Ässät syvensi Jokerien ahdinkoa

LIIGA / Raportti
Ässät jatkoi Jokerien syöksykierrettä kohti sarjan keskikastia, kun se haki tiistaina pisteet Helsingistä. Ottelu ratkesi vieraiden terävään alkuun ja hyvin ajoitettuihin tappoiskuihin.

Porin Ässät haki jo kauden neljännen voittonsa Helsingistä, kun se kukisti tiistaina Jokerit tämän kotihallissa. Vieraiden päävalmentaja Karri Kivi kiitteli joukkueensa iltapuhdetta.

– Olen tosi tyytyväinen tämän päivän esitykseemme, Kivi totesi.

– Kerrankin voi sanoa, että laajalla rintamalla tuli paljon hyviä asioita: maalivahtipeli, ylivoima, alivoima, sitoutuminen, allemenot, kaikki sellainen,

Ässien erikoistilannepelaaminen Jokereille myrkkyä. Tomas Zaborsky katkaisi neljän ottelun maalittoman putkensa jo erän kolmannella minuutilla. Slovakialaislaituri karkasi Stephen Dixonin kanssa alivoimalla 2–1-hyökkäykseen, jonka päätteeksi Zaborsky ohjasi keskushyökkääjänsä nappisyötön jokerimaaliin.

Ryan Caldwell puolestaan rankaisi vielä ennen kymmenennen minuutin täyttymistä ylivoimalla, kun puolustajan lyöntilaukaus yllätti Eero Kilpeläisen. Caldwell ja Kristian Kudroc siirtelivät kiekkoa poikittain siniviivalla, kunnes laukaisupaikka avautui. Jokerien väsynyt alivoimanelikko ei ehtinyt peittämään kuin maalivahtinsa näkökenttää.

– Ihmettelen, millainen ilme meillä oli pelata. Varsinkin ottelun alussa Ässät oli vahvempi liikkeessä ja kaksinkamppailuissa, tiivisti kotijoukkueen käskijä Erkka Westerlund.

– Vaikka kahden maalin tappioasemassa tuli lisää liikettä ja yrittämistä, se oli väkinäistä.

Jäähypenkiltä osumaa ihaili tuore jokerihankinta Josef Boumedienne, joka passitettiin kaksiminuuttiselle polvitaklauksesta. Puolustaja yritti taklata keskialueella Joel Armiaa, mutta myöhästyi tilanteesta hitusen.

Ässien kolmannessa erikoistilannemaalissa kahden aiemman maalin tekijät olivat syöttäjinä. Ässät pelasi osuman aikana viidellä kolmea vastaan, kun Ben Eaves joutui jäähypenkille korkeasta mailasta heti Nichlas Hardtin kyseenalaisen ryntäysjäähyn perään.

Dixon haki erikoistilanteessa jälleen maalin edestä Zaborskya, mutta tämä sai kiekkoon vain osittaisen osuman. Peliväline ajautui Caldwellin luistimiin, ja tämä onnistui potkaisemaan sen edelleen Veli-Matti Savinaiselle. Kilpeläinen ylipelasi tilanteessa pahoin, eikä ehtinyt takaisin maalinsa suulle.

Tasakentällisin maalit tasan

Kotijoukkueen paras osa oli sen kolmosketju. Avauserässä Antti Kerälälle avopaikat tarjoilivat vuorollaan niin Jarkko Ruutu kuin Jani Ritakin, mutta keskushyökkääjälle maalinteko ei maistunut. Ensimmäisestä paikastaan hän laukoi rystyltä ylärimaan, toisessa syötti selkänsä taakse tyhjään paikkaan.

Lopulta Kerälän ketjun työnteko palkittiin kuitenkin kavennusmaalilla. Ross Lupaschuk piti kiekon hyökkäysalueen puolella, ja Rita heitti pelivälineen kohti Ässien maalia. Ruutu sai mailansa väliin, ja kotijoukkue nousi maalin päähän.

Erotuomarikaksikko Tero ToivolaJari Leppäalho tarjosi Jokereille kavennuspaikkoja kahdessa viimeisessä erässä neljän ylivoiman verran, mutta kotijoukkueen pakkopeli oli tehotonta.

Päätöserän alussa Ässät lisäsi johtonsa jo kolmeen maaliin. Severi Sillanpää voitti kaksinkamppailun Teemu Erosta vastaan puolustussiniviivallaan ja lähetti Mark Leen Zaborskyn kanssa ylivoimahyökkäykseen.

Kun Ossi Väänänen pelasi Zaborskyn pois tilanteesta, pääsi Lee purjehtimaan rauhassa jokerimaalin eteen ja sijoittamaan kiekon Kilpeläisen taakse. Kivi kiitteli tuoreen ässähankinnan panosta muutenkin kuin maalin vuoksi.

– Tietysti Mark Leen panos miellytti. Uusi mies, ollut muutaman päivän mukana, esitti tänään sen näköistä peliä, jonka takia hänet on tänne otettu, Kivi näki.

– Hän toi eloa niin vaihtoaitioon, kopin puolelle kuin jäällekin.

"Olen todella pettynyt"

Westerlund myönsi ottelun jälkeen, että Ässät oli parempi joukkue. Päävalmentajan päähuomio kohdistui kuitenkin omaan joukkueeseen ja erityisesti sen henkiseen tilaan.

– Olen todella pettynyt meidän suoritukseemme tänään. Tämä oikeastaan poikkesi kaikista tämän kauden peleistämme, Westerlund mietti.

– Tahtopuolella jäimme Ässistä. Otan siitä vastuun. Noin tahdotonta joukkuetta ei voi olla kotikentällä.

Joukkueeseen liittyi maanantaina ensimmäistä kertaa koko kauden aikana uusia pelaajia organisaation ulkopuolelta. Westerlundin mukaan ryhmädynamiikan horjuminen ei kelpaa selitykseksi joukkueen vaisuuteen.

– Totta kai kun tulee uusia pelaajia, se vaikuttaa koko joukkueeseen, mutta ei se näin paljon saisi vaikuttaa.

Jokerit pelaa seuraavan kerran torstaina, kun se matkustaa Lappeenrantaan SaiPan vieraaksi. Ässät puolestaan isännöi perjantaina Tapparaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle