Lukko helppoon vierasvoittoon tehottomasta Ilveksestä

Hakametsän vähämaalinen ja löysävauhtinen tiistaipeli ratkesi Vesa Toskalan mokaan purkukiekon käsittelyssä. Toisessa päässä Mika Noronen piti huolen siitä, että raumalaisten sarjasijoitus nousi pykälällä.

Ilveksen maalinteko-ongelmat eivät ainakaan helpottuneet siitä tiedosta, että kanadalaissentteri Mark Leen sopimus oli purettu ennen ottelua. Myös Lukko teki tupsukorvista kesykissoja melko vaivattomasti, eikä vierailijoidenkaan positiivisuussarakkeeseen liikoja merkintöjä tullut.

– Itseluottamuspula meillä on, kun tilanne on tämmöinen. Kyllä pelaaminen kärsii tilanteesta ihan selvästi, mutta pelaajien yritykseen pitää olla tyytyväinen, Ilveksen Raimo Helminen mietti.

Lukko jättää Ilves-puolustuksen avoimet ovet hyödyntämättä

Ottelun alkupuoli oli hyvin vierasvoittoista jääkiekkoa. Lukko myllytti hyökkäyksen toisensa perään Vesa Toskalan maalille ja haluttoman oloiset tamperelaispuolustajat juoksentelivat välillä jopa hölmön näköisesti perässä. Perttu Lindgren ja Teemu Aalto osuivat tolppaan samassa vaihdossa muutaman sekunnin välein.

Varsinkin raumalaisten kärkiketjut Lauri Tukonen – Lindgren – Janne Keränen sekä Mark BomersbackKris BeechCharles Bertrand olivat liekeissä. Avausmaalin teki Tukonen, joka murtautui Keräsen tyylikkäästä one-timer -syötöstä puolittain läpi ja ohitti tarkalla ranteella kotijoukkueen nestorivahdin.

Kahdennellatoista minuutilla syntynyt maali sai Ilveksenkin tajuamaan, että Hakametsässä on käynnissä liigamatsi. Seuraavissa vaihdoissa Lukon pyöritys loppui kuin seinään ja oli Mika Norosen vuoro joutua töihin. Ilveksen Matias Myttynen oli raumalaispuolustajan polvea vaille tasoitusmaalin tekijä, kun mies pääsi yrittämään tyhjään maaliin Norosen oltua täydellisesti poikittaisliikkeessä.

Kun Lukko ei käyttänyt etsikkoaikaansa yhtä maalia paremmin hyväksi, tuli Ilves tasoihin. Puolustaja Jyrki Jokipakka ampui Jesse Niinimäen reboundista, eikä tiellä tällä kertaa ollut sen kummemmin polvia kuin Norostakaan.

Sankari se on antisankarikin

Toinen erä oli erikoisemmasta päästä. Alkuminuutit mentiin varsinkin Ilveksen kolmoskentän Ville KorhonenAntti KangasniemiMikael Kuronen ansiosta Lukon päädyssä. Vieraat saivat kuitenkin ohjattua hyökkäykset kulmiin yhtä helposti kuin suurin osa tupsukorvien edellisistäkin vastustajista. Muutamat puolustajien vuotamat maalipaikat nautiskeli Noronen suojiinsa.

Ilveksen konttaus jatkui Toskalan johdolla.

– Hyvä, vahva alku, mutta sitten vähän lasketeltiin ja annettiin siimaa. Ja Ilves taas nosti tempoa. Heidän hyökkäyspelinsä on vaarallista, eikä me oikein saatu tukittua sitä, summasi Juha Vuori Lukon vierasreissun alkupuolta.

Seitsemän minuutin kohdalla tapahtui mielenkiintoinen episodi. Kettunuttujen Harri Tikkanen osui vahingossa mailallaan Tommi Välimaata poskeen sen verran kovaa, että tämä jäi jään pintaan tarkistamaan naarmujaan, joita tulikin. Päätuomari Tom Laaksonen oli tilanteessa näköetäisyydellä, mutta ei viheltänyt rangaistusta ennen torikokousta. Lopulta Tikkasen tuomio oli 2 + 2 minuuttia.

Epätavallisen jäähyn aikana syntyi myös pelin epätavallinen voittomaali. Ilveksen tähtimaalivahti Toskala realisoi liigan huonoimman ylivoimajoukkueen esitykset antamalla kiekon karvaamaan luistelleelle Janne Keräselle. Tamperelaisten puolustajat eivät ehtineet hätiin, vaan Keränen siirsi Lukon uudelleen johtoon, kun taukoon oli aikaa kahdeksan minuuttia.

Ilveksen tuska huokuu katsomoon ja katsomosta

Kolmas erä oli Ilveksen vaisusta kiristä ja Lukon riittävästä puolustuspelistä johtuen pelailua. Isännät pääsivät taas ylivoimalle, mutta syöttöpeli oli mielikuvituksetonta kuin Painajainen Elm Streetillä -elokuvien jatko-osat.

Lopullisesti Ilveksen mahdollisuudet kuoppasivat Nils Bäckström, Antti Kangasniemi ja Toni Rajala loppuerän jäähyillään. Kaksi jälkimmäistä tulivat minuutin välein, joten Lukko pääsi 5-3 -ylivoimatilanteeseen, josta syntyi myös Lauri Tukosen suoraan syötöstä täppäämä kolmas vierasmaali. Rajalan rangaistus oli niin yleisön kuin vaihtoaitiossa palautetta antaneen Helmisen mielestä väärä, vaikka kotijoukkue ei totuuden nimessä järin vaaralliselta vaikuttanut muutenkaan.

Ilveksen rämpiminen välittyis protestihengessä esiintyneen fanikatsomon ohella myös valmentaja Helmisestä.

– Pojat yritti ihan hyvin. Alku oli aika hankala, oltiin kohmeessa viikonlopun jälkeen. Säilyttiin kuitenkin ihan hyvin mukana pelissä ja pystyttiin ekassa erässä loppua kohden parantamaan.

– Toskala pelasi hyvin. Oli meillä paikkoja sen jälkeenkin. Ei vaan päästy maalille.

Lukon Juha Vuoren jutuista kävi ilmi, että voitosta huolimatta raumalaiset ovat vasta välivaiheessa.

– Me ollaan haettu hyvää latausta ottelun alkuun ja nyt saatiin sellainen. Seuraava asia on, miten me pystytään jatkamaan sitä. Sellaisen ehjän, jauhavan 60-minuuttisen perässä tässä ollaan.

– Kolmanteen erään tultiin paremmin. Hyvin blokattiin laukauksia pois ja Noroselta erinomainen peli.

Ilves on Lukko-tappion jälkeen kaikki tilastotekosyytkin huomioiden jumbona, sillä HPK nykäisi voitollaan kolmen pisteen kaulan tamperelaisiin. Lukkoa kolme pistettä auttoi yhdeksännen sijan arvoisesti. Suora pudotuspelipaikka lienee raumalaisilta jo karannut (12 pistettä), mutta ero alemman viivan alla kirivään Tapparaan kasvoi viiteen pisteeseen.

Ilves jatkaa runkosarjaa torstaina Tapparaa vastaan, Lukko kohtaa perjantaina Äijänsuolla HIFK:n.