Oulussa myrskysi vain ulkona

Myrskyn runtelemassa Oulussa iskivät yhteen Kärpät ja Tappara. Ottelu oli ulkona vallitsevaa keliä seesteisempi. Kärpät kaatoi Tapparan lopulta melko vaivattomasti.

Kärpät ja Tappara kohtasivat kolmannen kerran tällä kaudella. Molemmat joukkueet olivat voitaneet kotiottelunsa, eikä trendi muuttunut tänäänkään sillä Kärpät kaatoi Tapparan vaivattomasti ilman merkittävää vastarintaa.

- Saatiin helpot pisteet loppujen lopuksi tänään, Kärppien päävalmentaja Hannu Aravirta iloitsi ottelun jälkeen.

Tappara kaatui pitkälti jäähyihin, sillä kolmesta ensimmäisestä maalista Kärpät iski kaksi ylivoimalla sekä kolmannenkin aivan ylivoimapelin jälkimainingeissa. Kärppien ylivoimatehojen löytymistä on Oulussa odoteltu koko syksyn. Tätä tosin edesauttoi Tapparan todella passiivinen alivoimapelaaminen.

- Kärpät oli alussa meitä terävämpi ja ansaitsi näin pisteensä, Tapparan päävalmentaja Risto Dufva totesi vaisuna taiston tauottua.

Illan suurin sankari oli ottelun alussa Kärppien kaikkien aikojen piste-ennätyksestä palkittu Jari Viuhkola, joka alkaa selkeästi lähestymään huippukuntoa. Sentterin kuntoutumisen myötä Kärpille näyttää löytyneen myös selkeä ykköskentällinen.

Alusta lähtien Kärppien tahtiin

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta varsin tasaista puurtamista. Kotijoukkue pääsi kuitenkin nopeasti ylivoimapelin makuun Tapparan ottaessa ensimmäisessä erässä kolme kahden minuutin jäähyä. Antti Erkinjuntin jäähy ei vielä kostautunut, mutta Jussi Makkosen ottaman kakkosen aikana Joonas Kemppainen siirsi Kärpät johtoon nostamalla kiekon maalin kulmalta nuottaan.

Kotijoukkue pääsi pelaamaan ylivoimaa kolmannen kerran Jussi Makkosen istuessa jälleen jäähypenkillä. Makkosen kärsittyä rangaistuksensa illan juhlakalu Jari Viuhkola pääsi iskemään Kärpät jo kahden maalin karkumatkalle.

Jari Viuhkola onnistui myös maalinteossa.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Ensimmäisen erän dramaattisin hetki koettiin jo erän alkupuolella, kun Ilkka Mikkolan lämäri osui Tapparan Tommi Kovasta päähän. Kovanen makasi tällin jälkeen pitkään jään pinnassa. Tappara-pakki kuitenkin saatiin tolpilleen ja pukukopin puolelle tarkempiin tutkimuksiin. Kovasen onneksi Mikkolan lämäri ei ole Kärppien kovimpia.

Toisen erän alkupuolella nähtiin jälleen ikävä episodi, kun Kärppien Juho Keränen taklasi Tapparan Juha Leimua keskialueella. Taklaus oli puhdas, mutta Leimu löi päänsä pahasti jäähän ja jälleen Tappara-pakkia talutettiin koppiin. Kahden puolustajan jätettyä leikin kesken joutuivat vieraat pelaamaan ottelun lopun kahdella pakkiparilla.

Pian Leimun loukkaantumisen jälkeen Jan Platil otti tyhmän jäähyn väkivaltaisuudesta päästäen Kärpät jauhamaan illan neljättä ylivoimaa. Ajassa 25:19 Raksilassa huokaistiin syvään niin katsomossa, kentällä kuin Kärppien vaihtoaitiossakin. Juha-Pekka Haataja heitti gorillan selästään kaukalon nurkkaan avaamalla maalitilinsä ylivoimalla.

- Harvoin yhtä maalia tuuletetaan koko joukkueen voimin tuolla tavalla, Aravirta naureskeli ottelun jälkeen.

Haatajan maalista ehti kulua vain 18 sekuntia, kun Kimmo Koskenkorva lisäsi kotijoukkueen johtoa. Tämä riitti Tappara-maalia vartioineelle Jani Niemiselle ja aikalisän jälkeen vieraiden maalille luisteli Raksilassa yleensä aina onnistunut Juha Metsola.

- 4-0 oli liikaa peliin nähden noin yleisesti. Tietysti, jos vastustaja käyttää paikat noin tehokkaasti hyväkseen, eikä me voida sitä estää, niin sitten se on 4-0, Tapparan valmentaja Risto Dufva filosofoi ottelun jälkeen.

Erän lopulla vieraiden Jerry Ahtola pääsi kaventamaan tilanteeksi 4-1. Maali upposi Ville Hostikan selän taakse hieman helpon näköisesti.

Tapparalla oli erässä myös loistava mahdollisuus toiseenkin osumaan, mutta videotarkistuksen jälkeen Jukka Peltolan paluukiekosta ampuma veto ei maalissa käynyt.

Tapparan maalilla riitti ruuhkaa läpi ottelun.

Ottelun kolmas erä ei merkittävää muutosta iltaan tuonut. Tappara jatkoi jäähyilyä ja Kärpät puolestaan teki vain pakollisen pitääkseen johtonsa. Kärpät loi muutamia mukavia paikkoja ylivoimalla, mutta suurin kiima oli isäntien pelistä jo kadonnut.

Tappara puolestaan ei luovuttanut. Läpi ottelun pirteästi pelannut Jukka Peltola pääsi kaventamaan alivoimalla tilanteeksi 4-2. Mitään loppukiriä Tappara ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Kärpät sen sijaan pääsi iskemään vielä kertaalleen kakkoskentän toimesta. Kesken ottelun takaisin sentteriksi siirtynyt Joonas Komulainen viimeisteli loppulukemat 5-2 ottelun viimeisellä minuutilla.

Kärppien maalia vartioineelle Ville Hostikalle ei kertynyt kolmannessa erässä yhtään torjuntaa.

- Hyvin me vahdittiin johtoa kolmannessa erässä, Aravirta totesi tyytyväisenä.

18 pelaajan sääntö herätti jälleen keskustelua

Kärppien suurimpia onnistujia olivat kahden pisteen iltaa viettänyt ja loistavia syöttöjä läpi otelun jakanut Jari Viuhkola, apinan vihdoin selästään karistanut Juha-Pekka Haataja sekä pitkästä aikaa maalin makuun päässyt Joonas Kemppainen. Pakistosta edukseen erottui Oscar Eklund, joka paransi muun joukkueen tapaan selvästi tiistain Ilves-ottelusta.

Tapparan paras pelaaja oli ykkösketjun laitahyökkääjä Jukka Peltola. Tehot 1+1 saalistanut hyökkääjä pelasi vahvan pelin ja oli lähellä iskeä pari maalia enemmänkin. Myös Tapparan ottelun edetessä kaventuneelle pakistolle täytyy antaa tunnustusta, sillä pakisto Jan Platilin ja Pekka Saravon johdolla taisteli sen minkä pystyi.

Tapparan maalille vaihdetun Juha Metsolan esitys oli Jani Niemisen suoritusta vakuuttavampi. Metsola on onnistunut monta kertaa juuri Raksilassa, joten sopii kysyä miksei Risto Dufva heittänyt Metsolaa maalille heti alusta alkaen.

Ottelun jälkeen keskustelua herätti jälleen SM-liigan 18 kenttäpelaajan sääntö. Valmentajat olivat asian suhteen hieman eri linjoilla.

- Se on sama pelataanko kymmenellä vai kahdellakymmenelläviidellä pelaajalla. Valmentajat valmentaa ja muut päättää, Dufva totesi.

Aravirta puolestaan oli asiasta hieman erimieltä ja piti sääntöä typeränä.

- Edelleen palaisin siihen 18 kenttäpelaajan sääntöön. Kun jotain tapahtuu on ongelmia tiedossa välittömästi, Aravirta kertoi aiheesta, jonka hän on nostanut esiin monta kertaa aiemminkin.

Aravirralla oli myös sanansa sanottavana hienon ottelun pelanneesta Jari Viuhkolasta.

- Onhan se hurja juttu, että kahden vuoden tauon jälkeen pystyy tekemään tuollaisen paluun ja pitämään joukkueen kultakypärää jo tässä vaiheessa.

Joukkueiden ottelut jatkuvat heti tiistaina. Tappara kohtaa Turun Palloseuran, kun taas Kärpät lähtee maanantaiaamuna länsirannikon kiertueelle. Tiistaina Kärpät kohtaa Lukon ja torstaina matka jatkuu Turkuun TPS:n vieraaksi.