JYP kukisti tehottomat turkulaiset

LIIGA / Raportti
Mustelmilta ja tälleiltä ei vältytty Hippoksen tiistai-illan mittelössä, kun JYP ja TPS ottivat mittaa toisistaan. TPS pääsi yrittämään ottelussa maalia peräti kuusi kertaa ylivoimalla, mutta hurrikaaninutut kestivät ja puristivat lopulta taisteluvoiton vauhdikkaasta ja tapahtumarikkaasta kamppailusta paremmalla erikoistilannepelillään ja tehokkaammalla viimeistelyllään.

JYP pyrki jatkamaan kotonaan Hippoksella samanlaista puhurivyörytystä, millä se kukisti edellisessä ottelussaan Ässät Porissa, mutta sellaista hurrikaaniryhmä ei pystynyt rajusti taistelleita turkulaisia vieraitaan vastaan esittämään.

JYP-koutsi Jyrki Aho kiitteli joukkuettaan taistelumoraalista ja erityisesti alivoimapeliä.

– Välttämättä ei päästy ihan siihen samaan mitä edellisessä pelissä Porissa, mutta tärkeintä on voittaa pelejä taistellen ja itseään likoon lyöden, sitä arvostan äärimmäisen paljon joukkueen esityksessä tänä iltana.

Miika Lahti pelasi loistavaa alivoimapeliä, jakoi Aho kehuja nelosketjun työmyyrälleen.

– Tehotonta. Valtava määrä maalipaikkoja, ylivoimaa pelattiin kuitenkin rohkeasti ja aloitteellisesti, analysoi TPS-käskyttäjä Pekka Virta turkulaisten otteita taiston tauottua.

– Tietenkin kuvaavaa, että ollaan paras ylivoimajoukkue vieraissa ja se oli tänään tehotonta. Lisäksi annettiin 2–0-maali ylivoimalla vielä siihen, että se kuvastaa tätä meidän iltaa, Virta lisäsi.

Hän tosin myös muistutti, että edelliseen Jyväskylän vierailuun verrattuna tämänkertainen sujui pelillisesti huomattavasti paremmin.


JYPin maalivahtipeli ja puolustus olivat jälleen timanttia.

Joukkueet eivät päässeet otteluun parhailla kokoonpanoillaan runsaiden poissaolojen takia. TPS:n krooninen miehistövajaus oli tiedossa jo otteluun lähdettäessä, mutta myös JYPiltä puuttui ottelun alla kaksi tärkeää pelaajaa. Vauhdikas teholaituri Jani Tuppurainen oli sairastunut vatsatautiin ja luottopakki Pavel Skrbek oli saanut alaraajavamman harjoituksissa, täten molemmat pelurit puuttuivat aloituskokoonpanosta.

Korvaajiksi JYP oli nostanut nuoren JYP-Akatemian hyökkääjän Miika Roineen neljänteen liigapeliinsä, sekä peruspakki Mikko Viitasen omista reserveistä. Pitkään pelaamatta ollut Viitanen suoriutui haastavasta tehtävästään kohtuullisen hyvin. Roine huilasi kolmannen erän ratkaisuhetket.

Jo ensimmäinen erä kuitenkin näytti, että lukuisat poissaolot eivät ottelun latausta pudottaneet tai vauhtia hidastaneet. Joukkueet olivat tulleet tosissaan taistelemaan sarjapisteistä.

Molemmissa kenttäpäädyissä sattui ja tapahtui

Turkulaisten Tuomas Suomisen ottama hyökkäysalueen kiinnipitämisjäähy kesken TPS-painostuksen ottelun alkuhetkillä kostautui, kun JYPin Ossi Louhivaara päätti Arto Laatikaisen oivasta passista pitkän maalittoman jaksonsa hienoon yläpesään uponneeseen kutiin b-pisteen kaarelta. Hyvän ottelun pelannut Marek Schwartz TPS-maalissa oli yllätetty suoraan kovasta vauhdista ammutun tarkan lämärin edessä.

Kotijoukkueen tähtipakki Sami Vatanen ei ollut tässä pelissä aivan terävimmillään, vaikka yhden läpikentän soolonousun, torjunnan omalta maaliviivalta, sekä pari näyttävää lämäriä esittikin. Vatanen oli parikin kertaa lahjoittaa maalin turkulaisille huolimattomuuksillaan puolustusalueella.

TPS pääsi pelaamaan ensimmäisessä erässä kolmesti ylivoimaa JYPin jäähyilyn myötä, mutta vieraspelien tehokkain yv-joukkue liigassa ei saanut laattaa hienoista pyörityksistään huolimatta sisään. Etenkin TPS:n liukkaat tšekit kultakypärä Ville Vahalahden ohella loivat jatkuvasti maalipaikkoja, jotka kuitenkin erinomaisesti pelannut Riku Helenius JYPin veräjällä torjui.

JYPin ykkösketju otti ratkaisuroolin

Läpi ottelun useampi pelaaja irvisteli kolhujaan kaukalossa. Toisen erän alussa nähtiin tiukkoja maalinedustilanteita molemmissa päädyissä. Yhden sellaisen seurauksena joutui JYP-vahti Helenius jättämään kentän tuskissaan kättään pidellen. JYP-maalille tiukkaan paikkaan luistellut Joni Myllykoski joutui kylmänä veskarina heti alivoimatilanteessa maalinsuulle.

TPS:n ylivoimapeli ei kuitenkaan sujunut enää yhtä näyttävästi kuin ensimmäisessä erässä. Se oli muuttunut huolimattomammaksi ja väkinäiseksi puurtamiseksi. Hurrikaanipaidat rikkoivat TPS:n yv-kuviot kerta toisensa jälkeen aktiivisella ja uhrautuvalla alivoimapelillään.


Turkulaisten maalinsuulla Marek Schwartz onnistui myös kiitettävästi.

Turkulaisten takaa-ajo lässähti juuri ylivoimapelin huolimattomuuteen toisen erän puolivälissä. JYPin nimekkäämmät alivoimaspesialistit Juha-Pekka Hytönen ja Louhivaara karkasivat viivalla sekoilleilta TPS-pakeilta. Huippuvirettään lähestyvä Hytönen harhautti läpiajonsa päätteeksi Schwartzin ja siirsi kiekon hallitusti maaliin.

Kun pelejä JYPin voitoksi ratkoneen Eric Perrinin hyökkäysvitjan kolmas lenkki Tuppurainen puuttui, ei se voinut olla näkymättä ketjun pelissä. Tuppuraisen tilalle JYP-Akatemiasta nostettu Roine laski selvästi vitjan tasoa ja ymmärrettävästi sotki hyvin toimineen hyökkäysketjun keskinäistä kemiaa, vaikka pari herkullista paikkaa tehokaksikko Perrin ja Harri Pesonen TPS-maalille rakensivatkin.

JYPin onneksi hyvässä vireessä viime aikoina pelannut ykkösketju kapteeni Hytösen johdolla pelasi mainion illan ja tekaisi ratkaisevat maalit.

TPS laukoi ja laukoi, mutta ei osunut

TPS painoi kolmannessa erässä vielä herhiläisen tavoin JYPin päälle, mutta mikään ei auttanut. Esimerkiksi Marko Anttila laukoi ottelussa peräti 12 kertaa ja koko TPS-miehistö 60 kertaa, joten yritystä kyllä piisasi – tulosta vain ei.

TPS:n paineen alla Aho tiivistikin kolmanteen erään JYPin kentällisiä kolmeen hyökkäysketjuun. Yohann Auvitu, Jonne Virtanen ja Roine seurasivat viimeisen erän penkiltä.

Aivan ottelun lopussa JYPin Olli Sipiläiselle vihelletty kampitusjäähy antoi TPS:lle vielä mahdollisuuden yrittää nousta peliin mukaan. Pekka Virta otti maalivahdin pois ja TPS yritti kuudella kenttäpelaajalla ratkaisua JYPin neliötä vastaan, mutta JYPin alivoimapelaaminen ja Myllykosken huikeat torjunnat lopussa petasivat hurrikaaneille voiton.

Oma osuutensa lopputulokseen totuuden nimessä oli myös turkulaisten viimeistelytehottomuudessa maalipaikoissaan.

– Oltaisiin ansaittu mukaan täältä jotakin. Ei oltu huonompi joukkue tänään, mutta tämä on maalintekopeli kuitenkin, päätti Virta.

– Kova peli. Pekka [Virta] sanoi että heidän ylivoimansa oli tehotonta, minun täytyy sanoa että meillä oli äärimmäisen hyvää alivoimaa, Aho totesi lopuksi tyytyväisenä.

JYP yrittää jatkaa voittojen tiellä torstaina Kuopiossa sarjakärki KalPan vieraana. TPS saa vieraita Oulusta kun se kohtaa kotonaan Oulun Kärpät.

» Lähetä palautetta toimitukselle