JYP nappasi pisteet Areenalta

Jokereiden ja JYPin kohtaamiseen Areenalla lähdettiin ainakin kotijoukkueen osalta sekavissa tunnelmissa tiistaisen kohuottelun jälkeen. JYP sai otteluun salama-alun, ja Jokereiden kolmannen erän etsikkoajan mentyä jyväskyläläiset pokkasivat pisteet matkaansa luvuin 2-4. Jokereille illan pahin puoli oli kippari Ville Peltosen loukkaantuminen.

JYP pääsi kuin varkain livahtamaan heti ottelun alussa kahden maalin johtoon. 3.46 oli pelattu, kun JYPin ykköskentän Tomas Chlubna sai sentteriltään Eric Perriniltä kiekon maalin kulmalle ja armoitettu maalintekijä käänsi syötön reppuun ohi Jokereiden maalilla tänään aloittaneen Markus Helasen.

Sama kaksikko oli asialla toistamiseen, kun paria minuuttia ennen erän puoliväliä JYP siirtyi 0-2 -johtoon. Harri Sillgren heitti kiekon maalin takaa ränniä pitkin Eric Perrinille, joka siirsi sen eteenpäin maalin eteen. Jokeripuolustaja Ari Vallin ei saanut miestään merkattua, vaan Tomas Chlubna siirsi kiekon jälleen verkkoon, tällä kertaa hieman epäonnistuneella laukauksella alakulmaan.

Kaksi päästettyä maalia ja yksi torjunta jäi Markus Helasen iltapuhteeksi tänään, kun Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen reagoi vierailijoiden toiseen maalin välittömästi vaihtamalla tolppien väliin Kari Lehtosen, jonka oli tarkoitus olla lepovuorossa illan ottelussa. Lehtonen aloittikin muutamalla hyvällä torjunnalla, kun JYP jatkoi sähäkköjä hyökkäyksiään. Ensin Sillgren pääsi yksin läpi, mutta ei saanut nostettua kiekkoa ohi varmasti tilanteen seuranneen Lehtosen, ja 14 minuutin kohdalla Lehtonen ryöväsi Tuomas Pihlmanin laukauksen komealla hanskatorjunnalla.

Jokerit pääsi peliin vähitellen hieman paremmin mukaan JYPin salama-alun jälkeen. Narripaidat saivat tärkeän kavennusmaalin vielä erän loppuun, kun ajassa 17.12 Jokereiden ylivoimaisesti paras pelaaja Ville Peltonen napautti ylivoimalla hienon syöttökuvion päätteeksi kiekon reppuun ohi JYP-maalivahti Tero Leinosen. Syöttöpisteet Petri Pakaslahdelle ja Jukka Hentuselle.

Peltonen nosti Jokerit tasoihin ennen loukkaantumistaan

Kentän näkyvimmät hahmot ensimmäisen kahden erän ajan olivat tänään kiistatta JYPin Tomas Chlubna ja Jokereiden Ville Peltonen. Kuvaavaa on, että ensimmäiset kuusi tilastomerkintää olivat kaikki kyseisten herrojen aikaansaannosta. Chlubna teki ensin kaksi maalia, otti sitten kaksi jäähyä, joiden aikana Peltonen teki kaksi maalia, ja peli oli tasan 2-2.

Chlubna lähti illan toiselle kaksiminuuttiselleen ajassa 20.36. Kuvaavaa joukkueiden ykkösmiesten tärkeydestä on myös se, että Ville Peltonen pelasi Jokereilla ylivoimaa minuutin ja 39 sekuntia. Ja olisi varmasti pelannut pidempääkin, ellei kapteeni olisi lopulta Jokereiden hyvän painostuksen jälkeen ampunut lätkää verkkoon. Jukka Voutilainen syötti maalin takaa ja Peltonen latasi JYP-puolustajan estelyistä huolimatta kiekon etukulmasta maaliin.

Vain hieman yli minuuttia myöhemmin oli Jokerit jälleen lähellä maalia. JYP-puolustaja Petri Virolainen söhläsi hyökkäyssinisellä kiekon kanssa, ja parivaljakko Peltonen-Hentunen pääsi täysin vapaasti luistelemaan peräkanaa läpiajoon. Peltosen ratkaisuyritys jäi kuitenkin heikohkoksi. Pian jatkettiin parilla kaksiminuuttisella, kun ensin JYPin Tomi Mustonen kahvasi itselleen jäähyn, ja tuon ylivoimapelin jälkeen Jokerit sekoili vaihdoissaan kakkosen arvoisesti.

Jokereiden Teemu Laine oli tänään nostettu jälleen kakkosketjuun, osin toki pelikieltojen ja loukkaantumisten vuoksi. Laineen peli ei kuitenkaan ollut kummoista ja entisestään kuvaa himmensi miehen ajassa 33.18 saama 10 minuutin aiheellinen käytösrangaistus tuomarille epäkorrektisti sanailemisesta.

- Teemu Laineen kymppi, sellaisia ei saa tulla tässä vaiheessa. Se on kurittomuutta. Tuomarilta ihan oikea ratkaisu. Noin pitää kouluttaa nuorta pelaajaa, kommentoi Jokereiden päävalmentaja Raimo Summanen ottelun jälkeen.

Erän viimeisellä minuutilla toteutui Jokereiden peloista pahin, kun Ville Peltonen loukkaantui törmäystilanteessa JYP-puolustaja Petri Virolaisen kanssa. Tilanteeseen, joka oli täysi vahinko, oli osallisena myös jokerihyökkääjä Hentunen. Alustavan diagnoosin mukaan Peltosen polven sivuside vaurioitui, ja hyökkääjä joutuu huilaamaan 2-6 viikkoa. Lisää tapauksesta Jatkoajan uutisessa.

Jokereiden Mikko Ruutu palasi illan pelissä liigaan pitkän loukkaantumisrupeamansa jälkeen ja pelasi toisessa erässä kohtuullisen määrän, mutta vaihdot olivat verrattaen lyhyitä 15-30 sekunnin käväisyjä jäällä. Myös Olli Malmivaara oli jälleen mukana kokoonpanossa, joskin peliaikaa Malmivaaralle siunaantui vain ensimmäisessä erässä.

JYP ratkaisi päätöserässä

Päätöserään lähdettiin ja sitä pelattiin yli puolet niissä tunnelmissa, että Jokerit tutun kaavan mukaisesti ratkaisisi pelin edukseen ja pitäisi sitkeästi pisteet Areenalla. Suurin osa Jokereiden tehokkuudesta jäi kuitenkin erätauolla pukusuojan puolelle kultakypärä Peltosen myötä.

Ajassa 45.13 Jokereiden Samuli Jalkanen oli tämän hetken olosuhteet huomioonottaen lähellä elämänsä typeryyttä, kun Jalkanen lähes taklasi JYPin Angel Nikolovia polvella tämän ylittäessä Jokereiden siniviivaa. Jalkasen jalanojennus jäi kuitenkin kaikeksi onneksi vian kampituksen asteelle, ja tästä kaksiminuuttinen miehelle. JYP ei saanut ylivoimalla juuri mitään mainittavaa aikaiseksi.

Jokerit oli sitävastoin varsin lähellä maalia Tuomas Pihlmanin saatua ajassa 48.17 kahden minuutin jäähy, kun mies tarrasi kevyesti kiinni edellään luistelevasta David Nemirovskysta. Huomattavaa kuitenkin on, että myös Nemirovsky lähti tilanteesta istunnolle, tosin kymmenminuuttiselle miettimään teatteritaiteen syntyjä syviä. Kuten sanottua, Jokereiden ylivoima pyöri varsin mallikkaasti, mutta vastaavasti JYPin alivoima taisteli uutterasti ja Tero Leinonen maalillaan kesti narripaitojen yritykset.

Kun Jokerit ei pystynyt etsikkoaikaansa käyttämään, iski JYP varsin puun takaa ajassa 55.21. Eric Perrin nousi laitaa pitkin ja vetäisi ranteella löysän laukauksen aivan laidan vierestä b-pisteen tasolta. Pyörivä ja jopa hieman kierteinen kiekko yllätti kuitenkin maalivahti Lehtosen ja peliväline painui Lehtosen hanskan kautta vastustamattomasti verkkoon. JYP-juhlat olivat valmiit.

Jokerit eivät saaneet enää kunnon kiriä päälle, vaan JYP kuittasi pisteet mukaansa . Kotijoukkueen nöyryytyksen varmistivat viimeisillä sekunneilla Tuomas Pihlman ja Antti Virtanen. Ensiksi mainittu lähetti komealla taklauksella Jokereiden Mika Strömbergin katselemaan jään pinnasta, kuinka Antti Virtanen pujotti kiekon tyhjään jokerimaaliin, ja varmisti JYPin voiton luvuin 2-4.

Urku soi mollissa

Areenan urut soivat aina yhtä lystikkään, mutta epätahtisen urkurin pistelemänä tänään varsin mollivoittoisesti. Jokerit oli tänään väsynyt ja Peltosta lukuunottamatta hieman haluton joukkue. Tiistain ottelun kohun vaikutusta peliin valmistautumiseen voi vain arvailla. Jyväskyläläisvieraat olivat sen sijaan erittäin valmiita otteluun.

- Me oltiin erittäin hyvin valmistauduttu peliin. Kevään isoin urheilullinen haaste. Joukkueen kanssa todella huolellisesti valmistauduttiin niin henkisesti kuin fyysisestikin tähän päivään.Halusimme näyttää että me ei ainakaan rämmitä täällä tälläistä joukkuetta, kuin Jokereita vastaan, kertoi JYPin päävalmentaja Matti Alatalo pelin jälkeen.

JYPistä kirkkaimpana tuikki luonnollisesti ykkösketju Tomas Chlubna - Eric Perrin - Harri Sillgren, joka teki joukkueen kaikki maalit. Hyökkäyspainetta vierailijoilta loi myös kakkosketju Antti Virtanen - Jarkko Immonen - Tuomas Pihlman. Puolustuspäässä vierailijat saivat kuitenkin jobinpostia, kun puolustaja Jani-Matti Loikala ilmeisesti loukkaantui ottelussa. Ykköskentän ja koko JYPin kehumiseen osallistuttiin myös jokerileiristä.

- Jyp oli hyvä. Ykköskenttä on liigan toiseksi paras kenttä Santalan kentän jälkeen. Olen tosi mielessäni Jyväskylässä tehdystä työstä ja toivon että he pääsevät play-offseihin. JYP on esimerkki joukkueesta missä tehdään kiekkotyötä ja vielä hyvää sellaista. He ovat kärsineet loukkaantumisista paljon ja pelin taso oli heikkoa tänään, kehui jokerikoutsi Raimo Summanen vierailijoita.

Ottelun taso ei kieltämättä ollut aivan korkeimmillaan, joskaan ei peli heikkoakaan ollut. Jokerit kaatui tänään tehottomuuteen ja maalivahteihinsa. Liigan paras duo karahti ensimmäisen kerran tällä kaudella karille.

- JYP lähti keskialuetta pelaamaan, me lähdimme kiekkoa hallitsemaan. Emme saaneet sitä keskialuetta rikki, teimme hölmöjä virheitä ja maalivahdit epäonnistui ihan täysin meillä. Oikeastaan ensimmäistä kertaa tällä kaudella hävittiin maalivahteihin, ynnäsi Summanen ottelun pähkinänkuoressa.

JYP-leirissä syytä iloon oli kuitenkin runsaasti. Sarjataulukossa eroa kuudentena olevaan IFK:hon on nyt mukavasti kuusi pistettä, ja joukkue voi lähteä loppuviikon vaativiin koitoksiin HPK:ta ja Kärppiä vastaan luottavaisin mielin aimo annos itseluottamusta puserossaan.

- Mun mielestä me oltiin hyvin pelissä mukana. Vaikka Jokerit pääsi vielä tasoihin siinä ja ehkä käänsi vähän pelin kulkua, niin siitä huolimatta pystyttiin viimeisessä erässä tekemään voittomaalikin. Ja minun mielestä ihan ansaitusti. tiivisti Alatalo JYPin pelin.