Ärsyyntynyt Ilves juoksutti sarjakärjen puolustusta

Ilveksen ja KalPan kohtaaminen ei noudattanut ennustettua kaavaa kuin pisteiden jakautumisen merkeissä. Hurjistunut tupsukorvalauma yllätti sarjakärjen housut kintuissa pelitapahtumien osalta. Ari Ahosen nollapelin myötä KalPa kuitenkin taisteli niukan vierasvoiton.

Paperilla ottelun olisi pitänyt olla täysin vierasjoukkueen heiniä. Kalakukkokaupungin ylpeydellä oli takana viisi peliä ilman pistemenetyksiä, kun Ilveksen vastaava kuntopuntari näytti saldoa nolla. Vaikka kotijoukkue olikin edellisessä pelissään HPK:a vastaan näyttänyt varovaisesti merkkejä paremmasta, ei olisi uskonut, että tiistaina kiekko pyöri suurimmaksi osaksi KalPan päädyssä.

Kuopiolaisten puolustustaistelu palkitaan maalilla

Jäällä olleiden joukkueiden otteista tuli mieleen, ovatko pelipaidat menneet sekaisin. Ilveksen hyökkäyksiinlähdöt olivat silmiinpistävän paremmin organisoituja kuin edellisissä otteluissa. Tamperelaiset pelasivat tällä kertaa kiekkoa jokaiselle hyökkäyskaistalle, mikä aiheutti KalPan päädyssä tilanteita toisensa jälkeen.

KalPan ensimmäisen erän pelasti hyvän puolustuspelaamisen ja Ari Ahosen lisäksi Ilves-painetta rikkoneet jäähyt. Ensimmäisen kaksikymmenminuuttisen aikana kotijoukkueen pelaajat hankkiutuivat jäähytilastoihin kolmesti, ja KalPa pääsi vuorostaan kokeilemaan onneaan. Ensimmäinen mainittava vieraiden maalipaikka siunaantui Sakari Salmiselle, joka neppaili tyylikkäästi itsensä nokikkain Toskalan kanssa Bäckströmin ollessa jäähyllä erän puolivälissä.

Mark Lee ei osu maalia kohti sitten millään.

Kuparista ei rikottu, ennen kuin pelikelloon oli tullut lukema 14:47. Ilveksen pelaajista kokeilemassa olivat tähän mennessä ehtineet käydä esimerkiksi Matias Myttynen ja Ville Korhonen, mutta ottelun ainoan maalin tekijäksi merkittiin KalPan Matti Koistinen. Puolustaja jäi aloituspisteen kohdalle vapaaksi ja Jyri Junnilan hienosta puolenvaihdosta syntynyt laukaus meni Korhosen jalan kautta Toskalan ohi.

Pelitapahtumien varjossa 0-1 -tilanne erätauolla oli vääryys. Ketjumuutoksia tehnyt Ilves vyörytti pitkästä aikaa hyökkäyksiä kaikkien kentällisten voimin, kun KalPasta hereillä tuntui olevan vain kärkiketju. Alakerrassa herroja olivat sen sijaan kilpipaidat, Ahonen etunenässä.

Maalinteon sietämätön vaikeus

Toisen erän ensiminuuttien ajan jatkettiin siitä, mihin jäätiin. Ilves myllytti, KalPa juoksi perässä hämmentyneenä. Masi Marjamäen, Mark Leen ja Matias Soinnun ketju sai parin minuutin kohdalla aikaan sekasortoa Ahosen maalilla, kun kanadalaissentteri ensin sohi lätkää metrin päässä maaliviivasta ja Sointu yritti vanhanaikaista. Tilanteesta laitettiin KalPa-puolustaja Henri Laurila jäähylle maalin tahallisesta siirtämisestä, mutta Ilves ei saanut nollaansa rikki vieläkään, tällä kertaa lähinnä Leen erikoisten syöttöratkaisujen takia.

Pelin lähestyessä puoltaväliä vieraat alkoivat saada peliään kasaan muutenkin kuin valotaululla. Matti Kuparisen johtama ykkösvitja sai kiekon hieman pitemmäksi aikaa Toskalan päätyyn, ja parin seuraavan vaihdon ajan saivat tamperelaispakit vuorostaan olla hippana.

Myös KalPa hukkasi etsikkoaikansa jäähyilyyn ja erätauon lähestyessä ote siirtyi taas kotijoukkueelle. Ottelun maukkaimmassa tekopaikassa nirsoili Lee, joka tälläsi Jesse Niinimäen maalikoostetason syötön jälkeen tyhjästä maalista tolppaan.

Viimeinen erä tahkottiin taas täysin sarjajohtajan maalilla. Ilves jatkoi työmäärässä ja päättäväisyydessä mitattuna huikeaa tasonnostoaan, mutta KalPa pysyi kuin pysyikin Ahosen johdolla perässä. Tupsukorvat kävivät päälle neljäntoista laukauksen verran, mutta yksikään veto ei löytänyt tietään Ville Korhosen tolppakutia lähemmäksi maalia, vaikka tasoitusmaalia jahdattiin välillä viidellä kolmea vastaan. KalPan alivoimavastuuta saanut jarrukenttä pääsi kerran Jyri Junnilan ja Ossi Saarisen toimesta 2-1 -hyökkäykseen, mutta laukauksta ei tullut ja Toskala jäi torjuntatilaston mukaan loppujen lopuksi täysin työttömäksi päätöserässä.

Ilves hakkasi päätään seinään lopussa kuudella kenttäpelaajalla, mutta Ahosen napsittua vielä Leen ja Koistisen viimeiset yritykset loppui 4893 katsojaa vetänyt tiistaipeli lukemiin 0-1.

”Käykää hakemassa muutama pullo Tapiota”

Ilveksen parhaimmistoa oli kultakypärää kantanut puolustaja Ville Koistinen. Paluumuuttaja kertoi pelitapamuutosten pikku hiljaa purevan, mutta myönsi maalittomuuden hiertävän korvienkin välissä.

- Kyllä esitykseen voi olla tyytyväinen. Vaihdettiin kolme-neljä peliä sitten pelitapaa ja nyt se alkaa menemään päähän. Enemmän yritetään rakentaa peliä ja rauhoittaa, Koistinen sanoi ja kertoi pitävänsä puolustajien roolin kasvusta avauspelissä.

- Totta kai tappioputki painaa kopissa. Kyllähän sen nyt aistii, nuoremmista pelaajista varsinkin. Ei se kuitenkaan murehtimalla parane, koitetaan pysyä rentona ja pelata sitä peliä mitä osataan.

Tähtipakki itse ei osoittanut turhaa tiukkapipoisuutta, kun ilmaan heitettiin kysymys korvienväliä löysentävän saunaillan tarpeesta.

- Hyvää tekisi! Käykää hakemassa muutama pullo Tapiota, pidetään huomenna vapaapäivä, Koistinen heitti, vaikka sarjajumbon ohjelmassa tosin on keskiviikkoaamuna päävalmentaja Juha Pajuojan mukaan punttitreeni.

KalPan luotsi Tuomas Tuokkola vaikutti siltä, että lahjahevosen hampaisiin ei katsella.

- Kyllä tämä peli oli Ilveksen hyvyyttä. He olivat äärettömän hyviä. Me ei päästy sota-alueelle. Peli ei mennyt käsikirjoituksen mukaan siinä mielessä, että jouduttiin puolustamaan paljon. Ei päästy siihen meidän aktiiviseen kiekolliseen pelaamiseen.

- Toiseen erään sitten parannettiin. Kolmannessa erässä Ilves ei sitten loppujen lopuksi saanut kauheasti maalipaikkoja. Kyllä Arska oli kultaakin kalliimpi meille, Tuokkola suitsutti muuri-Ahosta.

KalPa jatkaa liigan piikkisijalla, pisteen edellä Pelicansia. Kärkisija ei vaikuttanut nostaneen Tuokkolan kengänpohjia ylös maasta.

- Positiivisesti olen yllättynyt. Yritetään olla nöyriä. Peliä pitää parantaa, jos halutaan jatkaa voittojen tiellä.

Ilveksen tappioputki piteni kuuteen ja joukkue pysyi viimeisenä sarjataulukossa. Joukkueiden pelit jatkuvat perjantaina, jolloin KalPan voittojen tien yrittää pysäyttää Niiralassa Oulun Kärpät, ja Ilves kohtaa Pelicansin toista kertaa kahden viikon sisään, nyt Lahdessa.