Vankilasta on vaikea voittaa

LIIGA / Raportti
Juuse Saroksen maalilla riitti säpinää etenkin avauserässä.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net
Kärpät katkaisi orastavan tappioputken Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan erikoistilannepelaamisen ansiosta. Loistavaa apua oululaiset saivat HPK-puolustaja Antti Bruunilta.

Kärpät ja HPK tarjosivat Raksilan yleisölle kohtuullisen hyvän kiekkoillan. Peli aaltoili päästä päähän ja molemmat pyrkivät aktiiviseen peliin ja nopeisiin hyökkäyksiin.

Erikoistilanteita pelissä riitti yllin kyllin etenkin kotijoukkueella. Niitä Kärpille tarjoili HPK-puolustaja Antti Bruun, joka istui kahden ensimmäisen erän aikana uskomattomat neljä kertaa jäähyllä. Kotijoukkue rankaisi näistä jäähyistä kahdesti.

− No ei mikään superpeli häneltä, se on ihan selvää, HPK-luotsi Pasi Arvonen tuhahti ottelun jälkeen.

− Ei ole aikaisemmin tällaista peliä sattunut omalle kohdalle. Mielestäni jäähyistä ainoastaan tämä viimeinen oli ansaittu. Ensimmäisessä kiekko katsomoon -jäähyssä kiekko osui suoraan pleksiin. Kaksi muutakin jäähyä olivat kyllä kyseenalaisia, Bruun sadatteli.

Kärppien päävalmentaja Lauri Marjamäki ei kahdesta ylivoimamaalista huolimatta antanut erikoistilannepelaamiselle puhtaita papereita.

− Toinen kerta jo kun sähläsimme kahden minuutin 5−3-ylivoiman.

Kokonaisuudessaan Kärpät pelasi pallokerhoa tasaisemman ottelun. Erikoistilanteiden lisäksi tämä oli ratkaisevassa asemassa voiton kannalta. Kärpillä oli ottelussa selkeä tavoite katkaista orastava tappioputki. Hyvä peli-ilme säilyi läpi ottelun, kun taas HPK:lla se ailahteli huomattavasti enemmän.

− Meidän pelissä oli paljon työtä ja välittämistä. Voitimme erikoistilanteet ja lopussa tuon taistelun, kun HPK vyörytti ilman maalivahtia, Marjamäki maalaili.

Kärpät sai ottelussa huomattavasti enemmän pitkiä hyökkäysalueen pyörityksiä. Silti oululaisten tasakentällisin tekemät maalit syntyivät suorahyökkäyksistä. Etenkin avauserässä oululaisilla oli lukuisia laatupaikkoja, mutta viimeistely ontui pahasti.

− Maalinteko on ollut meille vaikeaa. Nyt teimme viisi maalia. On hyvä, että Ivan Huml ja Juha-Pekka Haataja saivat onnistumisia. Ne ovat isoja juttuja meille, Marjamäki jutteli.

HPK:n pelaaminen perustui nopeaan pelin kääntämiseen ja suoriin vastaiskuhyökkäyksiin. Pitkiä hyökkäysalueen pyörityksiä HPK ei saanut aikaan. Pallokerho teki ensimmäisen maalinsa Arto Laatikaisen kiekonmenetyksen jälkeen ja toisen Eero Somervuoren hyvän yksilösuorituksen jälkeen.

− Aloitimme pelin ihan hyvin ja lopussakin saimme painetta Kärppien päätyyn. Mutta jos otat tämän tason vastustajaa vastaan seitsemän jäähyä, on mahdotonta voittaa, Arvonen mietti.

Ottelun erikoisin hetki osui toisen erän loppuun, kun Kärpät siirtyi kahden maalin johtoon. Mika Pyörälän viimeistelemää osumaa tarkasteltiin videolta yli yhdeksän minuuttia. Ottelun jälkeen tilanteesta oli mielipide valmiina vähän jokaisella osapuolella.

Otteluvalvoja perusteli pitkään kestänyttä videotarkistusta sillä, että he halusivat täyden varmuuden asiasta.

– Se oli pirun vaikea tilanne. Sitä jouduttiin katselemaan useasta eri kamerasta myös TV-lähetysautossa. Kesti aikansa, että saimme oikeasta kamerasta haettua juuri sen osumakohdan. Siitä näkyi, että kiekko osui Pyörälän mailan varteen kun maila oli yläriman tasalla, pelin otteluvalvoja kertasi.

HPK-luotsi Arvonen ei tuomiota liiemmin lähtenyt kritisoimaan.

– Ainoa mikä sapettaa, on se, että se kesti kymmenen minuuttia.

Maalin viimeistellyt Pyörälä oli osumastaan luonnollisesti tyytyväinen.

– Luulin itsekin ensin, että se oli korkea maila. Sitten kun sen näki videolta, niin se oli kyllä siinä ja siinä. Melkein olisi voinut kolikolla ratkaista, Pyörälä kertoi.

Tilanne ei suinkaan ollut Pyörälän pitkällä uralla ensimmäinen.

– Vuosi sitten Karjala-turnauksessa oli aivan vastaava tilanne. Sitäkin kelattiin silloin videolta huolella. Ehkä arvat osuu näissä minulle, Pyörälä päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle