Jokerit palasi niukkojen voittojen tielle

Helsingin Jokerit piti sarjapisteet kotonaan alkukaudesta tutulla kaavalla kukistamalla vierasjoukkue Porin Ässät niukasti maalein 2-1. Jokerit on edelleen voittamaton kotihallissaan. Illan erikoisuus oli lahden takaa Ruotsista paikalle saapunut tuomarikolmikko.

Kapteeni Peltonen isäntien sielu

Ensimmäinen erä tarjosi maukkaita tilanteita molemmin puolin. Jokereiden vahva alun jälkeen myös vierasjoukkue pääsi hyvin peliin mukaan. Ässien kultakypärä Markku Tähtinen johti porilaisten pirteintä ketjua. Lähimpänä maalintekoa oli kuitenkin puolustaja Tomi Pöllänen joka pääsi läpiajoon Jokereiden Tomek Valtosen istuessa kyynärpäätaklauksesta saamaansa kahden minuutin rangaistusta.

Jokereiden kapteeni ja kultakypärä Ville Peltonen hääri erän aikana useasti Ässien riesana vieraiden puolustusalueella, järjestellen joukkuetovereilleen maalipaikkoja tuhlailtavaksi. Maukkaimman syötön kapteenin lavasta sai puolustaja A-J Niemi. Peltosen hieno esityö päättyi kuitenkin varakapteeni Niemen ponnettomaan laukaisuyritykseen.

Anaheimin organisaatiosta Ilmalaan palannut A-J pääsi kuitenkin tehopisteiden makuun, kun Jokerit päästi armollisesti Ässien Markku Tähtisen pois jäähyaition ahtaudesta vain viiden sekunnin tehokkan peliajan istumisen jälkeen. Erää oli jäljellä enää 14 sekuntia, kun teletappi Jukka Hentunen merkkautti tililleen kauden viidennen maalinsa. Niemen lisäksi asemiaan pistepörssissä kohensi niinikään ex-anaheimilainen Antti Aalto.

Ässät tasoittaa toisessa erässä

Toisen erän ensimmäinen puolisko ei tarjonnut hienouksia. Keskimmäisestä jaksosta uhkasi tulla ennätystylsä, kunnes erän ensimmäinen tilastomerkintä saatiin Ässien kannalta riemukkaasti reilun 11:n pelatun minuutin jälkeen. Puolustaja Pasi Peltonen toimi syöttäjänä, kun keskushyökkääjä Richard Rochefort toi patapaidat tasoihin. Vieraat saivat tasoituksestaan hengen päälle ja heti maalin jälkeen tuomittu jokerijäähy innosti Ässäpakan esittämään varsin mallikasta ylivoimaa. Lisämaalit jäivät erästä kuitenkin puuttumaan.

Ville Peltonen hääräsi jälleen ajoittain suvereenisti Jokereiden hyökkäyspäässä. Toisen erän suurimman tuhlaapojan palkinnon pokkasi Jukka Hentunen onnistuttuaan sutimaan Peltosen tarjoileman varman maalipaikan harakoille.

Jokeritkin pääsi erässä kokeilemaan kahteen otteeseen ylivoimaa. Etenkin jälkimmäisen ässäjäähyn aikana isäntien ylivoimapyöritys oli mallikasta. Paras maalintekopaikka siunaantui Antti Aallolle. Toiselle erätauolle poistuttiin kuitenkin tasatilanteessa 1-1.

Kolmas erä ja pakollinen maali

Ässät aloitti viimeisen erän pirteästi. Vahva alku ei kuitenkaan tuonut kaivattuaa maalia ja ottelun painopiste siirtyi pikkuhiljaa porilaispäätyyn, vaikka vieraiden Juha Kiilholma pääsikin kokeilemaan jokerivahti Lehtosen kestävyyttä läpiajotilanteessa.

Isäntien ykköskentän vyörytys tuotti tulosta ajassa 54:42. Kulmista ei vanhan viisauden mukaan tehdä maaleja mutta maukkaiden syöttöjen tarjoilemista ei sen sijaan kiellä kukaan. Antti Aalto sai kunnian olla illan ainoa jokeripelaaja joka pystyi maalintekoon kapteeni Peltosen herkullisista lättysyötöistä. Aallon suoraan syötöstä ampuma laukaus livahti hieman helpon näköisesti maaliin ässävahti Langkown jalkojen välistä. Muutoin vahvasti esiintyneen kanadalaisvahdin puolustukseksi on kuitenkin sanottava Peltosen syötön tulleen melko kuolleesta, maalivahdista katsottuna kaukalon oikeasta, kulmasta.

Ässät sai vielä kertaalleen hengen päälle jouduttuaan tappiolle. Lukuisista hyvistä tilanteista huolimatta jokeripuolustus, maalivahti Kari Lehtonen ja onni estivät kuitenkin tasoitusmaalin synnyn. Sen paremmin aikalisästä tai maalivahdin poisottamisestakaan ei ollut siivittämään illan vierasjoukkuetta jatkoajalle ja pisteille.

Lähinnä maalin tekoa ottelun lopussa oli isäntien pirteä hyökkääjänuorukainen Teemu Laine, jonka sutaisu ei mennyt tolppaa kauemmas tyhjästä ässämaalista.

Ruotsalaiskolmikko oikeutta jakamassa

SM-liigan ja Elitserienin yhteistä tulevaisuutta ennakoiva tuomarikolmikko osoitti todeksi ainakin yhden lahdentakaisesta kiekkosarjasta vallitsevan ennakkoluulon. ‘Kahva- ja peruutteluliigassa’ Ruotsissa päätyökseen puhaltavaa päätuomari Krister Lärkingiä eivät näyttäneet vähimmässäkään määrin häiritsevän pelaajien luova mielikuvitus mailan käytön monien eri variaatioiden ahkerassa soveltamisessa.

Ruotsalaistuomareiden kunniaksi on sen sijaan laskettavissa, että heitä ei näyttänyt myöskään kiinnostavan illan pääroolin varastaminen. Noudatettua linjaa toteutettiin eleettömästi, eikä aika näyttänyt herroilla käyvän pitkäksi, vaikkei tasaiseen tahtiin päässytkään näyttämään kansainvälisiä tuomarimerkkejä toimitsija-aition suuntaan.

Numerot tekevät oikeutta

Yhden maalin ero lopputuloksessa isäntien eduksi oli melko oikeutettu lopputulos. Yhtä oikeutettua olisi ollut myös niukka ässävoitto. Vaikka Scott Lankow keräsikin Kari Lehtosta enemmän torjuntoja, jakautuivat maalintekopaikat huomattavasti tasaisemmin. Maalit ovat usein pienestä kiinni.

Jokerikäskyttäjä Raimo Summanen jakoikin Ässille tunnustusta.

-Aina puhutaan Jokerien laajasta materiaalista. Tänään oli kuitenkin hyvä nähdä, että kun Ässät halusi pelata, heillä riitti paljon parempia pelaajia kuin meillä. Tämä on liigan fakta, nimillä et pelaa yhtään.

-Oli tiukka peli. Ässät pelaa hienoa jääkiekkoa. Se on miehekäs joukkue, jatkoi Summanen.

-Jokerit teki kaksi maalia, me tehtiin yksi, ei siinä sen kummempaa. Meidän ois enemmän pitänyt tehdä omista paikosta. Minun mielestäni peli oli tasainen, olisi voinut päättyä maalin voittoon kummalle tahansa. Jos joku väittää meitä taistelun puutteesta, niin sitten ei ollut peliä katsomassa, ässäkomentaja Mika Toivola kiteytti otelun melko onnistuneesti.