Sitkeän nousun kautta voittoon

Jokereiden avauserän kolmen maalia eivät SaiPan taistelutahtoa horjuttaneet, vaan toisen erän kolmella ja kolmannen erän neljännellä maalilla peli oli kääntymässä SaiPan hyväksi varsinaisella peliajalla. Kahdeksan sekuntia ennen loppua tullut tasoitus ei riittänyt Jokereille, vaan jatkoajalla Mikko Pukka toi SaiPalle tärkeän lisäpisteen.

Molemmat joukkueet olivat hikoilleet perjantaina kuusikymmenminuuttiset tappiollisissa merkeissä. Jokereilla Lahden reissulta ei pisteitä herunut lukemien oltua 8-4 ja SaiPalla tilille napsahti tappio Tapparan oltua parempi maalin erolla.

Perjantai-illan otteluiden väsymys ei näkynyt pelaamisessa, vaan heti alusta lähtien maalipaikkoja nähtiin molemmissa päädyissä. Jokerit pystyi hyödyntämään Richard Ullbergin heikon iltapuhteen kolmen maalin merkeissä, mutta maalivahdin vaihdoksen jälkeen ote alkoi kääntymään vierasjoukkue SaiPalle.

Toisen erän kolme maalia ja kolmannen erän Antti Aarnion maalin myötä lappeenrantalaisryhmä olikin noussut johtoasemaan. Jarkko Ruudun tasoituksesta huolimatta isompi pistepotti kääntyi SaiPalle puolustaja Mikko Pukan jatkoaikaosumalla.

‒ Olimme parempi joukkue tänään kuin Jokerit, jos puhutaan joukkuepelaamisesta ja sanotaanko sellaisesta himosta pelata voitosta. Se oli meillä mielestäni parempaa ja sen takia voitimme tänään, totesi yhteenvetona SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin.

Pettymys kotihallissa kääntyi lopulta suureksi iloksi vahvan takaa-ajon myötä. Päävalmentaja Selinin mielestä nousulle lisäarvoa toi paikka, jossa hieno takaa-ajo tapahtui.

‒ Tietysti hyvä nousu myös henkisesti. Eilen kova peli Tapparaa vastaan, emme pystyneet tekemään maaleja emmekä pystyneet voittamaan peliä. Tärkeä nousu ja tietysti se, että ketä vastaan se tuli. Ei se arkea ole täällä, että joka joukkue nousee tuolta kolmen maalin takaa.

Jokereilla vahva avauserä ja siinä tehokas viimeistely eivät riittäneet voittoon asti, vaan paketti levisi varsinkin toisessa erässä. Isot henkilökohtaiset virheet näkyivät äkkiä tulostaululla ja johtoasema kääntyi nopeasti tasatilanteeseen ja takaa-ajoasemaan.

‒ Karua kertomaa kyllä, että 3-0 johdimme ja sitten tulee pataan, totesi ytimekkäästi Jokereiden apuvalmentaja Tomi Lämsä.

Lämsä jakoi auliaasti tunnustusta lauantai-illan ottelun vastustajalle SaiPalle hienon nousun johdosta.

‒ SaiPa on todella hyvä joukkue. Äärimmäisen työteliäs, neljä viisikkoa, kuusi puolustajaa sitoutuneita pelitapaan. Se ilme ja moraali, mikä heillä oli kolmen maalin tappioasemassa, niin ei voi kuin hattua nostaa joukkueelle ja valmennukselle.

Nelosketjun hyökkääjän Juhani Tyrväisen virheet näkyivät karulla tavalla tulostaululla.

Ullbergin painajainen

SaiPan avaushetkien hallinnasta huolimatta avausmaali nähtiin lappeenrantalaisten puolustuspäässä. Kakkosketjun laitahyökkääjä Jani Rita sai kiekon vauhtiin, haastoi SaiPa-puolustuksen, kokeili rystylaukauksella ja irtokiekon siivosi sisään ketjun keskushyökkääjä Riku Hahl.

Menetetyn kahden miehen ylivoiman jälkeen lisäosuma kuitenkin syntyi, kun Jozef Boumedienne kiersi maalin ja ohitti kyljellään surffailuliikkeitä esittäneen SaiPan nuoren maalivahdin Ullbergin. Lisää oli luvassa hetkeä myöhemmin, kun Markus Nordlundin viivalaukaus ohjautui Ben Eavesin mailasta sisään.

‒ Peli käyntiin ja 3-0 meille heti alkuun, mikä ei kuitenkaan kertonut ihan koko totuutta siitä, mitä siellä kentällä tapahtui. Olimme tehokkaita maalipaikoissa ja sitä kautta pääsimme kolmen maalin johtoon, totesi avauserästä ottelun jälkeen apuvalmentaja Lämsä.

Kolmas osuma riitti SaiPan valmennusjohdolle ja maalille liukui Jere Myllyniemi.

‒ Se vaihdos oli väistämätön siinä. ”Riku” (Ullberg) ei päässyt omalle tasolleen. Siinä oli selkeät perusteet vaihdolle kyllä, sanoi Selin maalivahdin vaihtamisesta ottelun jälkeen.

Pahat virheet ja peli tasan

Toiseen erään SaiPa jatkoi aktiivisella liikkeellä kovaa Jokereiden painostusta, mikä alkoi näkymään henkilökohtaisina virheinä. Pahimmat virheet sattuivat Jokereiden nelosketjun laiturille Juhani Tyrväiselle, joka antoi kaksi pahaa harhasyöttöä ennen SaiPan maaleja. Kun jenkkipuolustaja Jeremy Dehner jatkoi virhesoittoa, pääsi SaiPa iskemään kovalla kädellä.

Markku Flinck, Ville Koho ja Petri Koskinen kävivät vuorotellen iskemässä maalit Jokereiden maalivahdin Eero Kilpeläisen selän taakse.

‒ Kolme julmaa virhettä hyökkäyspelaamisessa ja SaiPa rankaisi siitä kovalla kädellä. Peli oli ihan uusi sen jälkeen. Meillä meni siitä oma peli lukkoon kyllä, totesi Lämsä toisen erän heikoista hetkistä.

‒ Tavoitteena toiseen erään oli, että teemme yhden maalin ja annamme sitä kautta takapainetta kolmanteen erään, mutta pojat yllättivät sillä, että tekivät kolme maalia ja peli oli ihan uusi, tuumasi puolestaan SaiPan Selin oman joukkueensa vahvasta erästä.

Viime hetken tasoitus ei kääntänyt peliä

Kolmannessa erässä edettiin selvästi tasaisemmissa merkeissä. Väsymys alkoi jo pienesti näkyä joukkueiden suorittamisessa ja peli aaltoili pitkälti päästä päähän.

Jokereiden kultakypärän Teemu Pulkkisen hukattua oman paikkansa SaiPa iski nopeasti. Jokereiden puolustusvirheen johdosta SaiPalle avautui suorassa hyökkäyksessä hyvä maalipaikka ja välillä jopa ykkösketjussakin viilettänyt Antti Aarnio iski rannelaukauksella lappeenrantalaiset johtoon.

Takaiskun jälkeen Jokerit alkoi vyöryttämään kolmella ketjulla hyökkäyksiä kohti maalivahti Myllyniemen maalia. Lopulta tasoitus syntyi lähes kymmentuhatpäisen kotiyleisön iloksi kahdeksaa sekuntia ennen loppua, kun Jarkko Ruutu onnistui ohjaamaan vartalollaan puolustaja Boumediennen ampuman heiton sisään.

‒ Kolmas erä oli sitten tasapaksua vääntämistä. Siinä ensin meillä maalipaikka toisessa päässä, viisi sekuntia siitä ja keskialueella pieni huolimattomuus, kaverille kaksi vastaan yksi -tilanne ja limppu pussiin. Hieno maali siihen loppuun kuudella pelaajalla, totesi Lämsä kolmannen erän tapahtumista.

Jatkoajalla ratkaisua ei pitkään haettu. SaiPan kokenut puolustaja Mikko Pukka sai kiekon siniviivalle ja tarkka lyöntilaukaus ratkaisi kahden pisteen kohtalon lappeenrantalaisten hyväksi.

‒ Meillä oli hyvä valmistautuminen alla, olimme mukana hyvällä liikkeellä ja silloin, kun meillä on se liike, me tiedämme, että pelaamme voitosta, linjasi Selin ottelusta.

Molemmilla joukkueilla runkosarjan lopun haasteet jatkuvat tulevan viikon tiistaina. SaiPa saa silloin vieraakseen Kärpät.

‒ Kyllä siellä haastetta riittää. Mennään asia kerrallaan niin kuin tänäänkin mentiin, sanoi Selin ytimekkäästi tulevasta.

Jokereilla seuraava koitos on vuorossa Tampereella, missä vastaan asettuu liigan jumbosijalle jäävä Ilves.

‒ Tiistaina jatketaan Tampereelle, missä vastassa on varmasti nälkäinen Ilves. Heillä myös pelit jatkuvat runkosarjan jälkeen ja varmasti he parsivat peliään siihen kuntoon, että hoitavat mahdollisimman pikaisesti ne karsintapelit alta pois, tuumasi Lämsä tulevista haasteista.