JYP:n korttitalo hajosi

JYP:n pelaajat olivat ilmeisesti ehtineet ostaa päivän iltapäivälehdet ja katsoa, mitä niissä sanottiin joukkueen pisteputkesta. Asennevamma ja vuotava puolustus yhdistettynä rutiinin puutteeseen takaa-ajoasemassa pelaamisessa takasivat sen, että pisteet matkasivat Ässien mukana Poriin lukemin 3-5.

Ässät karkaa heti

JYP aloitti pelin pirteästi ja sai pari hyvää maalipaikkaa jo ensimmäisellä minuutilla. Pikkuhiljaa peli kuitenkin tasaantui ja ensimmäinen maali nähtiin seitsemän minuutin jälkeen. Sekavan tilanteen jälkeen Markku Tähtinen antoi hienon sokkosyötön maalin kulmalta maalin eteen, josta Samu Wesslin ohjasi kiekon tyhjiin. Maalia edelsi Janne Hauhtosen kentän ensimmäinen löysä vaihto puolustuspäässä sekä Tero Leinosen huolimaton peli. Leinosen olisi pitänyt katkaista peli edellisessä tilanteessa, mutta sen sijaan hän avasi suoraan Ässä-hyökkääjän jalkaan ja Ässien pyöritys pääsi jatkumaan.

JYP:n tasoitus tuli vain parin minuutin päästä ylivoimalla. Tomas Chlubna ampui Harri Sillgrenin syötöstä ja Scott Langkow luuli saaneensa kiekon haltuunsa, mutta Chlubna kävi tökkäämässä sen maaliin paikalleen jähmettyneen Langkow’n ja tolpan välistä.

Tasoitus tuli ehkä liian helpolla, sillä JYP:n löysäily jatkui. Vain runsaan minuutin päästä Tomi Pöllänen teki ensimmäisen illan kahdesta maalistaan. Janne Seva aloitti JYP:n alueella b-pistealoituksen eteenpäin ja kiekko jäi irralleen maalin eteen. Tero Leinonen yritti peittää etukulman, mutta ei tässä onnistunut. Vastaanottavana kenttänä JYP:ltä oli jälleen Janne Hauhtosen johtama viisikko.

Ässät teki vielä kolmannen maalinsa samanlaisesta löysäilystä omassa päässä. Tero Leinonen luuli saaneensa jo Jari Korpisalon laukauksen haltuunsa, mutta hän erehtyi nostamaan räpylänsä väärään aikaan tarkistaakseen, onko kiekko hänen allaan. Olihan se, mutta tämän huomasi myös Janne Seva ja löi pelivälineen maaliin. Tämänkin maalin aikana jäällä oli Janne Hauhtosen ketju.

Toisiko erätauko muutoksen?

Ensimmäisellä erätauolla jäähallin videotaululta näytettiin kooste JYP:n edellisestä kotiottelusta Jokereita vastaan. Koosteen tarkoituksena oli varmaankin muistuttaa yleisöä, ettei oma joukkue ole aina näin vaisusti pelannut. Suurta muutosta ensimmäisen erän tapahtumiin ei silti tullut – JYP hyökkäsi, mutta ponnettomasti ja Ässien oli helppo kukistaa yritykset mailaviidakkoonsa.

Ässät teki neljännen maalinsa ajassa 27.37, kun puolustaja Oleg Sorokin nousi hyökkäämään JYP:n Jarkko Immosen kentän painostuksen jälkeen. Sorokin kiersi Mikko Mäenpään ja ampui helponlaisesti rannelaukauksen yläkulmaan. Mäenpää esiintyi ennakkoluulottomasti hyökkäyspäässä ja tuki hyökkäyksiä hyvin, mutta 27 minuutissa syntynyt teholukema -4 oli nuorelle puolustajalle liikaa, ja Matti Alatalo laittoi miehen penkin päähän loppupelin ajaksi. Samalla nähtiin myös muita kokoonpanomuutoksia, kun Eric Perrin siirtyi pelaamaan kahteen ketjuun Turun pelin mukaisesti.

JYP sai elintärkeän kavennuksen vain minuutti Ässien 1-4-maalin jälkeen. Eric Perrin lähetti nätin pystysyötön Tomas Chlubnalle, joka polki karkuun Ässä-puolustukselta. Chlubna kiersi oikealta maalin eteen ja malttoi harhauttaa vielä Langkow’n jäihin ennen laukausta – todellinen maalintekijän maali.

Heti seuraavassa vaihdossa JYP:n nelosketjulla oli kova pyöritys Ässä-maalin edessä, mutta jumalat eivät olleet suotuisia eikä kiekkoa saatu toimitettua verkkoon. Toinen kavennusmaali heti perään olisi saattanut kääntää pelin, mutta nyt näin ei tapahtunut.

Se toinen kavennusmaali näki päivänvalon vihdoin aivan erän lopussa, kun Ässien Juha Kiilholma istui jäähyllä. Janne Hauhtonen antoi komean lättysyötön takakulmalle Pavel Vostrakille, joka kuitenkin ampui vaikeasta asennosta ohi. Kiekko meni maalin taakse ja Hauhtonen antoi uuden syötön Jarkko Immoselle, joka oli maalin etukulmalla. Immonen nousi maalille ja laittoi kiekon yläkulmaan ohi Langkow’n.

Pöllänen rankaisee kaikkia

Kolmannessa erässä JYP:n takaa-ajo jatkui ja Ässät luotti keskialueen sumppuunsa. Ässät pääsi iskemään viidennen maalinsa vastahyökkäyksestä JYP-painostuksen jälkeen, kun Janne Seva antoi 2-1-hyökkäyksessä poikkisyötön ja Tomi Pöllänen ampui kiekon etuyläkulmaan.

Heti perään JYP:llä oli jälleen hyvä paikka, kun Antti Virtanen antoi todella komean syötön Tomas Chlubnalle 2-2-hyökkäyksessä. Chlubna polki yksin maalille, mutta hattutemppu jäi parin sentin päähän ja kiekko meni ainoastaan etutolppaan.

Enempää maaleja ei pelissä enää nähty. JYP:n takaa-ajossa näkyi rutiinin puute – olihan joukkue edellisen kerran pelissä tappiolla lokakuussa – eikä Ässien puolustusta saatu murrettua.

Miksi näin?

JYP:n epäonnistujat on tänään helppo nimetä. Tero Leinonen oli ensimmäisessä erässä huono, eikä paljon puhtaampia papereita voi antaa Janne Hauhtosen ketjulle, joka keräsi kolme miinusmerkintää. Paremmaksi pistää ainoastaan Petri Virolaisen ja Mikko Mäenpään pakkipari, jolle miinuksia tuli neljä. Tuomas Pihlman oli näkymätön, eikä Eric Perrinkään ollut kovin hyvässä vedossa. Osin tämä saattoi kyllä johtua myös peluutuksesta, sillä JYP:n valttina ollut tasaisuus unohdettiin tänään ja Perrin pelasi taas tuhottoman paljon.

Onnistujia JYP:ssä olivat kahden maalin Tomas Chlubna sekä puolustaja Ilkka Vaarasuo, joka pelasi vasta toisen liigapelinsä. Vaarasuo sai kolmannessa erässä paljon peliaikaa ja pelasi hyvin sekä omassa että hyökkäyspäädyssä.

Ässät pelasi tänään fiksusti tilanteet loppuun asti. Joukkueelta nähtiin tänään juuri niitä räkämaaleja, joita ennakossa peräänkuulutin. Johtoasemaan päästyään joukkue käytti Juha Revon salliman tuomarilinjan hyväkseen ja antoi mailaa JYP:n pelaajille sääntöjen hyväksymän määrän. Etenkin Tomas Chlubna tuli välillä todella kaltoin kohdelluksi, mutta tästä ei vierasjoukkueen pelaajia sovi syyttää, vaan oikeudenjakajaa. Revon pilli löytyi vasta viimeisellä minuutilla, jolloin hän puhalsi kaksi jäähyä Ässille tilanteista, jollaisia oli mennyt läpi sormien aikaisemmin pelissä jopa toistakymmentä. Silloin oli kuitenkin jo myöhäistä.

Valmentajien kommentit

Ässien Mika Toivola oli hyvillä mielin vanhassa kotihallissaan.

- Tämä peli meni suunnitelmien mukaan. JYP liikkui paremmin, mutta sumputimme keskialueen onnistuneesti. Mielestäni pelasimme kypsästi.

JYP:n Matti Alatalo antoi tunnustusta vastustajalle.

- Ässät oli parempi joukkue tänään. He pelasivat järkevästi ja nöyrästi vieraskiekkoa, jollaista mekin pelaamme vieraissa. Toisessa erässä saimme hyvän nousun päälle, mutta pienet virheet kostautuivat.