Kärpät palasi vakuuttavasti kotiinsa

Kärpät näytti pystyvänsä haastamaan ennakkoon kärkisijoille povatun JYPin pelaamalla selkeästi vierasjoukkuetta parempaa kiekollista peliä, josta tuloksena kolme tasakentällisin tehtyä maalia. Kotijoukkueella on vielä tekemistä ylivoimapelinsä kanssa, kun taas JYP:llä tilanne on täysin päinvastainen.

Kärpät oli potkun verran edellä vierasjoukkuetta koko pelin ajan. Jyväskyläläiset pysyivät pelissä mukana ainoastaan tehokkaan ylivoiman ansiosta, mutta tasakentällisin joukkueen näytti suorastaan sekavalta.

Kärpät halusi näyttää kotiavauksessaan yleisölle sen, mihin joukkueen on tällä kaudella pystyttävä. Kasvojen pesuun ja voitolliseen jääkiekkoon. Joukkueen pelaaminen oli mennyt askeleen eteenpäin jo kauden avauspelistä Lappeenrannasta, jossa pelillisesti joukkue ei pystynyt parhaimpaansa. Nyt joukkue hallitsi ja liikutti kiekkoa paremmin, kuin mitä moneen kauteen Oulussa on nähty. Joukkueen ilmeeseen oli tyytyväinen myös päävalmentaja Hannu Aravirta.

– Kyllä oli hieno voitto joukkueelta, loistava ja jämäkkä iltapuhde. En olisi voinut toivoa enempää pelillisesti. Tänään oli kenttä sotureita täynnä.
Kaiken hyvän keskeltä päävalmentaja löysi selkeää kehitystä kaipaavan asian.

– Tietenkin ylivoima, se on selvä asia. Kaikki kunnia JYPin alivoimalle. Loistavaa alivoimaa ja loistava elekieli JYPin alivoimassa. Kyllä meidän pitää saada ylivoimaan tehoja.

Vastustajan päävalmentaja Risto Dufva oli vähäsanainen ottelun päätyttyä. JYPin peli on kaukana edellisvuosien tasosta, varsinkin hyökkäyspäässä.

– Kaksi viimeistä erää antoi hieman viitteitä paremmasta. Meidän hyökkäys ei oikeastaan ole tehotonta, vaan kun ei päästä edes paikoille. Sille osastolle on pakko saada lisää tehoja.

Kärpät juhli voittoa kypsän esityksen päätteeksi.

Askeleen jäljessä

Kärpät aloitti ensimmäisen erän pirteällä hyökkäyspään pelaamisella. JYP sortui paineen alla virheisiin ja sitä kautta myös jäähyihin. Erityisesti esiin nousi Kärppien nuori Miikka Salomäki, joka murtautui pariinkin otteeseen vaarallisesti maalille ja aiheutti ongelmia JYPin puolustukselle.

JYPin kaikki ensimmäisen erän jäähyt olivat pelin kannalta turhia. Kärpät pääsi kokeilemaan johtoaseman hakua avauserän aikana kolme kertaa ilman tulosta. Jyväskyläläiset pystyivät pitämään kotijoukkueen nollilla.

Myös JYP pääsi kokeilemaan johtomaalin hakua Kärppien omien virheiden kautta. Kärppien kapteeni Ilkka Mikkolan paha harhasyöttö avasi paikan JYPin kakkosketjulle, mutta maaliin asti ketju ei saanut kiekkoa toimitettua.

Kärppien puolelta parhaimman paikan sai nuori Julius Junttila, joka vikkelällä liikkeellä sai rakennettua itselleen hyvän tekopaikan JYPin maalin edustalle, mutta viimeistely päätyi Kärpät-kannattajien harmiksi vain tolppaan.

Maalien makuun päästiin toisessa erässä, kun JYPin Ossi Louhivaara siirsi jyväskyläläiset johtoon ylivoimalla. Louhivaara ohjasi tyylikkäästi Kalle Koskisen viivalta lähteneen roikkukiekkoon maalin perukoille. Koskisen lisäksi syöttöpisteen johtomaaliin nappasi Sami Vatanen.

Kauaa jyväskyläläiset eivät johdossa pysyneet. Ajassa 25.12 nähdyn tasoitusmaalin nappasi nimiinsä pirteitä otteita jo pelin alussa esittänyt Salomäki, joka sai lapansa väliin Jan Snopekin vetoon. Toinen syöttöpiste merkattiin Michal Vondrkalle, joka petasi Snopekille tilaa nousta vapaasti lähelle maalia.

Kolmannen erän alussa Kärpät siirtyi johtoon, kun koko pelin ajan hankaluuksia JYPin puolustukselle aiheuttanut Junttila sai kiekon keskialueella, kiersi JYPin Turo Asplundin ja ohitti maalivahti Riku Heleniuksen. Syöttöpisteet maaliin merkattiin Kimmo Koskenkorvalle ja Oscar Eklundille. Tasoituksen jälkeen Kärpät jatkoi aktiivista peliä ja loi JYP:n maalille monia paikkoja hyvän liikkeen avulla.

Erän keskivaiheilla hieman tuurinkin avulla Kärppien kaksikko Juha-Pekka Haataja - Jari Viuhkola pääsi ylivoimahyökkäykseen, jossa Haataja pelasi kiekon pitkän tauon jälkeen ensimmäisen kotipelin pelanneelle Viuhkolalle. Mies siirsi kiekon varmalla otteella maaliin ja Kärpät siirtyi 3-1-johtoon.

JYP pääsi hakemaan kuudella neljää vastaan kavennus maalia, kun 3-1 maalin tehnyt Viuhkola asteli jäähyaitioon korkea maila – vihellyksen jälkeen.

Lopulta tilanne muuttui kuudella kolmea vastaan kavennuksen hauksi, kun Kärppien kapteeni Ilkka Mikkola sai jäähyn väkivaltaisuudesta, joka herätti kiivaita tunteita kotiyleisössä.

JYP hyödynsi kolmen miehen ylivoiman, kun täksi kaudeksi Jyväskylään siirtynyt Arto Laatikainen kavensi hienolla lyöntilaukauksellaan.

Kärpät selviytyi JYPin lopun painostuksesta ilman tasoitusmaalia ja täten joukkue nappasi kauden ensimmäisestä kotiottelustaan arvokkaat kolme pistettä.