Jokerit ratkaisi ottelun jo ensimmäisessä erässä

Marraskuisen tiistai-illan Jokerit–Tappara-ottelu ei tarjonnut seitsemän maalin lisäksi juuri muuta nähtävää. Jokerit ratkaisi ottelun jo ensimmäisessä erässä kahdella maalilla.

Jokerit tuli ensimmäiseen erään latautuneena ja peli painui nopeasti Tapparan päätyyn. Tamperelaisilla oli todella kovia vaikeuksia pysyä liukkaiden jokerihyökkääjien perässä, ja joukkue ottikin kolme jäähyä ensimmäisessä erässä. Helsinkiläisten ylivoima oli kuitenkin totutulla tasolla, sillä näennäisistä pyörityksistä huolimatta maalipaikkoja ei juuri syntynyt.

– Ylivoima on monen pienen tekijän summa, ja syytä voisi tietysti hakea vaikka kuinka kaukaa. Yksi suurimmista syistä on kokoonpanon muuttuminen. Me ei olla löydetty sellaista harmoniaa siihen ylivoimapelaamiseen.

– Kun se kissa nostetaan pöydälle, niin siitä tahtoo tulla, etenkin ylivoiman kanssa, liian tärkeä asia. Sitä ruvetaan liikaa miettimään ja sopimaan, niin siitä hommasta katoaa sellainen rentous ja aitous. Kuitenkin ylivoima parhaimmillaan on tilanteiden tunnistamista ja reagoimista, yhden tai kahden pelaajan ylivoiman hyväksikäyttämistä siinä hetkessä. Kun sovitaan liikaa, niin siitä tulee sellaista hidasta ja väkinäistä, sanaili Jokerien kakkosvalmentaja Tomi Lämsä ottelun jälkeen.

Tasakentällisin kotijoukkueen peli sen sijaan toimi todella hyvin ja joukkue pystyi luomaan useita vaarallisia tilanteita Juha Metsolan vartioimalle maalille. Ottelun avausmaali oli komea taidonnäyte varjojen mailla vaeltaneelta Ilari Filppulalta. Keskushyökkääjä punnersi ohi puolustajasta ja nosti kiekon vastustamattomasti ylävillaan ohi hölmistyneen Metsolan.

Vain hetki edellisestä, ja Metsola kaivoi jälleen kiekon selkänsä takaa. Jokerien kolmosketju pyöritti peliä hyökkäyspäädyssä yli minuutin, ja lopulta Jeremy Dehner pääsi iskemään narripaidat 2-0-johtoon. Oivaltavan syötön maaliin antoi Jarkko Ruutu.

Toisen maalin jälkeen Tapparan päävalmentaja Risto Dufva yritti aikalisän avulla herätellä joukkojaan. Tamperelaisten jalat olivat kuitenkin jääneet bussiin, sillä joukkue sai erän aikana aikaiseksi vain kolme laukausta, ja niistäkin kaksi erän lopussa saamallaan ylivoimalla.

– Ei mennyt kuin Strömsössä tällä kertaa tämä. Meidän prosessi on siinä vaiheessa, että pystytään pelaamaan ketä vastaan vaan, jos ollaan aivan täysin valmiita. Tänään ei ollut aivan valmiita, ja Jokerit oli alussa todella hyvin valmiina.

– Suurin ero edelliseen otteluun oli valmistautumisessa. Ottelutapahtuma on jatkumoa sille, miten siihen otteluun tullaan. Ja siinä me emme suoriutuneet tänään yhtä hyvin kuin edellisessä ottelussa Ässiä vastaan, Dufva pohti.

Toisen erän pitkät minuutit

Toinen erä ei tuonut käsikirjoitukseen mitään uutta. Jokerit hallitsi todella rikkonaista erää, ja meni heti erän alussa 3-0-johtoon. Kohmeessa alkukauden ollut Antti Kerälä kiitti valmennusjohtoa vastuusta ja iski maalin kulmalta irtokiekon ohi Metsolan.

Erä oli varsin rikkonainen, sillä siinä vihellettiin yhteensä 12 minuuttia jäähyjä. Kummankaan joukkueen ylivoima ei vakuuttanut, ja etenkin Tapparalla oli suunnattomia vaikeuksia ylivoimakuvioidensa kanssa. Joukkue pääsi pelaamaan lähes minuutin kahden miehen ylivoimalla, mutta silti se ei saanut aikaiseksi yhtään hyvää maalipaikkaa.

Tommi Kovasen laukaus ei löydä osoitteeseensa.
Matti Korpi

Kahden miehen ylivoiman suoritustasoa kuvasi Tommi Kovasen kiekosta luopuminen. Puolustaja sai kiekon viivalla haltuunsa, mutta omakätisesti antoi sen Jokerien Riku Hahlille, jolla oli kaikki aika ja tila maailmassa tehdä kiekon kanssa mitä halusi. Lopullisesti Tappara-fanien päät notkahtivat tilanteessa, jossa Juha Leimu hukkasi kiekon siniviivalla, ja teki siinä samalla itsekseen paitsion.

Kolmannessa kaunistellaan lukemia

Ottelun kolmas erä oli enää lähes muodollisuus, sillä Jokerit oli katkaissut Tapparan selkärangan jo aiemmin. Pieni valonpilkahdus tamperelaisten illassa nähtiin, kun Jukka Peltola kavensi erän alussa lukemiksi 3-1. Jussi Makkonen laukoi kiekon tulisesti ja Frans Tuohimaa pudotti kiekon taakseen, josta Peltolalla oli helppo työ lapioida kavennusmaali.

Kauaa ei Tappara-leirissä kuitenkaan juhlittu, sillä muutama minuutti myöhemmin Henri Heino punnersi alivoimalla kahden Tappara-pelaajan ohi ja syötti Tomi Mäen läpiajoon. Mäen kädet olivat läpiajossa samettia, ja hyökkääjä iski kauden kolmannen maalinsa komeasti Metsolan puikoista.

Ottelun lopussa Jokerien kolmoskenttä kaunisteli vielä loppulukemiksi 6-1. Ensin Hahl iski Jarkko Ruudun oivallisesta syötöstä niin sanotun jarrupotkumaalin, ja hetkeä myöhemmin Ruutu survoi itse maalin edestä 6–1-maalin.

– Lopussa vielä Hahlin kentälle kaksi erittäin hienoa maalia, semmoista pelaamista mitä joukkueelta halutaan. Kiekko ja miehet maalilta ja siitä puristetaan kiekko verkkoon, Lämsä kiitteli Hahlin johtamaa kolmosvitjaa.