Turkulaista ylivoimaa Tampereella

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita nähtiin kentän molemmissa päädyissä.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves ja TPS kävivät tasaisen kamppailun, jossa maaleja tehtiin vuorotahtiin. TPS oli tamperelaisia isäntiään ylivoimapelissään 0-3 parempi, kun taas tasakentällisin Ilves vei ottelua 2-0. Näin loppulukemat kirjattiin TPS:lle jatkoaikalukemin 2-3.

Tiistai-illan ottelu oli tapahtumiltaan vauhdikas ja värikäs, molempiin suuntiin vuorotahtiin etenevä. Turkulaisten ote oli läpi koko ottelun määrätietoisempi ja nopeasti keskialueen ylittämiseen tähtäävä. Turkulaisten ykköskäskijä, Kai Suikkanen, ei suostunut ottelun jälkeen myöntämään, että tähän olisi jollain tapaa joukkuetta valmistettu.

– Ei millään lailla, mutta hyvä, jos katsomoon siltä näytti.

Katsomoon todellakin näytti TPS:n panostaneen Ilvestä enemmän aktiiviseen pelaamiseen. Keskialueen nopean ja suoraviivaisen ylittämisen ohella joukkue karvasi Ilvestä paljon aktiivisemmin hyökkäysalueella aiheuttaen ongelmia tamperelaisjoukkueen avauksille ja hyökkäyksiinlähdöille. Niin ikään joukkue osasi käyttää takamiestä hyökkäysten päättämiseen – laukaukset lähtivät erinomaisilta paikoilta, tosin Ville Kolppanen oli tällä kertaa niissä tilanteissa parempi.

Kolme kertaa kiekko ylivoimalla Ilveksen maaliin

Ylivoimapelaaminen ei ole ollut TPS:n parhaita avuja tällä kaudella. Tiistai-iltana Hakemetsässä ylivoimapelaaminen kuitenkin nousi arvoon arvaamattomaan, kun kaikki vierasjoukkueen maalit tulivat ylivoimakuvioiden seurauksena.

– Ei olla oltu maailman parhaita YV:ssä, totesi Kai Suikkanen ottelun jälkeen vakavana, mutta selvästi tyytyväisenä tiistain onnistumisista.

Pelkkää turkulaisten onnistumista ei TPS:n ylivoimamaaleissa kuitenkaan ollut. Myös kotijoukkue Ilves saa ottaa kontolleen ainakin osan ylivoimamaalien synnystä. Esimerkiksi Milan Jurcinan annettiin ensimmäisessä erässä yrittää ylivoimalla siniviivavetoa neljä kertaa Ilveksen kärkikarvaajien turkulaispuolustajaa millään lailla häiritsemättä. Toisessa erässä ensimmäinen ylivoimaveto vei sitten kiekon hyvin pelanneen Ville Kolppasen selän taakse.

Myös toisessa ja kolmannessa TPS-maalissa Ilves-puolustus olisi voinut hieman tarkemmalla pelaamisella estää maalien synnyn. Toiseen maaliin saatiin saatiin ohjuri TPS-mailasta, kun taas voittomaaliksi muodostuneessa kolmannessa tamperelaisille tuttu Matias Sointu pääsi täysin vapaasti aivan maalinkulmalta siirtämään kiekon ajassa 64:45 Ilves-maaliin.

Erittäin hyvä peli meiltä!

Näin analysoi Kai Suikkanen omiensa esitystä tiistaina, ja kertoi olevansa erittäin tyytyväinen ennen kaikkea puolustuspelaamiseen. Mutta tuntui TPS-valmentajaa miellyttävän myös voitto jatkoajalla, sillä juuri jatkoajat ovat olleet vaikea pala joukkueelle.

– Helpottava voitto. Ollaan oltu kahdeksan kertaa jatkoajalla, ja vain kerran voitettu.

Jatkoa ajatellen Suikkanen odotteli täydennystä joukkueensa sairastuvalta – isojen saappaiden täyttäjiä on hänen mukaansa useita poissa.

- Norrena, Lucenius, Wlllsie, ja monta muuta on vielä poissa.

Oliko Ilves vielä onnen seitsemännessä taivaassa?

Tamperelainen kotijoukkue ei ollut Hakametsässä omalla tasollaan kuin vain hetkittäin. Olisiko hyvän olon tunne makeasta voitosta Oulussa vielä tuntunut mielessä. Tätä mietti myös Ilveksen valmentaja Tuomas Tukkolakin ottelun tauottua. Tuokkola antoi varauksetta tunnustuksen TPS:n esitykselle todeten lopputuloksen olleen turkulaisten hyvyyttä. Mutta samalla hän totesi oman joukkueensa saamattomuuden olleen osaltaan viemässä kahta pistettä Turkua kohti.

– Pelattu, hävitty, parempi voitti. Näin kuului Tuomas Tuokkolan lyhyt ja ytimekäs analyysi.

– Ei oltu pelissä kiinni.

Ja myönsi tamperelaisvalmentaja myös sen, että voitto Kärpistä oli vielä joukkueellaan rasitteena tiistai-iltaan valmistautumisessa.

– Meillä on oppimisprosessi vielä kesken. Ei osattu käsitellä noin isoa voittoa kunnolla.

Harvinainen tuomio ottelun päätöshetkellä

Hakametsässä vihellettiin ottelun jo päätyttyä, ajassa 64:45, harvinainen tuomio, kun Ilves-vahti Ville Kolppaselle määrättiin 2 + 10 minuutin rangaistus pelin viivyttämisestä.

- Tuomio oli täysin oikein, ilmoitti ottelun tuomaritarkkailija, Pekka Rindell ottelun jälkeen.

Tuomas Tuokkola ei halunnut millään lailla laittaa syytä tappiosta tuomareiden tiliin.

– Aivan turhaa syyttää tuomareita sen jälkeen, kun esityksemme oli tällainen. Meillä oli 65 minuuttia aikaa ratkaista ottelu, kuului Tuokkolan rehti vastaus.