Ylivoiman turvin

LIIGA / Raportti
Ilveksen toisen erän rypistys ei noussut ottelun käännekohdaksi, vaan Kärpät pystyi erityisesti tehokkaan ylivoimansa ansiosta nappaamaan kolme pistettä lukemien oltua 5-2 (2-1, 1-1, 2-0). Kärppien tahtipuikkoa heiluttivat kultakypärä Ivan Huml ja ykkösylivoimaan noussut Joonas Kemppainen.

Edelliseltä viikolta yhdeksän pistettä kolmesta ottelusta napannut Kärpät sai vastaansa liigan jumbosijalta löytyvän ja jo pikkuhiljaa kevään karsintapeleihin valmistautuvan Ilveksen. Tupsukorvat onnistuivat karkaamaan johtoon avauserän kahdeksannen minuutin kohdalla, mutta Kärppien tehokas ylivoima vei isännät ennen erätaukoa ensin tasoihin ja sitten johtoon. Toisen erän heikon alun jälkeen Ilves nousi pelitapahtumien hallitsijaksi, mutta kolmanteen erään kotijoukkue teki ryhtiliikkeen ja ratkaisi ottelun kahdella osumallaan.

– Hyvällä asenteella lähdimme liikkeelle, koska oli pieni kysymysmerkki, miten paljon nuo kolme voittoa olivat tehneet meidän taisteluilmeellemme. Erittäin hyvä asenne oli mielestäni alusta lähtien, totesi Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta viitaten hyvään edelliseen viikkoon.

Myös vierasjoukkue Ilves tuli otteluun hyvällä ilmeellä, mutta jäähyjen kautta peli kääntyi isäntäjoukkueelle. Ilveksen päävalmentaja Seppo Hiitelä harmittelikin liiallista jäähyjen määrää.

– Kyllä me pystyimme Kärppiä ahdistamaan viisi vastaan viisi -pelissä. Aika hyvällä ilmeellä tulimme pelaamaan tänne, mutta kyllä tietysti Kärppien ylivoimapeli oli tänään murhaavaa. Otimme liikaa jäähyjä, se on tietysti selvää, ettei noin paljoa voi ottaa niitä kuin tänään tuli otettua, pohdiskeli Hiitelä.

Tehokkuus olikin Kärppien ase tiistai-illan kamppailussa. Kaksi maalia nakuttanut Joonas Kemppainen harmitteli hieman koko kaudelta tuttuja pelin sisäisiä ailahteluja.

– Oli vähän semmoinen perinteinen tämän kauden kotipeli, vähän ailahteli meidän pelaamisemme. Toki olimme tehokkaalla päällä tänään niin kuin viime aikoina olemme olleet ja sitä kautta irtosi tuollainen voitto.


Kultakypärä Huml keräsi kasaan maalin lisäksi kaksi syöttöpistettä.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Lipsahduksen jälkeen etumatkalle

Ottelun alkuvaiheilla joukkueiden sarjasijoitukset eivät näkyneet erityisellä tavalla kaukalon tapahtumissa, vaan vierasjoukkue Ilves pystyi haastamaan vahvasti alkuun tulleen kotijoukkueen. Tupsukorvat siirtyivätkin ottelussa johtoon, kun pitkän ylivoimapyörityksen päätteeksi nuori puolustaja Niko Peltola ampui kiekon siniviivalta kohti Kärppien maalivahdin Ville Hostikan maalia ja toinen nuori puolustaja Jyrki Jokipakka sai ohjattua kiekon sopivasti Hostikan varusteiden välistä sisään.

Kärpät sai omat ylivoimahetkensä ja jo heti ensimmäisillä yrityksillä saatiin viitteitä illan tehokkuudesta. Puolustaja Mikko Lehtonen ampui kiekon tšekkihyökkääjä Ivan Humlin syötön jälkeen kohti maalia ja ykkösylivoimaan nostettu Kemppainen pääsi ohjaamaan kiekon Ilveksen verkkoon. Kun vielä erän loppuun kovassa maalivireessä oleva Juha-Pekka Haataja ohitti Ilveksen maalivahdin Vesa Toskalan, lähti Kärpät erätauolle maalin johtoasemasta.

– Tasapainoinen ensimmäinen erä, yksi lipsahdus alivoimalla, muuten hyvä erä, tuumaili kotijoukkueen päävalmentaja Aravirta.

Kärppien siirryttyä Miikka Salomäen maalilla kahden maalin johtoasemaan, alkoi kotijoukkueen pelillinen ilme mennä väärään suuntaan. Ilves sai otetta pelistä Kärppien haettua lisäosumia liiallisella riskillä. Vierasjoukkueen ote sai palkinnon, kun Toni Rajalan vahvan esityön jälkeen puolustaja Arto Tukio pääsi tinttamaan kavennusosuman.

– Sitten kun saimme 3-1-tilanteen, tuli ehkä vähän luulotautia ja siinä oli kymmenen minuuttia vaikeita hetkiä toisen erän lopussa, totesi Aravirta toisen erän huonosta hetkestä.

Ilveksellä oli hyvät paikat tulla toisessa erässä tasoihin, mutta ottelun mahdollista käännekohtaa ei nähty.

– Meillä oli omat hetkemme siinä 3-1- ja 3-2-tilanteissa, meidän olisi täytynyt siinä pystyä tasoittamaan, mutta ei pystytty, harmitteli Ilveksen päävalmentaja Hiitelä hukattua mahdollisuutta.

Lopulliset taituroinnit

Kärpät teki kolmanteen erään ryhtiliikkeen ja Ilves jäi pelillisesti hyvin liikkuneen ja jatkuvasti kaksinkamppailuja voittaneen kotijoukkueen jalkoihin. Ykkösylivoimaan nousseen Joonas Kemppaisen illan toinen osuma katkaisi lopulta tupsukorvien selkärankaa.

Loppuluvut 5-2 taululle iski tšekkihyökkääjä Huml, joka saalisti illan ottelussa tehot 1+2. Humlin osuma oli samalla Kärppien illan neljäs ylivoimamaali. Kolmannessa erässä Ilves ei saanut todellista kirivaihdetta päälle ja Kärpät pystyi kontrolloimaan peliä varmalla tavalla.

– Hyvä nousu kolmanteen erään, oli jämäkkä kaksikymmenminuuttinen. Meillä ei ollut mitään vaikeuksia, totesikin Aravirta ottelun jälkeen.

Kotijoukkueen ilme oli toisen erän notkahdusta lukuun ottamatta hyvä ja taisteleva, mikä sai kiitosta myös Aravirralta. Ylivoiman tehokkuudelle oululaisryhmän päävalmentaja löysi kaksi isoa tekijää.

– Ilves ei ole onnistunut tänä vuonna alivoimalla ja pääsimme iskemään siihen kiinni. Siinä kahtena isoina juttuina olivat Kemppaisen tulo maskimieheksi ja Jozef Stümpelin selvästi terävöityneet otteet ylivoimassa. Uskaltaa käyttää isoa kroppaansa, imee kavereita kiinni ja syöttää oikea-aikaisesti.

Ilveksen matka jatkuu kohti perjantaita ja lauantaita, jolloin joukkueella on vuorossa kaksi kovaa kohtaamista. Kotiottelua KalPaa ja vierasottelua Lukkoa vastaan kohti lähtevässä Ilveksen ryhmässä ei päävalmentaja Hiitelän mukaan ole vääränlaista asennetta ilmoilla.

– Joukkueessa ei ole minkäänlaista luovuttamisen mentaliteettia. Kyllä me taistelemme ja joka ilta olemme taistelleet.

Kärpillä seuraava ottelu on vuorossa torstaina, jolloin vierasottelussa vastaan asettuu TPS.

– Valmistaudumme huomenna hyvällä harjoituksella tuossa noin, sitten teemme valmennuksen kanssa iltapäivällä töitä valmiiksi siihen peliin ja loppuiltapäivästä lennämme koneella Helsinkiin ja sitä kautta sitten bussilla Turkuun, viitoitti Aravirta joukkueen valmistautumista torstain peliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle