JYPin ilmapuolustus tuhosi lintuparven hyökkäykset

Jyväskyläläisryhmä tasoitti finaalipuntit, kun se rummutti täyslaidallisen päin Lahden Pelicansia Hippoksen tiistai-illassa.

Kotijoukkueen ratkaisijaksi nousi Eric Perrinin johtama ketju, joka näin kirkasti kilpeään muutaman vaisumman ottelun jälkeen. Pelicansilta näkyvimpiä pelaajia olivat Ryan Lasch ja Pekka Jormakka.

– Myönnettävähän se on, että vastustaja oli parempi. Ei ole mitään selittelemistä. Tiedettiin, että JYP tulee pirun kovaa. No, niinhän ne tulivat. Mutta kilpailuhan on vasta alkanut, Pelicansin Kai Suikkanen totesi tyynesti.

Jos maanantaina JYP oli Lahdessa arka, ei sellaisesta ollut nyt tietoakaan. Joukkue rymisteli aivan muutamaa suvantovaihetta lukuun ottamatta kuin vanhoina hyvinä aikoina konsanaan.

– Pystyttiin parantamaan huomattavasti edellisestä ottelusta. Ensimmäisessä erässä tultiin kovaa, toisessa oltiin tehokkaita ja kolmannessa sitten tunteetkin vähän kuumenivat, Jyrki Aho niputti kamppailun.

Kotijoukkueen vahva lataus piti läpi ottelun

Jo ensimmäisessä vaihdossa JYP pääsi mahtavaan maalintekopaikkaan, kun Miika Lahti syötti kiekon nopean hyökkäyksen päätteeksi toiselle laidalle Tuomas Pihlmanille. Tämä ei kuitenkaan saanut pelivälinettä haltuunsa. Kaikki muutkin kotijoukkueen ketjut saivat painetta aikaiseksi, mutta Niko Hovinen Pelicans-maalilla aloitti jälleen mainiosti.

Vierasjoukkueen vaarallisin paikka syntyi Pekka Jormakalle, joka pääsi aivan nokikkain Riku Heleniuksen kanssa. Tässä vaiheessa avauserää oli pelattu noin neljä minuuttia.

JYP pääsi ylivoimalle vähän ennen erän puoltaväliä, kun Joonas Järvinen kiskaisi kiekon suoraan katsomoon. Jäähyn aluksi näytti siltä, että Hovinen on täysin ohittamaton, kunnes Ossi Louhivaara tinttasi liikkeestä kiekon verkon perukoille. Osumassa ei ollut maskia, joten kyseessä taisi olla pieni kauneusvirhe. Yhtä kaikki, JYP siirtyi pelitapahtumiin nähden ansaittuun 1-0-johtoon. Näissä lukemissa siirryttiin myös erätauolle.

– Ihan hyvin ekasta erästä selvittiin muuten, mutta otettiin pari tyhmää jäähyä. Kaksi kiekkoa katsomoon. Ensimmäisestä niistä sitten läsähti 1-0, Suikkanen harmitteli.

Toinen erä alkoi Pelicans-painostuksella, kun joukkue pääsi pelaamaan kahdenkin miehen ylivoimaa. JYP kuitenkin kesti uhrautuvan taistelunsa avulla. Pian raivoisa hurrikaanipyöritys sai jatkoa.

Juuri kun lahtelaiset vastaavasti olivat tulleet täysilukuiseksi kärsittyään Justin Hodgmanin kaksiminuuttisen, iski kotijoukkue toistamiseen. Eric Perrin pääsi ohjaamaan Harri Pesosen vedon maaliin.

– Toisen erän alkuun tyhmä kakkonen poikittaisesta mailasta katkon aikana. Siihen sitten 2-0, Suikkanen kommentoi osumaa edeltänyttä Hodgmanin jäähyä.

Tällä kertaa oli Perrinin vuoro loistaa.

Rapiat kolme minuuttia myöhemmin syntyi JYPin kolmas osuma. Perrin antoi vapauttavan syötön Pesoselle, joka puolestaan näki maalin eteen liukuneen Jani Tuppuraisen. Muhoksen mies pääsi liruttamaan puoliksi vahingossakin kiekon reppuun.

Pelicans ei kuitenkaan lannistunut, sillä heti maalia seuranneessa vaihdossa he pääsivät kaventamaan. JYP karvasi aivan liian innokkaasti hyökkäyspäässään, jolloin pussinokille avautui ylivoimahyökkäys. Teemu Rinkinen pääsi yllättämään Heleniuksen miltei vastaavalla tavalla kuin Tuppurainen teki maalinsa hetkeä aikaisemmin toisessa päässä.

– Pikkuisen näytti, että olisimme saaneet saumaa kavennuksen jälkeen, mutta sitten JYP sai heti neljännen maalin perään, lahtelaisvalmentaja jatkoi.

Pelicansilla oli lisääkin vaarallisia paikkoja toisessa erässä etenkin kultakypärä Ryan Laschin toimesta, mutta erän viimeisen maalin teki kuitenkin JYP. Filip Riska pääsi tälläämään tarkan laukauksen vasempaan yläkulmaan. Veto oli niin tarkka, että tuomareiden oli tarkistettava osuma videolta.

Vähän asetelmia ja jälkipuintia tuomaripelistä

Päätöserässä näytti pitkään siltä, ettei lisäosumia enää nähtäisi. Lopulta Tuppurainen iski ylivoimalla lukemiksi 5-1, mutta heti perään Jormakka kavensi ajassa 54.14 JYP-puolustuksen nukahtamisen seurauksena.

– Yritettiin kolmannen erän alussa vielä tulla. Muutettiin vähän pelisysteemiä ja yritettiin riskilläkin tehdä pussi, mutta ei meistä nyt oikein ollut siihen, Suikkanen päätti analyysinsa.

Lopullisen niitin JYPin voitolle takoi kapteeni Juha-Pekka Hytönen, joka teki tyhjään maaliin loppulukemiksi 6-2.

Kolmas erä herätti tunteita pintaan, kun joukkueet hakivat asetelmia jo seuraavaan koitokseen. Toisaalta osuutensa oli ailahtelevalla tuomaripelilläkin, vaikka sinänsä raitapaidoilla lapaset kädessä pysyivät. Erityisen kuumana kävi Jyrki Aho.

– Tässä on kuitenkin kaksi rehtiä ja rehellistä joukkuetta vastakkain, jotka haluavat pelata reilua jääkiekkoa. Saisivat katsoa edes nuo ottelunauhat lävitse, Aho tulistui otteluvalvojalle virallisen haastatteluosuuden jälkeen.

Ahon tulistumiseen oli sikäli aihetta, että myös otteluvalvoja Kari Nieminen myönsi pelistä kaksi tilannetta, joissa JYP joutui kärsiväksi osapuoleksi tuomarityöskentelyn vuoksi. Otteluvalvoja peräänkuulutti tuomareilta myös johtajuutta.