Bluesin salama-alku ei riittänyt

LIIGA / Raportti
JYPin ja Bluesin kohtaamiset ovat miltei poikkeuksetta tiukkoja ja vähämaalisia vääntöjä. Vaikka tällä kertaa osumia nähtiinkin peräti kuusi, ei ottelu poikennut aiemmasta kaavasta. JYP masensi vierailijat vasta kolmannessa erässä kahdella aivan peräkkäisellä osumalla.

Ottelu oli jännittävää katsottavaa parhaaseen mahdolliseen aikaan. Silti Jyväskylän jäähallissa oli virallisen ilmoituksen mukaan paikalla vain 3855 silmäparia. Lukema on häpeäksi ottelutapahtumalle, josta ei draaman kaarta puuttunut.

– Sitkeitä oltiin tänään. Ei ollut helppoa, koska Blues on hyvin puolustava ja taisteleva joukkue. Olimme tehokkaita ylivoimalla, ja se on hieno asia, JYPin päävalmentaja Jyrki Aho tiivisti.

– Meillä oli aika huonoja pelejä tuossa viikolla. Siksi haluttiin lähteä jo perjantaina Jyväskylään, että saadaan hyvä valmistautuminen otteluun. Erittäin hyvin siinä onnistuttiinkin, kun saimme heti ensimmäisessä vaihdossa maalin. Paremmalla viimeistelyllä olisi voitu tehdä toinenkin siihen alkuun, Bluesin käskijä Lauri Marjamäki harmitteli.

Blues saa unelma-alun

Ottelua oli tosiaan pelattu vasta 27 sekuntia, kun Blues siirtyi johtoon. Kotijoukkueen Eric Perrinin johtama kakkoskentällinen ei ollut hereillä vierailijoiden ykkösviisikkoa vastaan. Espoolaiset saivat välittömästi paineen JYPin kenttäpäätyyn. Lopulta kiekko päätyi Joakim Erikssonin ja Tommi Huhtalan kautta keskisektorille liukuneelle Ari Vallinille, joka ampui laatan verkkoon.

– Se lamauttaa, kun ensimmäiseen vaihtoon tulee maali. Kuitenkin tärkeintä oli, että tulimme peliin mukaan ja ruvettiin tekemään työtä. Vaikean kautta painettiin menemään, Aho kommentoi.

Pikku hiljaa ote siirtyikin kotijoukkueelle. Kapteeni Juha-Pekka Hytöselle siunaantui ensin läpiajo ja vähän myöhemmin oiva vetopaikka rystyltä, mutta Joensuusta Bluesin maalivahtipulaa helpottamaan tullut Antti Ore veti pidemmät korret molemmilla kerroilla.

Toinenkin erä alkoi Blues-komennossa, mutta erän ensimmäisen maalin teki JYP. Joukkueen parhaimmistoon kuulunut Petr Hubacek hakkasi maalin edestä ylivoimalla pelivälineen verkkoon.

Kotijoukkue meni johtoon reilut neljä minuuttia myöhemmin, kun Turo Asplund teki hienolla kääntölaukauksella maalin edestä kauden avausosumansa. Käynti JYP-Akatemian puolella Mestiksessä on tehnyt Asplundille selvästi hyvää.

– Se oli hyvä jakso minulle, koska sain pelata siellä isossa roolissa ja pääsin touhuamaan kiekon kanssa enemmän. Tuossa osumassa kiekko jäi jalkoihin ja pomppasi jostakin eteeni. Siitä kääntölaukauksella ammuin ylös, maalintekijä kertasi.


Petr Hubacek alkaa päästä sille tasolle, jolle maailmanmestari kuuluukin.

Blues ei kuitenkaan luovuttanut. Ensin Roope Talaja pääsi nokikkain Joni Myllykosken kanssa, mutta veräjänvartija piti länget tiukasti kiinni. Lopulta Toni Kähkönen toi vierailijat uudelleen tasoihin, kun toista erää oli jäljellä viitisen minuuttia.

Maaliin antoi täydellisen namusyötön vuonna 1995 syntynyt Juuso Ikonen, joka herätti ihastusta kypsällä pelaamisellaan. Espoolaisten ylivoimalla hän toimi aivan täysiverisenä pelintekijänä, eikä edes vaatimaton 170 cm:n koko näyttänyt haittaavaan tätä lahjakkuutta. Ikonen oli ehdottomasti koko ottelun näkyvimpiä hahmoja.

Ratkaisu kolmannessa erässä

Blues sai mahdollisuuden, kun se pääsi pelaamaan kaksi kertaa peräkkäin ylivoimalla. Hyvästä yrityksestä huolimatta kiekko ei kuitenkaan löytänyt tietänsä Myllykosken selän taakse, vaikka kertaalleen videotarkastukseen turvauduttiinkin.

– Kolmas erä alkoi juuri käsikirjoituksen mukaan. Ei ollut mitään hädän päivää, pelattiin hyvää jääkiekkoa. Saatiin kaksi ylivoimaa, joista pistettäisiin kiekko pussiin ja ratkaistaisiin peli. No, eipä pistetty, Marjamäki tuskaili.

Kun ei toiselle kelvannut, iski toinen. Jani Hakanpään istuessa kakkosta pelin viivyttämisestä, JYP toimi. Hubacek syötti suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi kiekon Jani Tuppuraiselle toiseen laitaan, eikä Muhoksen mies erehtynyt. Esityön osumaan teki hurjaan vireeseen äitynyt Perrin, joka takoi lauantai-illassakin tehot 0+2.

Heti seuraavassa vaihdossa hurrikaani iski jälleen. Filip Riska syötti päädystä maalin edustalle, jolloin kiekko muutti suuntaa Miika Lahdesta suoraan maalin perukoille. Näin JYP oli ratkaissut tiukan kamppailun itselleen.

Jyrki Aho näki voiton avaimina päätöserän tapetut alivoimat ja niiden jälkeisen yksittäisen vaihdon.

– Ennen kaikkea haluan nostaa esille kolmannessa erässä alivoimien jälkeisen vaihdon, missä Turo Asplundin kenttä tuli jäälle. Se paineisti ja teki raakaa työtä. Saatiin sitten itsekin ylivoima. Siinä tehtiin sitten voittomaali ja heti perään Lahden kenttä teki vielä yhden.

Blues on nyt hävinnyt kolme ottelua peräkkäin. Voittojen tielle on pakko päästä, koska panosta riittää espoolaisillakin.

– Voittaminen vaatii vielä parempaa pelaamista. Me pärjäämme näille kärkijoukkueille 5-5 -pelissä ihan hyvin, mutta erikoistilanteissa jäädään. Siinä meillä on mietittävää. Kun paikka tulee, pitää kiekko laittaa verkkoon, kuten JYP teki. Voittojen tielle tässä pitää päästä hinnalla millä hyvänsä, Marjamäki päätti.

Ennen taukoa JYP kohtaa vielä tiistaina kotonaan SaiPan. Blues matkustaa tuolloin Tapparan vieraaksi. Torstaina joukkue ottaa Espoossa mittaa kovakuntoisesta HIFK:sta.

» Lähetä palautetta toimitukselle