Kasperi Kapanen ei ole maitojunapoikia

Kasperi Kapanen on palannut.
Kuva © Jarno Hietanen
Kasperi Kapanen ja Janne Keränen takasivat KalPan hienolle kaudelle jatkoa. Hyökkääjäkaksikon maalit toivat hyvän vierasesityksen lisäksi voiton Ilveksestä.

Keskiviikkoinen Ilves-KalPa-kamppailu tarjosi erinomaista viihdettä katsojilleen. Seitsemän osumaa ja tasainen ottelu tekivät ottelusta mielenkiintoisen ja arvaamattoman.

KalPa saapui Hakametsään sarjakolmosena. Viimeisimpänä kuopiolaisten kiekkokontrollijääkiekkoon masentui hallitseva mestari Kärpät. KalPa vei lauantaina kotiottelunsa puhtaasti 2-0.

Ilves taas oli viime viikon otteillaan kiihdyttänyt jo kolmen ottelun voittoputkeen. Tupsukorvat joutuivat muokkaamaan rankasti kokoonpanojaan loukkaantumisien ja kultakypärä Teemu Rautiaisen yhden ottelun pelikiellon vuoksi. Esiin astui jarrusentterinä tunnettu Tapio Laakso.

KalPan aktiivinen alku

KalPan normaali vieraspelaaminen imee kotijoukkueesta ja –yleisöstä mehut hitaalla temmollaan ja totaalisella kiekonhallintapelaamisellaan.

Keltamustat olivat ottelun alussa jopa poikkeuksellisen aktiivisia. Pekka Virran miehistö määräsi ottelun temmon mielensä mukaan, ja Ilves kyttäsi vastaiskuja.

KalPa hyödynsi hallintansa kahdella avauserän maalilla. Avausminuuttien täydellinen dominointi johti Michal Birnerin 1-0-maaliin. Maali roikkui jo pidempään ilmassa ennen Mikko Jokelan ja Birnerin loistavaa pelaamista. Osuma oli Birnerille jo kauden seitsemäs.

Ilves kuittasi ottelun tasoihin alivoimalla. Yksi ottelun sankareista, Tapio Laakso kiihdytti alivoimalla läpiajoon ja viimeisteli häirinnästä huolimatta tasoituksen. Laakso saa kiittää maalista Eero Savilahden riistoa puolustussiniviivalla.

KalPa siirtyi ensimmäiselle erätauolle 2-1-johdossa Atte Pentikäisen merkkausvirheen seurauksena. Janne Keränen jäi maalin edessä vapaaksi, sai pomppukiekon lapaansa ja nosti kädet kattoon juuri ennen erätaukoa.

Työmyyrä hoitaa maalitykin hommia

Ilves otti toisessa erässä ohjat käsiinsä. Joukkue pelasi huomattavasti aktiivisemmin ja fyysisemmin. Myös Ilveksen usein kyseenalaistettua maalintekovoimaa löytyi kotijoukkueesta.

Sami Sandell tasoitti ottelun lisäksi pomppumaalien saldon ajassa 30.59 ylivoimalla. Toisen erän sankari oli kuitenkin Laakso.

Hetken päästä KalPa-puolustaja Joona Harjama joutui siivoamaan maalia kohti pomppineen kiekon kädellään pois maalivahdin alueelta. Ilveksen päävalmentaja Tuomas Tuokkola asetti rangaistuslaukausta ampumaan juuri Laakson.

Tuokkolan luottosentteri ei erehtynyt. Laukaus upposi KalPan Eero Kilpeläisen puikoista sisään. Maali oli Laakson kauden viides ja työteliäs kahden suunnan sentteri onkin Ilveksen sisäisen maalipörssin ykkönen.

Laakson vastuullinen pelaaminen on muuttunut kauden edetessä kiekolliseksi johtajuudeksi. Tämä on ollut tupsukorville arvokasta kärkisentteri Turo Asplundin ollessa telakalla.

Tyyntä ennen myrskyä

Kolmas erä ei tarjonnut ensimmäiseen kymmeneen minuuttiin viitteitä ottelun kääntymisestä KalPalle. Kasperi Kapanen oli kuitenkin asiasta eri mieltä.

Kapanen puhkoi Ilveksen puolustuksen millintarkalla syötöllä, Janne Keränen laukoi ja tasoitti pelin 3-3-lukemiin, kun ottelua oli jäljellä alle seitsemän minuuttia. Loistava syöttökuvio ja kliininen viimeistely kuuluivat ehdottomasti illan ykkössuorituksiin. Kapanen osoitti heti kauden toisessa liigapelissään, että paluu Liigaan ei kulkenut todellakaan maitojunalla.

Jatkoaika ei tuottanut vauhdikkaasta pelistä huolimatta osumia. Voittomaalikilpailun jälkeen viimeisen naurun nauroi KalPa. Ratkaisijaksi nousi tasoituksen syöttänyt Kapanen harhautuksellaan. Näin KalPa nousi sarjataulukossa jo toiselle sijalle ja jatkaa kahden ottelun voittoputkessa eteenpäin.

KalPa kiipeää kaukaloon ensi kerran perjantaina kotiottelussa Pelicansia vastaan. Ilves saa odottaa seuraavaa peliään lauantain JYP-otteluun asti.