Filppulan nuorisoketju illan ratkaisija

Nuorten MM-kisojen jälkeen New York Islandersista Jokereihin siirtynyt Sean Bergenheim alkaa pikkuhiljaa saada kiinni eurooppalaisesta kiekkoilusta leveämmässä kaukalossa. Jo MM-jäillä väläytellyt tutkapari Filppula-Bergenheim oli avainroolissa kun Jokerit käveli onnettomalla asenteella peliin lähteneen paikallisvastustajan yli numeroin 5-1 kauden seitsemännessä keskinäisessä kohtaamisessa. Kolmannen erän hetkittäistä IFK:n innostumista lukuunottamatta jäällä oli vain yksi joukkue.

-En mä ole missään vaiheessa itse sanonut tai luullut että tää tulis helppoa olemaan, jutteli tehot 1+1 pokannut Bergenheim pelin jälkeen.

-Ei mulla noihin illan tehoihin ole paljoa sanottavaa, tärkeintä että voitettiin peli. Pisteitä olisi voinut tulla paljon aikaisemminkin tällä kaudella. Ei tässä vielä missään huippukunnossa olla, jatkoi vaatimaton laituri.

Kaksi ensimmäistä erää Jokerien näytöstä

IFK-leirissä ei oltu ottelun valmistautumiseen ja alkuun tyytyväisiä. Sekä kapteeni Toni Söderholm että päävalmentaja Hannu Aravirta manasivat surkeaa starttia. Pelin ensimmäiset varsinaiset jännityksen hetket koettiinkin vasta kolmannessa erässä, kun kaksi erää sivustakatsojana ollut vierasjoukkue pääsi kaventamaan pelin numeroihin 4-1 ja innostui todella haastamaan ja taistelemaan.

-Kyllä matsi alkaa silloin kun kiekko putoaa jäähän. Meillä oli tänään tarkoitus että oltaisiin oltu valmiita kaksinkamppailupeliin ja taisteluun jokaisesta neliöstä, jutteli Aravirta pelin jälkeen.

-Tää on joukkuepeli ja joukkueena me hävitiin, mutta kyllähän nää kaksi ekaa maalia tuli pahoista merkkausvirheistä jotka toi tähän peliin tän luonteen mikä tähän tuli.

Ottelun kahdesta ensimmäisestä, ja ensimmäisen erän ainoista, maaleista vastasi parivaljakko Filppula-Bergenheim. Ensin Filppula vei isännät johtoon ajassa 08.24, kun ottelussa enimmäkseen Glen Metropolitin ketjussa laiturina pelannut Teemu Laine tarjoili täydellisen syötön täydelliseen tekopaikkaan eikä nuori sentteri erehtynyt.

Monesti itsekkääksi epäilty Laine toi ensin kiekon vastustajan puolustusalueelle ajautuen kuitenkin laitaan jossa hän malttoi ahdisteltunakin katsoa ja ajoittaa syöttönsä rauhassa. Filppula pääsi syötön jälkeen kiekon kanssa kasvotusten IFK-maalilla tänään hyvin torjuneen Dave Stathosin kanssa eikä erehtynyt. Suuri ansio maalin synnyssä oli myös ketjun kolmannella pelaajalla Tomi Mäellä, joka toisen syöttöpisteen lisäksi ansioitui blokkamalla IFK:n puolustajan ulos tilanteesta tarjoten Filppulalle vapaan reitin maalintekoon.

Bergenheim puolestaan pääsi Stathosin kanssa vastatusten melko tarkalleen kaksi minuuttia myöhemmin. Muun Jokerien nuorisokaartin lailla kauden mittaan kehittynyt ja vastuuta ottanut kiekollinen puolustaja Sami Lepistö purjehti pikkumustan kera hyökkäysalueelle ja toimitti kiekon maalin eteen. Bergenheim kiitti ja kuittasi toimittaen kiekon Tampereen seudulla lanseerattuun kiekkoilutermiin joka tunnetaan nimellä ylämummo.

Bergenheim ja Filppula olivat asialla myös kun Jokerit siirtyivät 4-0 johtoon ottelun toisen erän puolenvälin paikkeilla. Bergenheim tarjoili keskushyökkääjälleen namupassin maalin takaa ja Filppula toimitti kiekon ohi Stathoksen yhdellä kosketuksella.

Ottelussa jaettiin, ilmeisesti SM-liigan uusia ohjeita mukaillen, melko runsaasti ns. kahvausjäähyjä mm. estämisestä ja koukkaamisesta. Illan kuluessa nähtiin silti vain yksi ylivoimamaali Tomek Valtosen ja Glenn Metropolitin toimesta, kun Valtonen vei isännät 3-0 johtoon ajassa 28:07 jatkaen Metropolitin hänelle sokkosyöttönä toimittaman kiekon komealla läheltä-ja-ylös-tyyppisellä rystylaukauksella IFK:n maalin kattoon.

IFK heräilee kolmanteen erään

-Kyllä aina pitää olla ylpeyttä taistella 60 minuuttia. Me pystyttiin kolmannessa erässä tarjoamaan sitä mitä meiltä odotettiin. Meillä oli siinä erässä aika syttysä luistin ja oltaisiin tarvittu ehkä hieman tuuriakin tuossa, kelaili Aravirta.

-Toinen maali jäi uupumaan ja se ois ollu se viimenen kipinä meille, jatkoi vieraiden päävalmentaja.

Vieraiden toista maalia pääsivät vuorollaan yrittämään niin Kimmo Kuhta kuin Kim Hirschovitskin, joiden molempien läpiajot päättyivät varsin ponnettomiin laukauksiin, joiden torjuminen ei tuottanut varmoja otteitaan Jokerien maalilla jatkaneelle Pasi Häkkiselle kummoisempia ongelmia.

Jos vaikka vieraiden kahden ensimmäisen erän ainoita valopilkkuja olivat olleetkin maalivahti Stathos ja yritteliäästi fyysiseen peliin pyrkinyt nuori (niinikään nuorten MM-pronssimitalisti) Lennart Petrell, sai Stathos tehdä kolmanteen erään tilaa Jan Lundellille kun Aravirta koitti herätellä joukkojaan.

Petrell puolestaan alkoi saada erässä tukea muiltakin, kun joukkue heräsi taistelemaan viimeiseen erään.

Kapteeni Toni Söderholm teki sen ainoan minkä todellinen henkinen johtaja voi tilantessa tehdä. Hän teki sen ensimmäisen maalin kolmannen erän kolmannella minuutilla.

-Mä luulen että meillon jotenkin vähän henkisesti vaikee vaihe päällä, mietiskeli IFK:n kapteeni pelin jälkeen.

-Ehkä kun on tauko tulossa ja tommosta. Valmistautuminen vähän epäonnistu, mä en osaa sanoo miksi. Me oltiin kuitenkin sovittu semmoset asiat jotka ei liity mihinkään muuhun kuin siihen että oma sydän on kohallaan.

-Meidän yks teema oli just että kaksinkamppailut on hoidettava. Siks tää on vähän kismittävää että ne kusi sitten ihan kokonaan. Alku oli tahmee ja Jokerit vei pelii ihan totaalisesti, harmitteli Söderholm.

Illan kolmas kahden tehopisteen mies Glen Metropolit kaunisteli numerot vielä viiteen yhteen toimitettuaan kiekon hallitusti tyhjään maaliin IFK:n pelatessa kuudella kenttäpelaajalla ilman maalivahtia ottelun lopussa.

Jokerivalmentaja Hannu Jortikka ei malttanut kovin paljon hehkuttaa illan peliä isäntien kannalta komeasta lopputuloksesta huolimatta.

-Kaks erä oli hyvää ja kolmas erä oli kyllä huono meiltä, latasi isäntien käskyttäjä.

-Oikeen kyllä hävettää että voidaan jättää keskittyminen tänne koppiin ja lähdettiin viimeseen erään odottamaan että peli loppuis. Järkyttävä määrä harhasyöttöjä ja pakit heittelee kiekkoa ihan minne sattuu. Onneksi toi Häkkinen nyt piti meitä pystyssä.

-Pari erää oli meiltä aika hyvää liikettä kyllä, myöntyi Jortikka kehumaankin omiaan.

Nuorille ratkaisijoille Jortikalta löytyi myös positiivista palautetta.

-He on saaneet tänä vuonna peliaikaa ja vastuuta ja he on siitä kiittäneet. Tuo on se tapa jolla heidän tuleekin kiittää. Tarkotus on ollu, kun tähän kauteen on lähdetty, että ekaksi noille nuorille annetaan peliaikaa. Aika kiitettävästi he on sitä peliaikaa saaneetkin ja noin kun pelaavat niin saavat jatkossakin tietenkin.