Pelicansin tulivoima liikaa JYPille

Pelicansin runsasmaalisten pelien trendi sai jatkoa, kun se kävi ryöstöretkellä Jyväskylän Hippoksella. JYP karkasi ensimmäisessä erässä kolmen maalin karkumatkalle, mutta se ei hurjavireisiä lahtelaisia vastaan riittänyt. Pelicans vei tylysti kaikki kolme arvokasta sarjapistettä mukanaan Lahteen.

JYP-koutsi Jyrki Aho manasi kommenteissaan omiensa kolmannen erän esitystä ja oli ottelun jälkeen ymmärrettävästi erittäin pettynyt.

– Hyvä alku pelille, mutta on turha kuvitella että sarjakakkosta vastaan kävellään 3-0 joka erä lävitse. Sen tietää että vastustaja tulee tekemään kaikkensa tullakseen peliin mukaan ja vielä kun itse pikkaisen avitetaan, niin kyllähän se sieltä peliin tulee. Tämän tason virheitä, mitä tänään tehtiin, ei passaisi tulla.

– Kun peliä ratkotaan 4–2-johtoasemassa, niin on ihan turha mennä odottelemaan sinne kaukaloon! Se pitää hoitaa kotiin, muuten vastustaja tulee ja menee ohitse, Aho ripitti pelaajiaan.

Ottelun kolmas erä sai Jyrki Ahon mietteliääksi.

Ensimmäinen erä alkoi molemmilta joukkueilta tunnustellen. JYP käänsi kuitenkin otteen itselleen, kun Petr Hubacek onnistui ylivoimalla maalinteossa mallikkaan pyörittelyn päätteeksi erän puolivälissä.

Lisää seurasi, kun kotijoukkueen Tuomas Pihlman ohjasi Pelicans-maalin edestä lukemiksi 2–0. Pitkään maalintekonsa kanssa tuskailleen voimahyökkääjän osuma syntyi myös ylivoimalla loksunokkien Justin Hodgmanin istuessa maalineduskahakasta ottamaansa tyhmää väkivaltaisuusjäähyä.

Jyväskyläläiset näyttivät jo menevän menojaan, kun edellisestä maalista vain reilun puolen minuutin pelin jälkeen romuluinen JYP-hyökkääjä Filip Riska taisteli kiekon maalin takaa Pelicans-vahti Joonas Kuuselan varusteiden kautta sisään. Ottelu oli hurrikaaneille jo 3–0 ensimmäiselle erätauolle siirryttäessä.

– Eka erä pelattiin huonosti, ja JYP pelasi sen hyvin. Pari hölmöä jäähyä otettiin ja JYP rankaisi niistä. Vielä kun tuli yksi oma maalikin siihen, oltiin aika pahassa paikassa siinä, mutta uskottiin kuitenkin itseemme ja alettiin pelaamaan omaa peliämme. Lyhennettiin vähän vaihtoja ja pistettiin jalkaa liikkeelle. Päästiin niin peliin mukaan ja toinen erä oli jo huomattavasti parempi meiltä, analysoi Pelicansin valmentaja Riku-Petteri Lehtonen.

JYP aloitti toisen erän pirteästi ja sai luotua painetta lahtelaispäätyyn niin, että Pelicansin Ilkka Pikkarainen joutui kampittamaan liukkaan JYP-pakin Sami Vatasen. Lahtelaiset puolustivat alivoimansa ilman lisätakaiskuja, ja pääsivät mukaan otteluun Arttu Luttisen 3–1-kavennusosumalla. Erinomaisen syötön Luttisen maaliin tarjoili kultakypärä Ryan Lasch.

Kun JYPin Antti-P Jaatinen ja Miika Lahti eivät käyttäneet avoimia maalipaikkojaan hyväkseen, tuli Pelicans jo maalin päähän Pekka Jormakan taistelumaalilla.

JYP kuitenkin iski nopeasti takaisin, kun Lahti ja Ossi Louhivaara ampaisivat läpiajoon yksinäistä Pelicans-pakkia vastaan. Lahti antoi kiekon Louhivaaralle, joka nosti limpun Pelicans maalin kattoon. Toiselle erätauolle siirryttiin kotijoukkueen johtolukemissa 4–2.

JYPin synkkä kolmas erä

Kolmanteen erään luisteli kotijoukkuetta huomattavasti pirteämpi ja määrätietoisempi Pelicans. Erän alkuun pussinokkien Vili Sopanen kavensi suorasta vastahyökkäyksestä lukemat 4–3:een. Hetkeä myöhemmin taiturimainen ja liukas Lasch tasoitti ottelun JYPin Kalle Koskisen istuessa jäähypenkillä.

Lahtelaiset saivat maaleillaan hurrikaanilauman panikoimaan ja sortumaan kammottaviin virheisiin. Pelicans vei kolmatta erää tasakentällisin miten tahtoi ja JYPin tuska näkyi pelaajien kasvoilta ja elekielestä katsomoon saakka. Vaisuhkosti ottelun aloittanut pussinokkien tehokentällinen Radek Smolenak – Hodgman – Sopanen laittoi tuulemaan ja kentällä näytti luistelevan enää vain yksi joukkue – vierasjoukkue Pelicans.

– Aivan kamalia virheitä meiltä, sadatteli JYP-hyökkääjä Jari Jääskeläinen ottelun tauottua.

– Tylyys puuttui, umpisurkea viimeinen erä. Siihen kaatui tämä tarina, jutteli surullinen jyväskyläläiskäskyttäjä Aho.

Vierailijoiden Smolenak iski B-pisteen kaarelta ottelun voittomaaliksi jääneen 4–5-osuman JYP maalin kattoon ohi hölmistyneen maalivahti Riku Heleniuksen harhautettuaan ensin komeasti JYP-pakki Kristian Näkyvän.

Lopussa JYPin superpakki Vatanen yritti vielä yksin komealla soolollaan tasoittaa pelin, eikä tasoitusmaali kaukana ollutkaan. Jyväskyläläisten takaa-ajo oli kuitenkin kokonaisuudessaan luokatonta virheiden sävyttämää puskemista, eikä maalivahti Heleniuksellakaan ollut paras päivänsä.

– Meidän ns. tähtikenttä, eli [Justin] Hodgmanin kenttä, oli umpisurkea alussa, mutta kolmannessa erässä kuitenkin ratkaisi sitten pelin, että täytyy kuitenkin nostaa hattua heille. Kolme maalia tekivät viimeiseen erään tiukkaan paikkaan. Maalivahti [Joonas] Kuusela oli todella hyvä tänään, että iso kiitos sinne, päätti Pelicans-valmentaja Lehtonen.

JYP sai tilaisuutensa tuoda ottelu lopussa vielä tasoihin, kun se pääsi ylivoimalle Tero Koskirannan vipattua kiekon katsomoon. Hurrikaanien yritys oli kuitenkin väkinäistä ja väsynyttä, eikä maalivahdin vaihtaminen kuudenteen kenttäpelaajaan tuottanut kuin niitin omaan verkkoon. Smolenak sai tuikata tyhjään JYP-maaliin loppunumeroiksi 4–6 illan toisella osumallaan.

Tiukka taisto kärkisijoista jatkuu tiistaina, kun JYP kohtaa Helsingissä HIFK:n ja Pelicans saa vastaansa kotonaan Porin Ässät.