Tappiolta maistuva kotivoitto

LIIGA / Raportti
Kotijoukkue JYP tumpeloi kolmen pisteen voiton viimeisen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Sisukkaasti taistelleet sputnikit saivat kuin saivatkin kammettua ottelun jatkoajalle ja voittomaalikilpailuun saakka, jossa kuitenkin JYPille kaksi pistettä pelasti illan JYP-sankari Harri Pesonen.

JYPin peli kulki ensin nousujohteisesti 50 minuuttia. Sitten ote lipsui ja sinnikäs SaiPa hyödynsi hienosti etsikkoaikansa, ja ryösti Jyväskylästä mukaansa pisteen voittomaalikilpailuun venyneestä taistosta.

– Tappion maku jäi vaikka voitto tulikin. Kaikki paikalla olijat kuitenkin näkivät, että peli oli käytännössä meillä ihan lapasessa. Tää on mun mielestä ihan vaan noita yläkerran hommia koko ryhmällä. Vähän ehkä luultiin, että tämä on tässä vaikka olisi pitänyt pelata kylmän viileesti se viimeinen kymppi siitä eikä tuijotella pelikelloa, maalipyssy Pesonen pohdiskeli taiston tauottua.

– Hölmöiltiin loppu. Viimeinen kymppi oltiin surkeita, ja kaveri pääsi iskemään kolme maalia meidän veskarin edestä. Nyt on sellainen fiilis että hävittiin piste, päivitteli myös JYP-kapteeni J-P Hytönen

– Itseasiassahan ottelu kulminoitui tuohon kolmanteen erään. Ensimmäisessä erässä ei saatu oikein luotua maalipaikkoja. Toinen erä oli meiltä parempi. Kolmas erä alkoi hyvin, tehtiin siinä pari maalia. Sitten tuli sellainen kommunikaatiovirhe, josta SaiPa kavensi. Sitten otettiin jäähyjä, joista täytyy sanoa että en ole ihan samaa mieltä tuomareiden kanssa, JYP-luotsi Jyrki Aho tiivisti pelin jälkeen.

– Parempi joukkue voitti. Meidän jalka ei tänään riittänyt, ja JYP pystyi myllyttämään hyvin meidän päässä, SaiPa-luotsi Ari-Pekka Selin totesi pelin kulusta.


Harri Pesonen on iskussa.

Illan seuratuin hahmo monille oli viime hetkillä SaiPan avuksi Hippokselle suoraan lentokentältä toimitettu huipputaitava slovakkipakki Richard Lintner. Lintner oli aluksi kentällä uneliaan ja haahuilevan oloinen, mutta paransi otteitaan pelin edetessä ja väläytteli muutaman kerran pitkillä ja millintarkoilla avaussyötöillään SaiPa-hyökkääjille.

Kuten ehkä oli odotettavissakin, Lintner sai olla jäällä ilmeisesti niin kauan kuin häntä huvitti. Slovakki pelasikin ylivoimaisesti pisimmät minuutit kaikista kaukalossa esiintyneistä pelaajista ollen liki puolituntia jäällä. Tehopisteitä ei Lintnerille kuitenkaan tullut ja miinussarakkeeseenkin vedettiin kaksi viivaa.

– Lintnerin pelaaminen oli vielä hakemista. Avauspelaaminen hänellä on tietysti huippuluokkaa, kun hakee niitä lapoja sieltä. Otti isoa roolia lopussa. Erikoistilanteissa Lintner on huippukaveri tällä tasolla. Mutta tietysti kun ilmestyi tänään viideltä hallille ja on lentänyt Wienistä Helsinkiin ja tullut huoltajan kyydissä tänne, niin siihen nähden ihan kelpo suoritus, totesi Selin Lintnerin otteista.

SaiPan puolelta parasta peliä esitti taitava ja ennakkoluuloton nuori laituri Jesse Mankinen. Maininnan arvoinen on toinenkin lahjakas SaiPa-nuorukainen Ville Paalanen, joka hienon maalinsa lisäksi yritti yllättää JYP-vahti Myllykosken tyylipuhtaalla ilmaveivilläkin pelin tiimellyksessä. Kummankin joukkueen maalivahdit pelasivat hyvän pelin, vaikka numerot eivät sitä suoraan osoita. Molempien joukkueiden peliä nimittäin leimasi kovan taistelun lisäksi huolimattomuus hyökkäys- ja puolustuspäässä.

JYPin puolustukseen hankittu Mikko Viitanen pelasi varsin mallikkaasti ensimmäisen pelinsä tällä kaudella. Hän hoiti ruutunsa jämäkästi ja pysyi pelin sisällä hyvin.

Onnistumisia ja epäonnistumisia

Ottelu alkoi JYPin kannalta suotuisasti. Alkukauden pahasti henkilökohtaisesti alisuorittaneen Juha-Pekka Hytösen johtama ykkoskenttä runnoi kiekon väkisin SaiPa maaliin. Maalin viimeisteli Antti Pihlström jolla vauhtia ja energiaa piisasi taas, mutta yhä paljon huolimattomuutta kiekon kanssa.

JYP piristyi maalista, mutta vastaisku tuli nopeasti. Nuori ja ennakkoluuloton Paalanen sai kiekon kulmasta, nousi röyhkeästi maalille ja laukoi komeasti tasoitusosuman. JYP sai kuitenkin taas hienoista otetta pelistä ja pääsi kokeilemaan ylivoimaakin, mutta SaiPan maalinsuulla Andreas Bernard pelasi hyvän ottelun ja selvitti tässäkin JYPin lähentelyt.

Toiseen erään luisteli fyysisempi JYP. Kovia taklauksia nähtiin runsaasti ja ote alkoi siirtymään vahvemmin jyväskyläläisille. SaiPa joutui ottamaan jäähyjä, mutta JYP ei saanut kiekkoa sisään. SaiPan Per Savilahti-Naganderin huitomisjäähyn aikana kiekkoa siirreltiin kaksi minuuttia kauniisti, mutta yhtään laukausta ei JYP-viisikko ehtinyt SaiPan maalia kohti ampua.

Erän puolivälissä ottelun tehomies ja illan paras pelaaja Harri Pesonen pääsi vastahyökkäyksen päätteeksi tuulettamaan maaliaan, joka oli tarkka ja napakka rannelaukaus aivan SaiPa-maalin ylänurkkaan. Italialaismaalivahti ei mahtanut Pesosen kudille mitään.

Erän loppupuolella SaiPakin sai mahdollisuutensa ylivoimalla kun Hytönen istui huitomisjäähyään, mutta ylivoimapeliään keltapaidat eivät saaneet kulkemaan – Lintneristä huolimatta. Aivan erän loppuun SaiPa otti vielä kaksi jäähyä, joista jäi JYPille puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa kolmannen erän alkuun.

SaiPa osoittaa sitkeytensä

Kolmas erä olikin varsin erikoinen. JYP aloitti erän siis 5-3-ylivoimalla. Kovan yrittämisen ja Savilahti-Naganderin jäähyltä pääsyn jälkeen Hytönen sai runnottua 3-1 maalin, kun Brian Salcido istui vielä omaa kakkostaan. Pari minuuttia ehti kulua edellisestä kun maalin iski taas Pesonen Eric Perrinin syötöstä. Niin peli oli jo 4-1 JYPille, ja SaiPan pelihuumori koetuksella. Tuossa vaiheessa Ari-Pekka Selin kutsui joukkonsa koolle aikalisälle.

– Aikalisällä päätimme kaventaa kolmeen hyökkäysketjuun ja sillä tavalla saatiinkin juonesta kiinni, ja painetta sinne toiseen päähän. Sitä kautta saatiin sitten niitä ylivoimiakin, Selin selvitti.

Aikalisän jälkeen SaiPan luoma paine oli aluksi vain näennäistä, ja Lintner näytti yrittävän välillä tehdä hyökkääjienkin tehtävät. Mutta sitten. Viimeisen erän puolivälin jälkeen ensin JYPin Filip Riska otti jäähyn laitataklauksesta, josta seuranneen ylivoiman Saipa hyödynsi. Jesse Saarinen sai iskeä maalin edestä vapaasti kiekon pömpeliin kotijoukkueen Sami Vatasen karmeasta tarjoilusta oman maalin takaa. Joni Myllykoski maalinsuulla oli vailla mahdollisuuksia.

Seuraavaksi oli Arto Laatikaisen vuoro kuluttaa jäähypenkkiä, ja taas venyi reppu JYPin päässä. Olli Malmivaara seurasi aitiopaikalta kun Mankinen siirsi kiekon parimetrisen puolustajan nenän alta maaliin. Tilanne oli jo 4-3, ja SaiPa täysin mukana taas pistetaistelussa. Aikalisänsä käyttänyt Selin teki taktisen vaihdon ja laittoi hetkeksi Jere Myllyniemen maaliin, että aikaa saatiin vielä taktiikoiden punomiseen.

Juoni auttoikin, ja toisen maalinsa viimeistellyt Jesse Mankinen siirsi 25 sekuntia ennen loppusummeria kiekon pömpeliin maalinedusruuhkasta. Peli oli tullut tasoihin aivan loppuhetkillä. Mankisen täysosuma syntyi ylivoimalla SaiPan pelatessa ilman maalivahtiaan kuudella kenttäpelaajalla.

– Maalinedustan pelaaminen alivoimissa oli taas huonoa, siitä vastustaja löi sisään. Täytyy nostaa SaiPalle hattua siitä, että he uskoivat ja taistelivat loppuun asti, Aho jakoi tunnustusta lappeenrantalaisille.

Kymmenen minuuttia aiemmin varmalta JYPin voitolta näyttänyt ottelu siirtyi jatkoajalle. Ratkaisua ei nähty jatkoajalla mutta jännitystä riitti loppuun saakka, kun JYP pelasi siitäkin viimeiset kaksi minuuttia alivoimalla joukkueen otettua jäähyn vaihtovirheestä. Ratkaisu siirtyi voittomaalikilpailuun, jossa ainoa maalinteossa onnistunut oli illan hahmo Pesonen.

– Ei voi tyytymätön tuosta esityksestä olla, muuten kuin tuosta viimeisestä kympistä. Aloin miettimään tuossa pelin jälkeen, olenko ollut edes mukana sellaisessa pelissä jossa oltaisiin menetetty 4-1 johto, niin en ainakaan ihan heti muista sellaista tilannetta. Tylyys ja tappamisen meininki pitäisi olla. Vastustaja sai keskelle kovaan vauhtiin hyviä syöttöjä. Vauhti on valttia kun pitäisi lopussa jaksaa vielä taistella, Aho jutteli.

– Näin JYP oppii näköjään – vaikeimman kautta, huokaisi hurrikaanilaituri Pesonen.

JYP jatkaa pelejään seuraavan kerran vasta lauantaina, kun se kohtaa kotikaukalossaan Kärpät Oulusta. SaiPan pelit jatkuvat jo torstaina, kun Kisapuistossa vastaan asettuu Rauman Lukko.

» Lähetä palautetta toimitukselle