Kärpät jälleen Ärrä-Cupin valtias

Oulun Kärpät lähti Areenan harjoitusturnauksesta viimevuotiseen tapaan voittopokaali matkassaan. Isäntäjoukkue Jokerit nöyrtyi oululaisten vahvan toisen erän ansiosta 2-4. Miniturnauksen finaalin ratkaisijaksi nousi Pekka Saarenheimo kahdella maalillaan. Joukkueiden toinen kohtaaminen tällä viikolla tarjosi yleisölle harjoitusotteluksi varsin mukavan taiston. Liike ja tunteet olivat jo lähellä SM-liigan alun edellyttämää tasoa.

Ensimmäinen erä meni melko tasaisen väännön merkeissä. Jokerimaalilla tänään torjunut tulevan kauden kakkosmaalivahti Markus Helanen sekä Kärppien ykköseksi kaavailtu Niklas Bäckström olivat alusta lähtien hereillä. Ensimmäinen todellinen ratkaisupaikka nähtiin, kun erä oli pyörähtänyt viimeiselle minuutilleen. Kärppien pelatessa ylivoimaa hajosi Jokerien puolustusneliö pahemman kerran pelaajien lähtiessä "juoksemaan". Topi Jaakola pelasi kiekon viivalle suurlupaus Joni Pitkäselle, joka pääsi hiipimään maalin eteen asti. Pitkänen kiersi Helasen ja liu'utti kiekon maaliviivan paremmalle puolelle ajassa 19.07.

Toinen erän alkupuolisko mentiin vielä samanlaisissa tunnelmissa kuin ensimmäinenkin. Kärpät, joka on tässä vaiheessa selvästi jokeripakkaa valmiimpi joukkue, oli liikkeissään hieman Jokereita edellä, joskin molemmat joukkueet vyöryttivät hyökkäyksiään melko tasatahtiin. Ottelun ratkaisu nähtiin kuitenkin, kun erä oli ehtinyt päästä yli puolivälin. Kärpät teki kolme maalia muutaman minuutin sisään, ja Jokerit oli lyöty. Nuori Pekka Saarenheimo nousi kärppälauman sankariksi viimeisteltyään toisen ja kolmannen maalin. Ensimmäinen hänen maaleistaan syntyi jokerivahti Helasen sievoisella avustuksella. Kärpät voitti aloituksen, ja Juha-Pekka Haataja laukaisi kohti Helasta, joka ei saanut otetta reboundiin, vaan pomputteli sitä. Saarenheimo kaarsi paikalle, vei Helaselta kiekon kuin lapselta karamellin ja ohitti hölmistyneen jokerivahdin.

Kaksi ja puoli minuuttia myöhemmin, ajassa 34.44, pääsi liukas Saarenheimo viimeistelemään Kärppien kolmannen maalin. Juha-Tuomas Appel syötti Saarenheimon ja Antti Aarnion läpi 2-2 tilanteeseen Jokerien pakkiparia Olli Malmivaara-Arto Tukio vastaan. Aarnio pääsi ohi Malmivaaran, joka heittäytymisellään sai kiekkoa hieman sivuun hyökkäyslinjalta. Aarnion onnistui kuitenkin syöttää Saarenheimolle, joka sivalsi aivan Helasen nenän edestä jokeripömpelin kattoon. Tilanteessa Arto Tukio voi ottaa kardinaalimunauksen tililleen, sillä mies ei kyennyt pelaamaan yksinkertaisesti Saarenheimon mailaa pois tilanteesta.

Seuraavaakin, Kärpät ratkaisevaan 4-0 -johtoon siirtänyttä, maalia voi Tukio tutkia videolta. Kärpät oli jälleen pääsemässä 2-2 -tilanteeseen, tällä kertaa ykkösparivaljakon Petr Tenkrat - Petr Ton -johdolla. Tukio kuitenkin pelasi itsensä siniviivan tuntumassa täysin pois tilanteesta , ja huipputaitava tshekkikaksikko sai namutella viikonlopun ylivoimaisesti kauneimman osuman jäljelle jääneen narripakin sekä Helasen ihmetellessä miesten taiteellisuutta. 35.57 pelikellossa, ja Kärpät saattoi alkaa valmistautua pokaalien pokkailuun.

Jokerit väläytti taitojaan kolmannessa erässä

Jokerit kykeni voitokkaalla viime kaudella usein saamaan täysin uuden vaihteen sisään kolmannessa erässä, ja tuo taito näyttää olevan hallussa edelleen. Mahdollisesti Kärpät löysäsi hieman otettaan, mutta Jokerit alkoi heti kolmannen erän alusta vyöryttää laajalla rintamalla hyökkäyksiä kohti Niklas Bäckströmin vartioimaa maalia. Ottelusta tulikin sittenkin mielenkiintoinen, kun kolmannen erän alussa oli Jokereiden vuoro iskeä kaksi pikamaalia. Ensimmäisen hakkasi sisään Jussi Pesonen taisteltuaan Tomek Valtosen laukauksesta tulleen reboundin maalin perukoille. Pesoselle krediittiä tilanteen loppuun asti pelaamisesta.

Vain minuutti myöhemmin iski Jokerit jälleen. Tällä kertaa maalin makuun pääsi uusi kasvo jokeripaidassa, NHL:stä palannut Timo Vertala. Vertala ja Ville Peltonen pääsivät syötönkatkon jälkeen 2-1 -hyökkäykseen, ja Peltonen näytti parasta osaamistaan antamalla - kuin eräs tamperelainen pelaava legenda ikään - erinomaisen lättysyötön suoraan Vertalan lapaan. Jokeritulokas kiitti ja napautti lätkän suoraan syötöstä Bäckströmin haarovälistä maaliin.

Jokereiden kiri tyrehtyi kuitenkin, kun sen ei onnistunut tehdä lisämaaleja seuraavien 10 minuutin aikana. Loppu oli Kärpiltä kontrolloitua pelaamista, ja tasoitus jäi Jokereilta vain haaveeksi. Ottelun kolmannessa erässä alkoivat myös tunteet hivenen lämmetä, mutta uskaliaita tanssiin lähtijöitä ei kummaltakaan puolelta kuitenkaan löytynyt.

Kärpät varmuudella liigakärkeä

Oulun Kärpät haki Ärrä-Cupin turnausvoiton siis jo toistamiseen Helsingistä. Tänä vuonna joukkue oli selkeästi muita ryhmittymiä edellä. Kärppien peli näytti erittäin valmiilta, ja lupaili varsin menestyksekästä liigakautta 2002-2003. Nuori Saarenheimo-Aarnio-Appel -ketju oli illan ottelussa Kärppien paras, mutta myös tutkapari Tenkrat-Ton antoi näytteen siitä, että miehet nähtäneen ensi kaudella pistepörssin terävimmassä kärjessä. Brett Lieversin ja Andrei Potaitshukin kantama kolmas ketju on myös vahva ketju kokemuksellaan.

Kärpät lähtee tähänkin kauteen liigan parhaimpiin kuuluvalla maalivahdilla. Tim Thomasin paikalle hankittu Niklas Bäckström on liigan taitavimpia vahteja. Liigan mahdollisesti jopa kahden parhaan veräjänvartijan kohtaamista ei tänään nähty, kun Kari Lehtonen oli luukkuvuorossa.

Jokerit vielä hieman vaiheessa

Jokerit ei päässyt Ärrä-Cupissa näyttämään kokonaisuutena parasta osaamistaan. Harjoitusotteluita oli vähäinen määrä alla, ja tämä näkyi otteissa. Myös toipilaslista oli pitkä. Perusvarmuus ja rutiinin korkea taso on kuitenkin viime vuodesta edelleen jäljellä.

Tom Koiviston lähtö jätti ylivoimapeliviisikkoon huutavan puutteen niin pelinrakentelun kuin siniviivalaukausten osalta. Vielä toipilaana olevaa Mika Strömbergiä on ilmeisesti kaavailtu tähän rakoon, ja miehen paluu on enemmän kuin toivottavaa: Jokereiden viivapeli ylivoimalla oli turnauksessa heikkoa.

Uusista nimistä jokainen onnistui väläyttämään. Terran Sandwith jäänee ikuiseksi arvoitukseksi, mikäli hän pakkaa laukkunsa ensi viikolla. Miehestä tulee kylläkin hieman mieleen monet muut alkuun kankeat ulkomaalaiset, jotka Jokereissa ovat onnistuneet nostamaan tasoaan hyvinkin paljon. Tommi Turunen ja Timo Vertala lunastivat paikan joukkueessa. Kärppä-ottelussa pahasti yössä ollut Arto Tukiokin nostaa varmasti tasoaan. Kippari Ville Peltosen otteista paistaa hieman pitkä pelaamattomuus.