee pelivälinettään jalkojen väliin, repii ryysyistä ja räksyttää. Kilpailee Ilmalan Bolshoin kanssa vahvasti Raksilan ykkössuosikin tittelistä. Hyvä show.

Kärpät onnistui tasaisesti, eikä heikkoa lenkkiä illan aikana löytynyt. Lievers-Potaichuk kaksikolla kiekko kulkee, Tapparaa vastaan Andrei tosin sortui hieman liikaa keski- ja omalla alueella kikkailuun. Nelosketju teki hyvää työtä ja Juntunen tienasi toivottavasti itselleen lisää peliaikaa. Ton ja Tekrat eivät pisteille päässeet, mutta aiheuttivat liukkaudellaan useita jäähyjä vastustajalle. Kauden suurin yllättäjä kärppäleirissä on Pyörälä, joka napsautti illan pelissä Tapparan arkkuun viimeisen naulan. Korhonen pelasi toisen hyvän pelin peräkkäin, eikä sitä helppoakaan tänään lipsahtanut. Tähän kun Kärpät pystyisi useamminkin niin hätää ei pitäisi olla.