Vanhanajankiekkoa, vanha aika, mutta uuden aikakauden alku

LIIGA / Raportti
Tappara juhli voittoa dramaattisten vaiheiden jälkeen.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
JYP sai sunnuntaina vieraakseen Tampereen Tapparan. Joukkueet tarjosivat tasokasta ja erittäin viihdyttävää peliä Jyväskylän kauden suurilukuisimmalle yleisömäärälle. Lopulta vierailijat olivat hieman etevämpiä vieden täyden pistepotin.

Kello 15.00 alkava sunnuntaipeli tuo monille mieleen vanhat ajat. Oransseja takkeja ei tällä kertaa nähty, mutta omalta osaltaan nostalgiamatkaa hoitivat pelitapahtumat. Peli koostui kovasta vauhdista, taidosta ja fyysisestä pelaamisesta.

Tamperelaiset saapuivat Jyväskylään ilman nuorta tähteään, Patrik Lainetta. Tämä ei juuri kirvesrintojen pelissä näkynyt, kun Tappara haki täyden pistepotin lukemin 2−3.

Tämä oli samalla Tapparan ensimmäinen täysi pistepotti Jyväskylästä lähes kuuteen vuoteen. Edellinen kirvesrintojen täydellinen vierasreissu Hippokselle nähtiin 3.1.2009.

Voittokin ratkesi mitä dramaattisimmalla tavalla, kun Henrik Haapala löi kiekon JYPin verkkoon vain 25 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Tätä ennen JYP oli noussut päätöserän aikana kahden maalin takaa-ajoasemasta tasatilanteeseen Mikko Virtasen ja Mikko Salmion osumilla.

− Kuusi vuotta edellisestä voitosta täällä. Joskus olen Jyväskylässä nähnyt vastaavia loppuja niin, että se on kääntynyt kotijoukkueelle, kertasi Jussi Tapola

Hurja tempo

Ottelun alusta alkaen molemmat joukkueet halusivat pitää kovaa vauhtia yllä. Kumpikaan joukkue ei lähtenyt peruuttelemaan, vaan rakensi uusia hyökkäyksiä nopean kaavan mukaan. 

− Aina kun Jyväskylään tulee, tietää että pitää olla valmiina muun muassa luistelemaan, Tapola tuumi.

Vaikka vauhti oli todella kova, vaaralliset maalipaikat olivat vähissä. Ottelun avausmaali nähtiin käytännössä ensimmäisestä kunnollisesta maalipaikasta, kun Jan-Mikael Järvinen karkasi nokikkain Veini Vehviläisen kanssa. Järvinen maalasi kylmänviileällä suorituksella 0−1-lukemat.

Tuota tilannetta lukuun ottamatta molemmat joutuivat pääosin tyytymään laukauksiin kauempaa. Sekä Vehviläinen että Tapparan veräjää vahtinut Tomi Karhunen hoitivat siniviivakokeiluja vakuuttavasti.

Meno rauhottui todella vasta viimeiselle kymmenminuuttiselle. Tuossa vaiheessa viides peli kahdeksaan päivään alkoi näkyä hurrikaaniryhmän pelaamisessa. JYP joutui toistuvasti turvautumaan pitkiin kiekkoihin, jotka antoivat Tapparalle voiton avaimet.

Vaikka pisteiden menetys ei päävalmentaja Marko Virtasta miellyttänyt, hän ymmärsi tilanteen olevan varsin luonnollinen.

− Oikeastaan missään ei pelata tuollaisia vierasrupeamia kuin me ollaan pelattu. Olen erittäin tyytyväinen joukkueeseen, olemme oikealla tiellä.

Pieniä asioita Tapparan hyväksi

Tapparan voi sanoa myös pelanneen melko tylyä vieraskiekkoa. Erityisesti puolustuspelaaminen oli JYPin vastaavaa edellä. Uhrautuvainen alivoimapelaaminen torpedoi JYPin ylivoimapelaamisen, kun taas tasakentällisin tiivis keskustan puolustaminen piti isännät kulmissa pörräämässä.

− Viisi pelaajaa puolusti aina tiiviisti yhdessä. Jos siinä ei olisi onnistunut, verkko olisi helissyt useasti, Tapola kiitteli.

Kirvesrinnat pelasivat myös kaksi ensimmäistä erää kiekollisesti isäntiä huolellisemmin. JYPin syöttötyöskentely ja ylipäätään kiekollinen varmuus horjui hetkittäin, mikä avasi Tapparalle paikkoja vastahyökkäyksiin. 

Päätöserässä Tapparalle tuli tuolla saralla heikko hetki, joka johtikin JYPin tasoitusmaaliin. Vierailijat kuitenkin kasasivat pakkansa hienosti ja iskivät kotijoukkueen väsymykseen viimeisen kympin aikana. 

» Lähetä palautetta toimitukselle