Pelicans mursi Helsingin kirouksen

LIIGA / Raportti
Pelicans oli ennen tätä iltaa käynyt kauden aikana viidesti pääkaupunkiseudulla, ja viidesti oli tullut turpaan. Tänään joukkue kuitenkin käänsi kurssinsa, kun lahtelaiset kirmasivat kolmannen erän kahdella maalilla niukkaan voittoon Jokereista lukemin 2-4 (2-2, 0-0, 0-2).

Ilmalassa nähtiin torstaina yleisölle varmasti maistuvaa jääkiekkoa, vaikka pisteet lähtivätkin vierailijoiden matkaan. Tiukka ottelu ratkesi lopulta karulla tavalla. Tomi Mäki menetti kiekon oman maalin edessä Justin Hodgmanille, joka viimeisteli eleettömästi 3-2-johtomaalin. Jokerien päävalmentaja Erkka Westerlund ei ollut tyytyväinen joukkueensa ”lahjoituksiin”.

– Tunnelmat eivät tietenkään ole hyvät, kun häviää pelin missä on kenttäpelissä enemmän päällä. Kyllä se vaikeaa on näitä tasaisia pelejä voittaa, jos lahjoittaa kolme maalia vastustajalle. Ja kyllähän meille tänään niin kävi. Meillä oli vielä lahjamaaleista huolimatta mahdollisuus päästä takaisin peliin, mutta kyllä me niihin kaaduttiin tänään. Kyllä ne lahjamaalit ovat vaan tosi isoja, etenkin kun me haettiin vielä voittoa tosissaan siinä lopussa.

Lopullinen naula arkkuun lyötiin vain minuuttia myöhemmin, kun Ryan Lasch iski loppunumeroiksi 2-4. Jokerit pääsi ottelun lopussa yrittämään puolitoista minuuttia kuudella kolmea vastaan, kun Pelicansille tuomittiin jäähyn yhteydessä lisäksi joukkuerangaistus.

Kolmen miehen ylivoimasta huolimatta Jokerien ylivoima ei tälläkään kertaa toiminut. Ylivoimakuviota kuudella kolmea vastaa ei selvästi ollut myöskään harjoiteltu. Kiekkoa pelattiin ainoastaan viivan kautta, sen sijaan, että olisi miehitetty maalin edusta ja pelattu joku väkisin vapaaksi miesylivoiman ansiosta.

Pelicansin päävalmentaja Kai Suikkanen oli ottelun jälkeen tyytyväinen, kun joukkue sai vihdoin voiton Helsingistä.

– Lähtökohta tähän peliin oli se, että tänä vuonna oltiin viis kertaa käyty häviämässä Helsingissä. Jokerit, Blues, HIFK ja joka kerta on tullut turpaan. Pikkaisen muutettiin omaa tekemistä ja pelaamista tähän otteluun. En tiedä ratkaisiko se vai mikä, mutta kyllä me saatiin ainakin sitä kautta ensimmäiset kaksi maalia ja päästiin peliin mukaan.

– Tosiasiahan on se, että tämä ottelu ei kovin korkeatasoinen ollut. Kolmas erä oli meidän ylivoimaisesti paras erä ja saatiin tehtyä ne tarvittavat voittomaalit. Alku näytti siltä, että tulee jumalauta maalikarkelot, mutta sitten molemmat sai vähän tukittua peräpäätä. Meille tästä kaukalosta ja tältä paikkakunnalta älyttömän tärkeät kolme pistettä.

Vauhdikas ensimmäinen erä

Ottelu sai vauhdikkaan lähdön, kun vain reilun minuutin pelin jälkeen Janne Lahti iski isännät johtoon. Tilannetta edelsi Tomi Mäen loistava karvaus, jonka ansiosta kiekko kimpoili Teuvo Teräväisen lapaan. Teräväinen tarjoili kiekon Lahdelle, joka lämäsi kiekon helpohkosti ohi Hovisen.

Pelicansin vastinetta ei tarvinnut kauaa odotella, sillä vain vajaa minuutti edellisestä ja vierasjoukkue tuli tasoihin. Pelikaanilauma antoi painetta jokeripuolustajille kahden hyökkääjän toimesta, ja Pekka Jormakka karvasi kiekon maalin takana itselleen. Siitä pieni siirto maalin eteen, ja Justin Hodgman pääsi tälläämään 1-1-tasoituksen.


Niko Hovinen oli kahden helpon maalin jälkeen vireessä.

Ja juuri kun kuuluttaja oli saanut kuulutettua edellisen maalin tekijät, helähti jälleen. Pelicansin 2-1-johtomaali oli lähes täydellinen kopio ensimmäisestä. Vierasjoukkueen ykkösvitja antoi kahdella miehelle paineen puolustaja Teemu Eroselle, jonka harhasyötön Arttu Luttinen nappasi maalin takana. Taas pieni syöttö maalin eteen, ja Tero Koskiranta siirsi vierailijat johtoon.

Jokerit ei kuitenkaan tappioasemasta hetkahtanut, vaan muutama minuutti myöhemmin verkko helähti jälleen. Niko Hovinen torjui roikkukiekon suoraan päin Tomi Mäkeä, jonka suojuksista kiekko kimposi hyvän illan pelanneelle Teräväiselle. Nuorukainen ei pomppukiekosta häkeltynyt, vaan survoi pelivälineen väkisin verkon perukoille.

– Mehän annettiin ne kaksi maalia alussa. Jätkät pelasi siellä minuutti kahdenkymmenen sekunnin vaihtoa heti kättelyssä ja olivat ihan puhki. Toinen vaihtohan oli, että Hovinen yritti purkaa kiekkoa ja osukin jokerikaveriin ja siitä sitten selkeä maali. Ihan annettuja töppäysmaaleja, mutta sitten saatiin kyllä tiivistettyä. Hovinen oli alun jälkeen loistava, kertasi Suikkanen ensimmäisen erän tapahtumia.

Ottelun avauserää leimasivat puolustajien helpot virheet ja avauspelin todellinen jäätyminen. Etenkin Pelicans-puolustuksella oli todellisia vaikeuksia saada peliä avattua. Myös jokeripakeilla oli omat synkät hetkensä. Eronen höntyili omassa päässä ja pakkipari Ossi Väänänen kaatuili omassa päässä, jonka seurauksena Ryan Lasch pääsi tekopaikkaan. Kilpeläinen oli kuitenkin tällä kertaa etevämpi.

– Välillä oli vähän meidän kiekollinen pelaaminen hakusessa ensimmäisessä erässä. Yritettiin korostaa, että pelattaisiin rohkeasti kiekollista peliä. Mutta ei ollut niin uskaliasta ja rohkeaa kuin olisin halunnut. Vähän siirrettiin vastuuta liikaa ja syöteltiin ja oma kiekollinen peli kärsi. Kolmanteen erään sekin kuitenkin parani, analysoi Suikkanen omiensa otteita.

Pelin taso nousee – viihdyttävyys laskee

Toiseen erään molemmat joukkueet olivat kääntäneet vauhtinappulaa pykälän alaspäin, ja pelissä oli enemmän järkeä kuin ensimmäisessä erässä. Puolustajien syötöt alkoivat napsahdella lapaan ja peli oli muutenkin organisoidumpaa.

– Kyllä me yritettiin pistää meidän luukut kiinni, ja onnistuttiinhan me. Toinen erä oli selkeästi meidän, mutta ei vaan saatu maalia. Kolmas erä jatkui oikeastaan samoissa merkeissä, siihen asti kunnes annettiin se kolmas maali, kommentoi Westerlund toisen erän tapahtumia.

Jokerit laukoi ahkerasti Hovista kohti, mutta erän parhaat maalipaikat siunaantuivat Pelicansille. Erän puolivälissä Ryan Lasch suorastaan ryösti Antti-Jussi Niemen kulmapelissä, josta amerikkalainen tarjoili Justin Hodgmanille maalin eteen. Kanadalaisen laukaus meni tolppaan, josta peliväline kimposi takaisin Laschin lapaan. Toinenkin laukaus osui maalin kehikkoon, mutta Kilpeläisen vartioima maali säilyi varjeltuna.

Myös Jokereilla oli omat paikkansa, kun Ben Eaves pääsi yrittämään maalin kulmalta. Hyökkääjä kuitenkin aikaili laukauksensa kanssa, ja Hovinen ehti tilanteeseen mukaan. Jatkotilanteessa jenkin veivi jäi muutaman sentin vajaaksi maalista.

Erän lopussa Jokerien tulokashyökkääjä Teemu Henritius väläytti taitojaan. Ensin hän karvasi kiekon itselleen ja sai aikaiseksi hyvän laukauksen. Irtokiekon jälkeen hän taklasi miehekkäästi Laschia, ja lopulta hankki joukkueelleen ylivoiman, kun Pelicans-puolustaja jäi tilanteessa jälkeen. Westerlund oli tyytyväinen nuorten suojattiensa otteisiin.

– Henritiuksen olikohan kolmas peli ja todella hyvää peliä häneltä tänään. Teräväinen alkaa löytää sitä tasoaan, että hän pystyy pelaamaan SM-liigassa ja tuomaan jopa niitä omia vahvuuksiaan näkyviin. Se on hyvä merkki kevättä kohden. Todennäköisesti jos miehet pysyy terveenä, niin vähän kilpailu tiivistyy.

Jokerit saa seuraavaan kotiotteluunsa takaisin nuorten MM-kisoissa pelanneet Teemu Pulkkisen, Markus Hännikäisen ja Alexander Ruutun. Joukkue pääsee pitkästä aikaa ihannekokoonpanoonsa, mutta Westerlund ei täysin poissulje uusien pelaajien hankkimista.

– Mehän ollaan valittu tämä tie, että tehdään vähän pitkäjänteisempää työtä ja meillä on omia nuoria niihin paikkoihin, johon vois alkaa hakea pelaajia ulkopuolelta. Se on nyt se valinta, joka tässä on tehty. Mutta totta kai mekin ollaan tässä hereillä tammikuun loppuun asti. Ei nämä mitkään joukkueet ole niin kaukana, että tässä on hyvä mahdollisuus pelata kuitenkin Suomen mestaruudesta, valotti Westerlund mahdollisista siirtokuvioista.

Ottelu tarjosi hyvää viihdettä kiekkokansalle, ja loi varmasti pieniä jännitteitä tulevia tammikuun tasausotteluita silmällä pitäen. Jokerit jatkaa pelejään vasta tiistaina Tapparan vieraana. Pelicans sen sijaan pelaa jo lauantaina Hakametsässä Ilvestä vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle