Laine takoi kypärätempun - Kankaanperän taklaus kuumensi tunteita

LIIGA / Raportti
Patrik Laine pääsi tuulettamaan uransa ensimmäistä hattutemppua.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Ulosajo, maali punaviivalta ja 17-vuotiaan superlupauksen uran ensimmäinen hattutemppu. Näistä aineksista oli Hakametsän lauantai-illan trilleri kasattu.

Hakametsässä nähtiin lauantai-iltana hyvin tapahtumarikas ottelu, kun Ilves ja Tappara ottivat yhteen tuplapeliviikonlopun toisessa osaottelussa. Ottelun sankariksi nousi nuorten MM-kisoissa suurenkin yleisön tietoisuuteen lopullisesti noussut Patrik Laine, joka nakutti paikallisvastustajan verkkoon uransa ensimmäisen hattutempun.

Tappara-sankari oli ottelun jälkeen kuitenkin vaatimattomalla päällä, eikä nostanut ottelua ikimuistoisimpien joukkoon.

− Kyllä se MM-finaali on ikimuistoisempi. Vaikka ihan mukava pelihän tämä oli ja kaikin puolin oli kiva pelata. Ja vielä kun sai muutaman maalinkin tehtyä, niin olihan se kivaa.

Laine aloitti ottelussa maalinteon ensimmäisen erän loppupuolella. Ilves-kapteeni Tapio Laakso istui kampitusjäähyä, ja Tapparan ylivoimamylly jauhoi kiekon Laineelle melko pieneen kulmaan, mutta laukaus ohitti silti Ilves-vahti Hannu Toivosen.

Kankaanperän taklaus puhutti

Ensimmäinen erä oli Laineen maalia lukuun ottamatta melko unelias, mutta toisessa erässä alkoi tapahtua.

Heti erän alussa norjalaispuolustaja Alexander Bonsaksen iski siirretyn rangaistuksen aikana kiekon viivalta lyöntilaukauksella jo toistamiseen Ilves-maaliin ja vei Tapparan 2-0-johtoon.

Vain muutama minuutti tästä nähtiin ottelun puhuttanein tilanne, kun Liigan kaikkien aikojen jäähytilastoa johtava Markus Kankaanperä taklasi kiekotonta Kai Kantolaa ja ajettiin ulos kentältä. Otteluvalvoja Mikko Subanin mukaan tuomio oli täysin oikea.

− Taklaus tuli kiekottomaan pelaajaan niin sanotusti puun takaa, kyllä 5+20 oli siitä oikea tuomio.

Ilves ei saanut nauttia viiden minuutin jäähystä kuitenkaan kuin minuutin verran, kun heti taklauksen jälkitilanteesta Laakso merkkautti itselleen kakkosen väkivaltaisuudesta. Myöhemmin Ilvekselle tuomittiin vielä toinen kaksiminuuttinen väärästä vaihdosta, eivätkä tupsukorvat näin ollen saaneet hyödynnettyä pitkää ylivoimaansa.

Toisessa erässä tuomittiin lopulta yhteensä 47 minuuttia jäähyjä. Myös itse peli aaltoili hyvin nopeasti puolelta toiselle. Välillä ottelu muistuttikin enemmän nuorten peliä kuin pääsarjatason jääkiekkoilua.

− Kyllähän siinä kaikennäköistä tapahtui, oli ulosajoja sun muuta. Vähän väliä jouduin verryttelemään aitiossa, kun kentällä tapahtui kaikenlaista. Kyllä tämä enemmän vaikutti junnupeliltä kuin liigapeliltä, Laine ihmetteli ottelun jälkeen.

Toisen erän viimeiset seitsemän minuuttia olivatkin sitten puhdasta Ilves-näytöstä. Matias Sointu ja Eero Savilahti toivat ensin kotijoukkueen tasoihin. Tommi Välimaa iski erään lopulliseksi niitiksi vielä illan erikoisimman: lämäri punaviivalta yllätti Tappara-vahti Tomi Karhusen, kun pelikellossa oli aikaa jäljellä vain puoli sekuntia.

Jatkoaika Hat Trick Laineen näytöstä

Kolmannessa erässä ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi Laineen ottelun toinen osuma nelisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätöstä.

− Hyvin saatiin pelattua kiekko Artulle (Ilomäki) siihen, ja se sitten veti ohi ja kiekko kimposi sopivasti takatolpalle. En tarkasti nähnyt mistä se meni sisään, yritin vain suupaista maalille ja hyvä että jostakin meni sisään, Laine kertasi ottelun tasoitusosumaa.

Jatkoaika olikin sitten Laineen näytöstä. 17-vuotias hyökkääjä oli jäällä yli puolet ajasta ja laukoi peräti viisi kertaa. Ennen ratkaisuosumaansa Laine pääsi jo nokikkainkin Ilves-vahti Toivosen kanssa, mutta Forsberg-harhautus ei tuottanut toivottua tulosta. Ajassa 64.38 kiekko kuitenkin lopulta löysi tiensä viimeisen kerran ohi Toivosen.

− Meidän kultakypärä (Kristian Kuusela) näki siinä ihan kohtalaisesti meikäläisen, joka oli menossa maali eteen. Koetin siinä jotenkin rystyltä sitten ohjata sisään, kiva että pomppi, Laine kertasi voittomaalin syntyä.

− Onhan nuo kolme-kolmoset ihan hauskoja. Kentällä on tilaa, ja pystyy tekemään kaikennäköisiä juttuja. Henkilökohtaisesti tykkään ainakin, ja ainahan se on kivempi kiekon kanssa pelata kuin että joutuisi puolustamaan. Kokeillaan nyt jatkossakin pelata yhtä hyvin kuin nyt.

Hattutemppu oli siis Laineelle uran ensimmäinen aikuisten peleissä. Tuliko kiekko otettua talteen?

− En ottanut. Ehkä joku muu otti, mutta ei tule harrastettua tuollaisia. Ihan kivahan se tietysti olisi, jos sen saisi talteen, mutta ei tullut nyt otettua.

Pelipaikka on sinetöity laidalle

Pohjoisamerikkalaisessa mediassa on spekuloitu nuorten MM-kisojen jälkeen Laineessa olevan ainesta myös keskushyökkääjäksi. Mies itse ei lämpene ehdotukselle.

− En ole varmaan vaihdon vaihtoa pelannut elämäni aikana sentterinä. Siinä joutuu puolustamaan liikaa, paremmin minulle sopii laiturin rooli. Ja vielä kun en osaa tippaakaan aloittaakaan, niin olisi se vähän vaikeaa.

− Vaikka eihän sitä tiedä, jos sitä oikein alkaisi harjoitella, niin ehkä se voisi sujuakin. Mutta tällä hetkellä taitaa olla parempi, että pysyn vain siellä laidalla, Laine naurahti.

Se, kummalta laidalta Laine maalinsa tekee, ei sitten olekaan niin tarkkaa, vaikka vasemmalla hän mieluummin viihtyy.

− Tämä kausi on oikeastaan kokonaan tullut pelattua vasemmassa laidassa. Se on se mun juttu, tykkään enemmän viilettää siellä. Sieltä pystyy ehkä vähän paremmin haastamaan. Mutta kyllä toinenkin laita onnistuu, jos valmentaja minut sinne haluaa laittaa. Siellä pelataan mihin käsketään, vaikka pakkina.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo