Ässät rystylaukauksen verran parempi

LIIGA / Raportti
Antti Jaatinen oli kovassa iskussa, mutta 3-3-tasoitus ei riittänyt pidättelemään Ässiä.
Kuva © Hannu Rainamo www.hannuphoto.com
Jyväskylässä pelattiin jääkiekkoa pitkän kaavan mukaan, kun tasaistakin tasaisempi taisto päättyi Ässien eduksi 4-3 vasta toisessa jatkoerässä. Pelikellon pysäytti Michael Ryan ajassa 92.51.

Ässäpelaajat saivat huokaista tyytyväisinä maanantain ottelun päätyttyä porilaisjuhliin, sillä patapaidat ottivat välieräsarjan ensimmäisen kiinnityksen nimiinsä. Tämän lisäksi Ässät voitti JYPin vieraissa ensimmäistä kertaa sitten syyskuun 2011.

Toisessa jatkoerässä niin JYPin Max Wärnille kuin Ässien Michael Ryanillekin siunaantui mahdollisuus rystyratkaisuun. Ryan käytti omansa.

- Juuri sellainen peli oli kuin odotettiin. Huippujengi vastassa ja erittäin tasaista kaikin puolin. Erittäin pitkä jatkoaika ja siitä ratkaisu. Hyvä lopetus, Ässien päävalmentaja Karri Kivi iloitsi.

JYP painoi kovaa Ässien päälle, mutta porilaiset löysivät maalijyvän ensimmäisinä. Ässät osui ennen maalia kerran tolppaan ja kerran ylärimaan, kunnes sihti oli tarpeeksi tarkka. Avausmaalin Tuomas Tarkin taakse ohjasi viimeksi tammikuussa osunut Tuomas Pihlman.

Kauaa ei Ässät ehtinyt kuitenkaan juhlia, sillä kotijoukkueen Wärn taisteli Joel Armian kumoon ja iski JYPin ensimmäisen maalin.

Ottelu oli todella tasainen, vaikkakin loppua kohden porilaiset laukoivat kohti maalia enemmän ja enemmän.

- Oikeanlaista välieräpeliä. Hyvä lähtö oli meiltä, mutta toisessa erässä ne alivoimapätkät sotki sitä meidän pelirytmiä, JYP-luotsi Jyrki Aho tuumi.

- Ihan hyvää pelaamista oli. Sellaista oikeanlaista vääntöä sieltä löytyi. Kaveri teki vain maalin enemmän, siihen nähdäkseni ratkesi, Aho velmuili.

Tuomaritoiminta oli myös hieman kyseenalaista, eivätkä pelaajatkaan siksi näyttäneet aina tietävän, milloin sai tehdä ja mitä.

Jos JYP tuhlasi avopaikkoja runsaasti, teki sitä myös vierasjoukkue. Porilaisten syötöt eivät aina löytäneet lapaa, tai ainakaan oikeaa lapaa, eikä patapaidoilla tuntunut olevan koordinaatiokyky hallussa maalitilanteissa.

Vaikkei joukkueita valeltu tuurilla maalinteossa, löytyi sitä sitten taas paljon puolustustaistelussa. Eric Perrinillä oli edessään puoliksi tyhjä ässämaali, mutta sentteri laukoi kiekon yli maalin. Toinen ratkaiseva hetki syntyi, kun ottelun aikana kuumana käyneellä Ramzi Abidilla oli myös näköpiirissään tyhjä maali. Kiekon blokkasi kuitenkin Aki Uusikartano mailallaan.

Verta, hikeä, muttei kyyneleitä

Ässämiehistö koki ensimmäisessä välieräottelussa kovia. Mikko Viitanen laittoi toisessa erässä Veli-Matti Savinaisen purukaluston uuteen uskoon mailallaan, ja ässälaituri luistelikin pukukoppikäytävälle hetimmiten.

Myöhemmin myös Tommi Taimi ja Ville Uusitalo saivat pidellä naamaansa, ja kenttähenkilökunta joutui taas puhdistamaan jäätä veriroiskeista. JYPin riveistä taas Abid sai leukaperiinsä osumaa.

Savinaisen tilalle Ässien ykkösylivoimaan noussut Daniel Brodin kuitenkin kiitti mahdollisuudestaan ja iski 2-2-tasoituksen Mika Niemen avustuksella. Savinaisen hanskaohjauksen ansiosta porilaiset johtivat ottelua aina viime minuuteille asti 3-2, mutta JYP oli nälkäinen.

Abid ryöväsi kiekon Ässät-maalin takana ja syötti omilleen. Koko ottelun yksi JYPin piristysruiskeista ollut Antti Jaatinen pisti kiekon vaivatta Antti Raannan selän taakse.

Ottelu venyi toiseen jatkoerään asti, mutta Ässien kunto kesti kotijoukkuetta pidempään.

Keskiviikkona Porissa jatkuvassa välieräsarjassa selviää pitääkö Ässien kannalta yhä kutinsa, että avausmaalin tehnyt joukkue voittaa ottelun.

» Lähetä palautetta toimitukselle