Ei turhaan voittoputkessa

LIIGA / Raportti
Tiiviisti, rutinoidusti pelannut HIFK iski paikoista maalit ja rynnisti jaetulle kolmannelle sijalle sarjataulukossa, kun Kärpät kaatui Raksilassa lukemin 1-6 (1-2, 0-2, 0-2). Vierasjoukkue näytti syyn sille, miksi se on tällä hetkellä liigan kuumimpia joukkueita.

Seitsemän ottelun voittoputkessa edennyt HIFK lähti haastamaan maajoukkuetauon jälkeen KalPalta hienon vierasvoiton ottanutta Kärppiä, joka kamppailee tiukasti puolivälieräpaikoista. HIFK puolestaan käy tällä hetkellä kiivasta kamppailua sarjataulukon kolmannesta sijoituksesta Ässiä vastaan. Se kilpailu jatkui punanuttujen osalta hienosti, kun heti avausminuuteista lähtien joukkue pystyi hallitsemaan kenttätapahtumia niin pelillisesti kuin fyysisestikin.

Loppulukemat päätyivät Oulussa rumiksi. Kärppien selkäranka katkesi toisen erän HIFK:n neljännen maalin jälkeen, eikä oululaisjoukkue yltynyt enää kolmannessa erässä todelliseen kiriin. Vierasjoukkueen leirissä oltiinkin syystä iloisia voiton jälkeen.

– Tietysti iso voitto täältä, mutta ei numeroita kannata liikaa katsoa. Toisen erän neljäs maali oli käännekohta illan pelille, kävi vähän tuuri meillä siinä. Pysyimme pelisuunnitelmassa, hyvin valmistauduimme, katsoimme miten Kärpät pelaa ja siihen teimme tavallaan taktiikkaa. Nöyränä jatketaan eteenpäin, tuumaili HIFK:n apuvalmentaja Pasi Sormunen ottelun jälkeen.

HIFK tuli heti ottelun alkuun hyvällä jalalla ja otti heti ottelun fyysisen puolen hallinnan haltuunsa. Kaksinkamppailuja täysin ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana vieneet punapedot onnistuivat karkaamaan kahden maalin johtoon Tuomas Huhtasen ja Ville Peltosen osumilla. Kärpät onnistui kaventamaan ensimmäisen erän lopussa, mutta HIFK:n toisen erän kaksi maalia katkaisivat oululaisryhmän selkärangan.

– Hermostunut lähtö ja siinä heti 0-2 taululle. Meille tämä oli pudotuspeliä ja paras yhdestä, piti voittaa tämä peli, jotta voisimme taistella HIFK:n kanssa samoista sijoista. Emme saaneet pelillisesti hommaa kasaan emmekä olleet henkisesti riittävän lujia. Kyllä parempi joukkue voitti, ei siinä mitään, sanoi Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta tappion jälkeen.

Kauden ensimmäinen

Toisen erän alussa tasoitusta tiukasti hakenut Kärpät joutui jälleen kahden maalin takamatkalle, kun vierasjoukkueen puolustaja Ilari Melartin siniviivalta lähtenyt rannelaukaus upposi Kärppien ruotsalaismaalivahdin Johan Backlundin maalin etukulmasta sisään.

– Sanoin pakkipari Daniel Fernholmille aamulla, että laitat vaan pakki pakkia viivassa, niin saat syöttöpisteen ja näinhän siinä kävi, naureskeli Melart kauden avausosumastaan.

Melart olikin ottelun näkyvimpiä hahmoja. Maalin lisäksi 23-vuotias puolustaja istuskeli ottelun aikana neljään otteeseen jäähypenkillä muun muassa Mikael Granlundia hieman päähän taklanneen Ilkka Mikkolan kohdistuneen muistutusreissun johdosta.

– Olin ihan normaalilla pelillä liikkeellä. Viihdyin todella kentällä, mutta tuomarit eivät välttämättä tykänneet siitä, mitä tein.

– Eikä meidän joukkueesta Granlundia tai muita kovistella ilman, että pientä kuittia tulee, linjasi Melart Mikkolan taklaukseen liittyen.


Melart oli mukana niin maalinteko- kuin maalinedustalkoissakin.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Pomppuja sisään

Melartin maalin jälkeen HIFK viimeisteli toiseen erään vielä toisen ja 1-4-lukemat taululle muuttaneen maalin, kun Petteri Wirtasen ampumaan osumaan varusteensa väliin sai punanuttujen kapteeni Peltonen, joka merkautti samalla illan toisen ohjauksella tehdyn osuman tilillensä.

– Meillä on näitä pomppumaaleja ollut jo tusinan verran HIFK:n kanssa, eikä niitä voi pelkästään tuurilla selittää. Sinne maalille pitää mennä ja se kiekko voi pomppia jaloista ja varusteista sun muista sisään, tuumasi Kärppien Aravirta Peltosen kahdesta onnekkaasta osumasta.

Kolmannessa erässä keskityttiin enemmänkin pelailuun ja jäähyilyyn. Kärppien päävalmentaja Aravirta otti ruotsalaismaalivahti Backlundin pois maalin suulta neljä minuuttia ennen loppua Micke Åstenin jäähyn kohdalla, mutta toivottua tulosta ei syntynyt ja kovia aiemmin ottelussa kokenut Mikael Granlund pääsi iskemään tyhjiin HIFK:n viidennen maalin.

Kun Eero Somervuori viimeisteli vielä vierasjoukkueelle kuudennen maalin, kirjattiin tulostaululle suurinumeroiset lukemat HIFK:n eduksi. Voiton myötä punapaitojen voittoputki venyi jo kahdeksaan otteluun, ja nykytilanne joukkueen sisällä onkin positiivinen ja luottavainen.

– Hyvä meininki on päällä, rentous rupeaa löytymään joukkueesta, totesi apuvalmentaja Sormunen voittoputkesta ja nykyvireestä.

Kärpissä hieno vierasvoitto KalPasta vaihtui isonumeroiseen kotitappioon, mikä sai mietteliääksi myös Kuopiossa pitkän loukkaantumisjakson jälkeen kaukaloihin palanneen Miikka Salomäen.

– Olimme omasta mielestäni huonoja tänään ja pitää parantaa paljon, jos haluamme sinne kuuden joukkoon päästä, totesi 18-vuotias keskushyökkääjä ottelun jälkeen.

HIFK matkasi nopeasti Raksilan hallilta kohti lentokenttää ja Helsinkiä. Lauantaina punapaitojen urakointi jatkuu JYPiä vastaan, joka on myös tällä hetkellä erittäin kovassa vireessä. Katseet kohdistuivat nopeasti jo lauantain huippuotteluun.

– JYP-ottelu tulee nopeasti vastaan ja meidän täytyy olla siinä ottelussa heti alussa hereillä, sanoi apuvalmentaja Sormunen tulevasta.

Kärpillä edessä on ensi viikolla länsirannikon kierros, kun tiistaina Porissa on vastassa Ässät ja torstaina Lukko. HIFK-ottelun kotijoukkueen onnistuneisiin pelaajiin kuulunut Salomäki linjasi tärkeimmät tavoitteet ja teemat tulevan viikon vieraskiertueelle.

– Nöyrää vieraskiekkoa vain siellä ja hirveä taistelu päälle, ei se sen kummempaa ole, ei mitään taikatemppuja tarvita. Pitää vain pystyä voittamaan näitä pelejä, jos aikoo sinne kuuden sakkiin päästä.

» Lähetä palautetta toimitukselle