Jokerit löylytti SaiPaa

Helsinkiläisyleisö sai nauttia pikkujoulutunnelmista sunnuntaina, kun Jokerit murskasi SaiPan syyskauden viimeisessä SM-liiga-ottelussa. Kotijoukkueen maalintekotehokkuus oli kohdallaan.

Jokerit lähetti SaiPan joulutauolle murskatyyliin, kun se kukisti vieraansa SM-liigan syyskauden viimeisessä ottelussa maalein 7–2.

Ottelun avausmaali nähtiin jo kahden minuutin pelin jälkeen. Markus Hännikäinen ja Jarkko Ruutu pakottivat SaiPan kiekonmenetykseen, ja Henri Heino pääsi vippaamaan rystyltä 1–0-osuman. Maalin jälkeen jäältä siivottiin satoja pehmoleluja, jotka katsojat lahjoittivat hyväntekeväisyyteen.

Jokerien nelosketju oli saada tililleen jo toisen osuman neljää minuuttia myöhemmin, mutta Juhani Tyrväinen onnistui sutimaan ohi tyhjästä maalista. Vastahyökkäyksestä SaiPa iski pelin tasoihin. Roberts Jekimovs heitti kiekon maalille, ja Juha Kiilholma pääsi ohittamaan Zoltán Hetényin.

Kotijoukkue nousi uudelleen johtoon ylivoimalla, kun Markus Nordlund sai vihdoin maalitilinsä auki jokeripaidassa. Puolustaja pääsi lyömään maalin kulmalta paluukiekon tyhjään SaiPa-maaliin.

Minuuttia myöhemmin oli Jani Ridan vuoro kaunistella maalisaldoaan. Laituri sai kiekon maalin eteen, kääntyi, ja laukoi tarkasti ranteelta etuyläkulmaan. Richard Ullberg oli jäissä, eikä onnistunut venyttämään räpyläkättään laukauksen tielle.

– Eilen huilattiin ja ladattiin energiaa tähän päivään. Ensimmäinen erä osoitti, että onnistuttiin siinä. Pelattiin hyvä erä ja hyvää peliä, joka kulminoitui hyvään maalintekopeliin, Tomi Lämsä kiitteli joukkueensa suoritusta.

SaiPan valmennusjohdolle kolmas takaiskuosuma oli liikaa, ja maalille luisteli Jere Myllyniemi. Hänkin joutui avauserässä antautumaan kertaalleen, kun Tomi Mäki ja Jarkko Ruutu karkasivat alivoimalla ylivoimahyökkäykseen. Mäki toi kiekon alueelle ja syötti oikea-aikaisesti Ruudulle, joka ohjasi 4–1-osuman helposti.

– Olisi voinut nostaa koko joukkueen – valmennus mukaan lukien – pehmolelukoriin, joka työnnettiin päädystä ulos, summasi SaiPan päävalmentaja Ari-Pekka Selin avauserän annin vierasjoukkueen näkökulmasta.

Kerälä lisää Jokereiden johtoa.

Tehokkuudessa eroa

Hetényi pääsi ensimmäisessä kotipelissään esittelemään koko torjuntarepertuaarinsa, kun toisessa erässä oli Jokerien vuoro löysäillä. Unkarilaisvahdille kertyi keskimmäisessä kaksinkymmenminuuttisessa peräti 18 torjuntaa.

– Meiltä alkoivat hyökkäykset katkeilla ja olimme aavistuksen huolimattomia, Lämsä myönsi, vaikka vähätteli numeroiden merkitystä.

– Lähes poikkeuksetta SaiPa rummuttaa peleissä tosi voimakkaasti, ja torjuntamäärät ovat tuollaisia. Vaikka kaverilla olikin muutama paikka, ei se aivan koko totuutta kerro.

Kertaalleen vieraat saivat kiekon erässä Hetényin taakse. Jokerivahti torjui Pauli Levokarin yrityksen, mutta kiekko putosi hänen taakseen. Maalialueelle syntyi ruuhka, joka päättyi lopulta videotarkistukseen. Se kertoi, että kiekko oli käynyt maalissa. Osuma merkattiin Jarno Koskirannalle.

– Toinen erä oli aivan eri näköinen. Löytyi taas oikeita asioita – ennen kaikkea etäisyydet, että pelistä tuli taas peliä ja pystyttiin hyökkäämäänkin, Selin summasi.

Kotijoukkue pääsi lähtemään päätöserään kahden maalin johdossa. Lopullisen niitin iski Antti Kerälän johtama ketju. Kerälä ja Teemu Pulkkinen pelasivat kiekon nopeilla syötöillä Janne Lahdelle, joka laukoi ranteelta kauden yhdennentoista osumansa.

Neljää minuuttia myöhemmin oli Kerälän vuoro viimeistellä. Keskushyökkääjä sai Pulkkiselta syötön 2–1-hyökkäyksen päätteeksi ja nosti läheltä ylös. Viimeisellä minuutilla Ilari Filppula kaunisteli vielä numeroita kertaalleen.

– Maalintekotehokkuus on ihan järkyttävän eri luokkaa suhteessa meihin, ihmetteli Selin.

– Lopussa tuli pari löysää virhettä, että lukemista tuli noin rumat.

Lintnerillä jälleen synkkä iltapuhde

SaiPan slovakkipuolustaja Richard Lintnerille ottelu oli vaikea. Edellisessä ottelussa KalPaa vastaan Selin penkitti tähtipuolustajansa, nyt tämä oli jäällä viiden takaiskumaalin aikana.

– Missäs luulet, että on seuraavaksi, Selin arvuutteli.

– Surullista saldoa.

SaiPan joulutauko oli alkamassa lepopäivillä, mutta Selinin mukaan niiden kohtalo on sunnuntaisen esityksen pohjalta uuden harkinnan alla.

Jokerit sen sijaan lepää vain maanantain ja aloittaa sen jälkeen valmistautumisen perjantain European Trophy -puolivälierää varten.