Jyväskylässä mikään ei tullut ilmaiseksi

Tuomareille riitti asiaa tunteikkaassa väännössä.
Kuva © Eriikka Hienola
Jyväskylässä kiekkoiltiin todellinen kuumaverinen perjantain vääntö. Pitkän viikon puurtaneiden JYPin ja Ässien pelistä väsymys ei kuitenkaan paistanut, siitä piti huolen pelin intensiivinen tunnetaso ja joukkueiden loputon yritys. Lopulta kiihkeän kamppailun voittajaksi selvityi JYP numeroin 2-1 (0-0, 1-1, 1-0).

JYPin ja Ässien perjantai-illan raastava taistelu pisteistä päättyi hurrikaanipaitojen voitoksi 2-1 lukemin. Ilmaiseksi ei kumpikaan joukkue saanut rikkonaisessa kamppailussa mitään. Taitokiekko oli ryhmien kiivaasta pelaamisesta kaukana. Esille nousivatkin muut teemat.

- Kyllä me sitkeitä taas oltiin. Tänään näkyi se miten me antaudutaan pelille ja taistellaan jokaisesta kiekosta, JYP-luotsi Jyrki Aho kuvaili tunteikasta taistoa.

Ässä-luotsi Karri Kivi oli ottelun jälkeen tyhjillä mielin. Kiivas peli olisi voinut kääntyä kummalle tahansa ja tämä näkyi päävalmentajan olemuksesta. Sanailua lensi myös kollegan suuntaan lehdistötilaisuuden suojissa.

- Olet Jyrki kyllä hyvä jätkä. En vain tiedä miten tässä huoneessa on aina paska fiilis. Johtuukohan se sinusta?

- Pienet asiat ratkaisi tänään todella. Vähän jäi huono maku kyllä. Mitään ei saanut ilmaiseksi tänään. Tulosta ei vain tule, Kivi manaili heittonsa jälkeen.

Hurrikaanien käskijä antoi syystäkin tunnustusta myös Ässille.

- Kyllä on sanottava, että Karrikin on hyvä jätkä. Pakko antaa tunnustusta Ässille, olivat tänään kyllä todella hyviä. Laadukasta työtä on siellä tehty, Aho kehui.

JYPin johtaessa ottelua kolmannessa erässä taisteluilme näkyi molempien ryhmien otteissa. Maalinedustalla oli riitti rähinöintiä puolin ja toisin. Myöskään taklauspelissä ei säästelty. Ässien vimmattu yritys tasoittuksen saamiseksi oli ihailtavaa. JYPin häkellyttävän uhrautuvainen puolustuspelaaminen jäädytti kuitenkin Ässien otteen pelin loppupuolella eivätkä patapaidat saaneet luotua riittävää uhkaa Tuomas Tarkin maalille ratkaisevilla hetkillä.

- Meillä on hyvä olla tuolla. Me välitetään täällä toisistamme ja se näkyy tuolla kentällä sitten. Tuo uhrautuminen kumpuaa sieltä arvomaailmasta mikä tällä joukkueella on. Se on sitä JYP-henkeä, pääkäskijä Aho runoili lämpimästi.

JYP käytti etsikkoaikansa

Molemmille joukkueille tarjottiin ottelussa oma etsikkoaikansa. Ennakkoasetelmia hakeneessa ja maalittomassa ensimmäisessä erässä ote ei vielä siirtynyt kummallekaan. Toisessa erässä Ässille tarjottiin ensimmäisenä omaa hetkeään.

Patapaitojen liike oli erän tasaisten alkuhetkien jälkeen täysin pitelemätöntä ja joukkue pääsi vyöryttämään pitkiä hyökkäyksiä toisensa perään JYPin alueelle. Suunnannäyttäjän toimi Ässien kolmoskentällinen. Michael RyanNico Aaltonen ja Daniel Brodin liikkuivat samettisesti ja vauhdilla kuormittuneen JYP-pelaajiston rimpuilessa perässä. Kolmikon pitkät hyökkäykset väsyttivät silmin nähden kotijoukkuetta.

Työn hedelmät jäivät lopulta Joel Armian noukittaviksi, kun hyökkääjä taituroi itsensä väsyneiden puolustajien läpi ja lopulta Jason Lepinen oli koukittava maalitykki kumoon.

Rangaistus oli puhdasta seurausta JYPin pelirytmiä rikkoneista aiemmista alivoimista. Jäähyjä päävalmentaja Aho ei kuitenkaan laittanut tuomareiden syyksi – ainakaan ääneen.

- On siinä meidänkin vikaa. Täytyy oppia tunnistamaan pelin linja, suurimpia arvosteluita tuomaritoiminnasta sisäänsä niellyt Aho myönteli.

Ässien ylivoima ei lähtenyt toden teolla pyörimään missään vaiheessa ottelua. Ensimmäinen maali syntyi tästä huolimatta Lepinen rangaistuksen aikana. Ville Uusitalo käänsi peliä todella räväkästi JYPin vielä vaihtaessa kentällistään purkukiekon jälkeen. Ässä-kapteenin poikkisyöttö löysi napakasti tiensä Stephen Dixonille, joka pääsi siniviivan jälkeen tälläämään täydestä vauhdista lyöntilaukauksen ohi tilanteelle voimattoman Tarkin.

JYPin pelastus nähtiin kuitenkin heti seuraavassa vaihdossa. Ässien vire suli täydellisesti kasaan, kun Brodin otti turhan keskialueen rangaistuksen kampituksesta. Levännyt JYPin ykkösylivoima ei aikaa juuri tarvinnut kuitatakseen. Kiekko pyöri näyttävästi pelaajalta toiselle ja ratkaisua haettiin kärsivällisesti. Lopulta Eric Perrinin lähettämä jäänuoliainen pomppasi Juha Järvenpään suojista ilmaan ja väkivahvasti maalinedustalla taistellut Max Wärn läväytti kiekon komeasti ilmasta sisään.

- Ylpeä täytyy olla myös niistä pelaajista jotka pitkien alivoima-aikojen ajan istuvat paljon penkillä. Sieltä pelirytmiin pääseminen on todella haastavaa, Aho kiittelee.

Siinä missä Ässät hukkasi oman hetkensä, ei JYP tähän sortunut. Loppuerän äärimmäinen painostus takasi kolmannen erän alussa syntyneen ottelun voitto-osuman. Erityisesti Perrinin, Ramzi Abidin ja Wärnin yhteispeli klikkasi hienosti paikoilleen ja maali roikkui Jesse Joensuun rangaistuksen aikana ilmassa erän viimeisen minuutin myllytyksessä.

JYPin ylivoima-aika jatkui kolmanteen erään. Kiekko painettiin saman tien Ässien alueelle ja ykkösylivoiman moottorit lähtivät pyörimään. Ässien hetki pesukoneessa päättyi Kristian Näkyvän päätyplekseistä onnekkaastikin maalinkulmalle Abidille pompanneeseen laattaan, jonka hyökkääjä runnoi sisään.

Hurrikaanipun vahvasta esiintymisestä huikui jälleen varmuus ja tieto oman tekemisen laadusta. Tiukat ottelut tuntuvat tällä hetkellä väistämättä kääntyvän JYPille. Tämän tiedosti myös päävalmentaja Aho.

- Me tiedetään miten näitä pelejä voitetaan, luotsi tiivisti.

Tarkki liekeissä, Joensuu kuumana

Tasavahvassa ottelussa ei lopulta nähty kuin kolme osumaa. Ennakoitu maali-iloittelu kariutui loistavasti pelanneisiin maalivahteihin Tuomas Tarkkiin ja Juha Järvenpäähän. Erityisesti Tarkki osoitti sen miksi on tällä hetkellä koko SM-liigan kuumin koppari. Lukuisat huipputorjunnat olivat omiaan rikkomaan Ässien pelihuumoria.

- Tarkki oli kyllä jälleen loistava, Aho kiitteli ottelun parhaana palkittua kassariaan.

Ässien viimeistelyssä oli toki parantamisen varaa. Ensimmäisessä kahdessa erässä joukkueelle tarjoitui lukuisia ensimmäisen luokan tilanteita, mutta onnistumiset jäivät odottamaan itseään. Todellisista avopaikoista Tarkkiin kompastuivat vuoronperään niin Armia, Sami Mutanen kuin Joensuukin.

Maaliverkkoja neljästi tällä kaudella paisutelleen Joensuun ottelu oli yhtä kaksijakoinen kuin Ässienkin. Hän näytti liikkeellään ja taistelullaan esimerkkiä koko joukkueelle. Toisaalta taas JYP-pelaajien onnistui useaan otteeseen päästä hyökkääjän ihon alle. Oikeastaan kaikki kolmannen erän vihellyksen jälkeisistä rähinöistä olivat lähtöisiä Joensuun tulistumisista. Huolimatta tästä hyökkääjä osoitti jälleen arvokkuutensa Ässille omalla työmäärällään.

- Iso apu meille. Ollaan valmistauduttu siihen, että Jesse on peli kerrallaan meidän mukana. Kausi jos meren takana alkaa niin se sitten alkaa, pääluotsi Kivi luonnehti.

Molemmat joukkeista pääsevät ansaitusti huilaamaan yli viikonlopun. Seuraavan kerran porilaiset nähdään askissa tiistaina kotiottelussa Pelicansia vastaan. Samana päivänä JYPin toiveissa on kasvattaa voittoputkensa pituutta HPK:n vieraana Hämeenlinnassa.