Ilta joka muistetaan pitkään

Ei siitä pääse yli eikä ympäri: lauantai-illan ottelu oli yksi liigahistorian dramaattisimpia finaalivääntöjä. Huikeiden vaiheiden jälkeen JYP vei jatkoaikavoiton Harri Pesosen maalilla.

Tunnelma oli katossa aloituskiekon pudotessa jäähän. Täysi tupa oli tullut seuraamaan sarjan neljättä ottelua, ja meteli oli korviahuumaava. Myös vierasjoukkueen kannattajia oli kiitettävästi paikalla.

JYPin ongelma ottelussa oli jatkuva rangaistusaition kuluttaminen. Joukkueen alivoima oli kuitenkin erinomaista, ja maalivahti Riku Helenius oli loistavassa vireessä. Kertaalleen Pelicans kuitenkin onnistui avauserässä ylivoimalla, kun Ilkka Pikkarainen livautti 0-2-maalin Heleniuksen selän taake. Tätä ennen Radek Smolanek oli jo ehtinyt viimeistellä vastahyökkäyksestä 0-1-maalin. Molemmista maaleista kirjattiin syöttöpiste avauserän hahmolle Justin Hodgmanille.

Kotijoukkue ei kuitenkaan aikonut luovuttaa. Ajojahdin aloitti Filip Riska, joka riisti kiekon Pelicans-puolustukselta ja ampui terävän lämärin, joka upposi Joonas Kuuselan maalin ylänurkkaan. Heti perään Ossi Louhivaaralla oli tilaisuus tasoittaa ottelu, mutta lopulta erätauolle mentiin 1-2-lukemissa.

Maaleja ja loukkaantumisia

Toisessa erässä nähtiin Mikko Viitasen jäähyn aikana kaksi maalia. Ensin Petr Hubacek riisti kiekon Pelicansin maalin takana ja syötti jälleen virkeästi pelanneelle Jani Tuppuraiselle, joka tasoitti tilanteeksi 2-2. Vain hetkeä myöhemmin Teemu Rinkinen ohjasi Aaron Brocklehurstin laukauksen maaliin. Tilanteessa epäiltiin aluksi potkumaalia, mutta videotarkastuksen jälkeen päätuomari osoitti keskipistettä.

Toisen erän teema oli loukkaantumiset. Riska ja Hodgman törmäsivät keskialueella, ja Hodgman talutettiin jäältä pukukoppiin. Hetkeä myöhemmin JYP-kapteeni Juha-Pekka Hytönen seurasi perässä. Molemmat kuitenkin palasivat kolmannessa erässä peliin.

Myös Kuusela otti iskua, kun Miika Lahti törmäsi häneen. Lahti sai pelirangaistuksen, mikä puolestaan sai kotiyleisön raivon partaalle. Katsomoon näytti nimittäin siltä, että Lahti olisi ajettu Pelicans-puolustuksen toimesta päin Kuuselaa. Vihellyskonsertti kesti vielä pitkään pelin jatkumisen jälkeen.

– Lahden tilanne menee päävideotuomari Kai Tervosen tutkittavaksi, kertoi otteluvalvoja Kari Niemi.

Paljon parempia uutisia JYPille toi Yohann Auvitu, jonka poikkittaissyötöstä ampuma lämäri tasoitti tilanteeksi 3-3.

Ottelun puhuttanein tilanne.
Eriikka Hienola

Juvosen komea sisääntulo

Kolmanteen erään Pelicans vaihtoi maaliin Janne Juvosen. Vasta 17-vuotias Juvonen joutui vaikeaan paikkaan, josta kuitenkin selvisi kerrassaan erinomaisesti. Tulevaisuuden lupaus pelasi vahvasti ja otti muutamia huipputorjuntoja.

– Tuli Juvosen vuoro, perusteli päävalmentaja Kai Suikkanen vaihtoa.

Molemmat joukkueet halusivat selkeästi voittoa kolmannessa erässä, ja maalivahdeilla olikin kädet täynnä töitä. Välillä kiekko pomppi Heleniuksen takana maaliviivalla, mutta maalia saatiin odottaa. Avaimet ratkaisuun annettiin Tuppuraiselle, joka pääsi erän puolivälissä ampumaan rangaistuslaukauksen. Kiekko kuitenkin karkasi Tuppuraisen lavasta ratkaisevalla hetkellä.

Lopulta JYPin johtomaali tuli yllättävältä taholta. Olli Malmivaara pääsi rangaistuksen jälkeen läpiajoon, eikä erehtynyt.

– Huomasin jäähyltä tullessani, että tuossa olisi sauma. Eki (Eric Perrin) pisti hienon syötön, ja oli aikaa miettiä tekemisiään. Kokeilin perus rannaria kainaloon, ja tällä kertaa meni, Malmivaara selosti.

Juuri kun JYPin voitto alkoi näyttää varmalta, iski Pelicans. Vain 27 sekuntia ennen loppua Radek Smolanek livautti kiekon toistamiseen maaliin, ja kotiyleisö oli hölmistynyt: sittenkin jatkoaika.

– Olihan se kova pala, ja hetkeksi meni fiilikset maihin. Onneksi heti perään saatiin tauko, niin kerettiin kerätä itsemme, selitti Harri Pesonen.

Pesonen nousi sankariksi

Niin Tuppurainen kuin Auvitu yrittivät ratkaisua, mutta lopulta JYPin sankariksi nousi tuttu nimi.

– Koko tilannehan lähti Tuppuraisen kikkailusta kulmassa. Perrin löyti mut hyvin. Kaveri yritti estää vetoa ja teki samalla hyvän maskin, kertoi Pesonen, joka ratkaisi ottelun ajassa 73.26.

Pelicansin tappio voidaan jäljittää henkiseen kanttiin ja heikkoon erikoistilannepeliin. Seitsemästä ylivoimasta olisi osuttava useammin kuin kaksi kertaa, niin vahva JYP on tasakentäälisillä. Jo toisessa ottelussa putkeen JYP pääsi maalaamaan alivoimalla.

– Alivoimamaali suoraan sanottuna vituttaa, täräytti Suikkanen.

Pelicans on nyt lähes mahdottoman tuntuisen tehtävän edessä. Yksikin voitto JYPille, ja Kanada-malja matkustaa Jyväskylään. Ensimmäisen kerran JYP pääsee yrittämään sarjan katkaisemista maanantaina Lahdessa.

Jos jollekin lauantain peli oli voitto, niin lajin fanikulttuurille. Tunnelma oli alusta loppuun huikea, ja muutamia ylilyöntejä lukuunottamatta myös harvinaisen asiallinen. Tällaista soisi näkevänsä muulloinkin kuin finaalisarjassa.