Tyly, tylympi, Ässät

LIIGA / Raportti
Ässät on lähellä finaalipaikkaa.
Kuva © Mikko Ruohola http://mikko.ruohola.org/
Pata ei pysähdy. Tyly ja nöyrä porilaisryhmä työnsi JYPin kuilun portaalle 1-4-vierasvoitollaan. Ässät on enää yhden voiton päässä finaalipaikasta.

Kolmannen välieräottelun suurin sankari oli tehot 1+1 kirjauttanut Joel Armia. Armia toi Ässät peliin mukaan alustamalla 1. erän tasoitusmaalin ja ratkaisi ottelun toisen erän maalillaan. JYP ei saanut Mika Niemen johtamaa ketjua kuriin missään vaiheessa.

- Hyvä peli meidän ketjulta. Parin hienon syöttöketjun päätteeksi saatiin tärkeät maalit. Näitä matseja on hieno pelata. Paljon vauhtia, taklauksia ja kunnon taistelua molemmin puolin, Armia kommentoi.

JYP oli muokannut pelaamistaan edellisotteluista. Hurrikaaniryhmä pyrki kiekonriistoihin syvällä Ässien puolustusalueella sekä kulmapelien kautta kääntämään kiekon maalille. JYPin paine toimi, ja varsinkin toisessa erässä kotijoukkue hallitsi ottelua. Tulostaululle asti hallinta ei kuitenkaan päätynyt.

- JYP tuli kovaa päälle, mutta ei me minun mielestä hädässä oltu missään vaiheessa. Maltettiin rauhallisesti purkaa karvaus. Päästiin karvauksen alta myös hyviin vastaiskuihin, Armia summasi.

Jyväskyläläisryhmä pelasi välierien parhaan ottelunsa. Ottelun jälkeen molemmat valmentajat olivat tyytyväisiä oman joukkueensa pelaamiseen.

- Tämä oli meiltä paras peli tässä sarjassa. Nyt oli tunne oikealla tasolla, ja se näkyi oikealla tavalla kaukalossa. Olen tyytyväinen meidän pelaamiseen. Oltiin riittävän aktiivisia ja annettiin painetta. Valitettavasti meidän omien virheiden kautta peli kääntyi naapurille, Jyrki Aho kommentoi.

Ässät oli hionut pelitaktiikkansa edellisen pelin jälkeen. Porilaiset pyrkivät aiempaa selvemmin nopeisiin harppuunahyökkäyksiin.

- Meiltä ehyin ja kompaktein esitys tähän saakka. Nyt puolustamisen ja hyökkäämisen suhde oli oikea. Puolustettiin ja hyökättiin hyvin koko viisikkona. Muutettiin hieman meidän pelisuunnitelmaa, ja se toimi hyvin, Karri Kivi kertoi.

JYP hallitsi, Ässät teki maalit

Ottelun avauserä oli erittäin tasainen. Molemmat joukkueet onnistuivat kertaalleen ylivoimalla. Kalle Koskinen löi päätykiekosta JYPin 1-0-johtoon Kristian Näkyvän laukauksen jälkeen.

Ässät tasoitti minuuttia myöhemmin. JYPin innokkuus pyrkiä alivoimalla vastahyökkäykseen kostautui, minkä myötä Armia ja Niemi namuttelivat hienon tasoitusmaalin.

- Se tasoitusmaali oli meille kieltämättä tärkeä. Saatiin kuitattua JYPin maali nopeasti. Jyri Marttinen sai pidettyä paineen alla viivan kiinni. Jäin odottamaan, kun tiesin, että se heittää kiekon minulle. Näin sitten Niemen vapaana ja heitin kiekon sinne päin, Armia kertasi Ässien tasoitusmaalia.

Ottelun kulminaatiopiste nähtiin ottelun toisessa erässä. JYP nosti karvaustaan ja sai sen myötä paineen porilaisten päätyyn. Kotijoukkue loi muutaman maukkaan maalipaikan, mutta vuoroin epäonnistuivat niin Ramzi Abid kuin Ossi Louhivaarakin.

Kesken JYPin painostuksen Ässät iski. Eero Elo blokkasi kiekon Michael Ryanille, joka kirmasi Sami Lähteenmäen kanssa ylivoimahyökkäykseen. Ryanin suoraviivainen ratkaisu vei Ässät yllättäen 1-2-johtoon.

Jatkoa seurasi vain kolme minuuttia myöhemmin. Ensin Mikko Salmiolla oli avopaikka tasoittaa ottelu, mutta Antti Raanta venyi torjuntaan. Seuraavasta hyökkäyksestä Armia uitti ottelun ratkaisumaalin.

Porilaisten ykkösketjun kolmas lenkki Veli-Matti Savinainen hukkasi kiekon jalkoihinsa pariin otteeseen hitaan Ässä-hyökkäyksen aikana.

JYP-puolustus nukkui ja peruutti Ässien hyökkäyksen alla. Lopulta Savinainen pelasi kiekon Niemelle, joka siirsi avopaikasta kiekon Armialle. Nuorukaisella oli helppo työ kuitata porilaiset kahden maalin karkumatkalle.

- Saatiin yllättäen aika paljon tilaa siinä maalissa. Savinainen kikkaili jotain, ja Niemi heitti minulle sitten melkein tyhjiin. Helppo siitä oli maali tehdä, Armia kommentoi maalian.

JYP hukkasi momentuminsa täysin. Kotijoukkueen peli kääntyi 1-0-johdosta kahden maalin tappioksi karkeiden virheiden seurauksena. Kärsivällinen ja tyly Ässät käytti tilaisuudet surutta hyödykseen.

Finaalipaikka katkolla

Kolmas erä oli silkkaa kosmetiikkaa. Erän alkuminuuteilla Ässät karkasi 1-4-johtoon Elon maalilla, minkä jälkeen ottelu oli käytännössä ohi.

Ottelun viimeisillä minuuteilla JYP kuitenkin kovensi pelaamistaan. Jyväskyläläiset pyrkivät herättelemään omiaan ja hakivat asetelmia lauantain kohtaamiseen kovilla taklauksilla ja jälkipelillä. Porilaiset eivät kuitenkaan valmennusjohtoa lukuun ottamatta tilanteesta hätkähtäneet.

- Haluan taatusti keskustella tuomaritarkkailijan kanssa kolmannesta erästä. Nyhjäämiset, jälkipelit ja hanskaamiset kuuluva pudotuspeleihin, ei niistä mitään. Tuolla kuitenkin tuli viimeisellä vitosella useita kovan vauhdin kyynärpäätaklauksia. Eikä yhtään jäähyä, Kivi hämmästeli.

Ässillä on tilaisuus varmistaa finaalipaikka jo lauantaina Porissa. KalPa-sarjassa Ässät missasi ensimmäisen ottelupallon, mutta porilaiset vakuuttivat oppineensa tilanteesta.

- Kolme voittoa ei ole mitään, neljä tarvitaan. Joukkueesta, valmennuksesta ja meistä kaikista näki, että mitään ei ole voitettu. Kuopion peli on varmasti muistissa. Katkaisupaikat eivät ole helppoja, mutta nyt meitä ei ainakaan yllätetä, Kivi vakuutti.

» Lähetä palautetta toimitukselle