JYP on uusi Suomen mestari

Jyväskylän JYP teki seurahistoriaa voittamalla ensimmäisen mestaruutensa kaatamalla Oulun Kärpät finaalivoitoin 4-0. Pienten marginaalien peleissä ratkaisuksi nousi maalinteko sekä JYPin erinomainen puolustuspään pelaaminen.

Kolmas kerta sen lopulta toi. Kaksi kertaa aikaisemmin SM-liigan finaaleissa ollut JYP nappasi nyt sen kaikkein himotuimman - monien vuosien ja vaihden jälkeen. Joukkueen päävalmentaja Risto Dufvan mukaan mestaruus oli kovan työn tulos.

– Enempää ei voi tulla, eikä vaatia. Tämä oli pelaajien mestaruus ja työ tämän eteen alkoi itse asiassa jo pari vuotta sitten. Pelaajat näkivät mestaruudessa mahdollisuuden ja tekivät sen, mestaruussuihkuraikas Dufva kommentoi.

JYP onnistui tyrehdyttämään Raksilassa ajoittain kovaakin myllyttäneen Kärpät erinomaisella ja ennen kaikkea tarkalla puolustuspelaamisella. Tähän kun yhdistettiin itsevarma maalivahtikaksikko sekä loistava laukausten blokkauspelaaminen, oli mestaruusresepti valmis. Joukkue löi kotona painetta ja iski vieraissa terävästi hyvällä prosentilla. JYP oli aina vaarallinen hyökkäyspäässä.

– JYPin mestaruus ei ole yllätys, sillä joukkueella on laadukas puolustus, kolme maajoukkuepakkia, maajoukkuemaalivahdit sekä terävät hyökkääjät. Etenkin puolustus on kouliintunut vuosien aikana ja se oli NHL-tyyliin kasattu. Me emme pystyneet omalla taidolla ja nopeudella murtamaan sitä, Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo kehui.

Vaikka finaalisarja meni puhtaasti 4-0 jyväskyläläisille, olivat ottelut äärimmäisen tasaisia. Niin myös kolmas finaali, vaikka JYP oli purjehtia jo menojaan siirtymällä vastahyökkäyksillä kolmen maalin johtoon. Neljä perättäistä voittoa eivät kuitenkaan jätä mitään jossittelua – parempi voitti.

– Olihan tämä turhan raakaa siihen suhteen, miten pelit menivät. Joskus pelit vaan menevät näin ja maalit ratkaisevat. Maalit tämän sarjan käänsivät lopulta JYPille. Maali meille sinne tänne – tilanne olisi voinut olla toinen. Pelit menivät pelillisesti kaikkea muuta kuin 4-0, Alatalo harmitteli.

JYP iski paikoista

Neljännen ottelun kulku oli pitkälti samanlainen, mitä aikaisempi ottelu Raksilassa. JYP iski shokkialun siirtymällä ensimmäisessä erässä kahden maalin johtoon.

Ensimmäisen maalin pääsi iskemään Oulussa monet pelit vastustajan paidassa pelannut Antti Virtanen Jarkko Immosen syötöstä.

Kärpät pystyi pitämään maalista huolimatta ensimmäiset kymmenen minuuttia paineen JYPin päässä, mutta joukkueen pelaamisesta puuttui tälläkin kertaa suoraviivaisuus. JYP pystyi pitämään oululaiset kulmissa ja pakotti laukomaan kaukaa. Mestari onnistui suunnitelmassaan täydellisesti.

– Meillä olisi pitänyt olla enemmän munaa ja äijämäisyyttä maalintekoon. Paikkoja oli tehdä tässäkin pelissä, mutta tarkkuus puuttui, Kärppien Alatalo summasi.

JYP pystyi hyödyntämään myös Kärppien tarjoamat virheet. Kaamea keskialueen kiekonmenetys vapautti illan pistelinko Ossi Louhivaaran läpi ja mies napautti JYPin 2-0-johtoon.

Maalinteosta hurmioituneena joukkue iski nälkäisesti heti paikan saatuaan. Näin kävi toisen erän alussa, kun Louhivaara teki alivoimalla illan toisen osumansa Juha-Pekka Hytösen syötöstä.

Kärpät ei myynyt nahkaansa helpolla

Vanha klisee kuuluu, että kärppä on vaarallisimmillaan ahdistettuna. Lähes koko kautta kuvaava lause kulminoitui jälleen takaa-ajoasemassa.

Oululaiset toi toisessa erässä peliin mukaan kultakypärää kuumepotilaan Toni Koiviston sijaan päässään pitänyt Jonas Andersson. B-pisteeltä tullut laukaus upposi JYPin maalilla tällä kertaa pelanneen Sinuhe Wallinheimon taakse.

Nälkäinen Kärpät iski hetken päästä uudelleen. Kristian Kuusela sai kiekon lapaansa hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen ja kiskaisi oululaiset maalin päähän.

Vaikka Kärpät laittoi kaiken energiansa peliin, ei se riittänyt JYPin pelaamista vastaan. Lopulta todelliset laadukkaat maalintekopaikat jäivät kortille, vaikka kotijoukkue pystyi pitämään kiekkoa.

Kärpille tarjottiin kolmannen erän lopussa pariinkin otteeseen ylivoimaa, mutta joukkue näytti siirtelevän vastuuta pelaajalta toiselle. Kun yrityksistä huolimatta Kärpät ei onnistunut, JYP iski pelille sinetin. Maalin eteen vapaaksi purjehtinut Jari Jääskeläinen nappasi kiekon ohi Tuomas Tarkin. 4-2-osumaan loistosyötön antoi mestaruudesta nauttinut Hytönen.

Samainen herra oli vielä illan viimeisen osuman viimeistelijä. Hytönen laukoi kiekon tyhjään kärppämaaliin, kun peliaikaa oli jäljellä noin minuutti ja vapautti joukkueen voittotuuletuksiin.

Kärppien osalta kausi oli positiivinen runkosarjan vuoristokäyrän huomioiden. Mestaruusvyön ja CHL-liigapelien menettämiset kirpaisevat kuitenkin varmasti.

– Olimme kauden aikana aika syvällä ja nyt finaaleissa. Pelasimme kokonaisuutena kelpo kauden ja näissä pudotuspeleissä sekä finaaleissa hienoa kiekkoa. Vaikka pettynyt olenkin, kokonaisuuteen voi olla tyytyväinen, Alatalo sanoi.

JYPin kausi oli lopulta täydellinen jättipotti runkosarjan voittoineen. Kaiken kruunasi kotimaisin voimin kovalla työllä ansaittu mestaruus ja ensi kaudelle pelattu CHL-paikka.