Fyysinen peli käänsi voiton Ilvekselle

LIIGA / Raportti
Ilveksen fyysisyys oli KalPalle liikaa.
Kuva © Mikko Pylkkö mikko.pylkko@jatkoaika.com
Ilves otti tärkeän voiton pudotuspelitaistelun kannalta. Tupsukorvat yllättivät kuopiolaisvieraat fyysisellä pelillään. Ilveksen ratkaisijaksi nousi voimalaituri Antti Tyrväinen, joka voittomaalin lisäksi iski ensimmäisessä erässä KalPa-puolustajan kanveesiin.

Ilves lähti horjuttamaan KalPan kiekkokontrollia kovalla taklauspelillä. Ensimmäinen erä olikin tyylipuhtaasti Ilveksen. Tamperelaiset hakivat aktiivisesti taklauksia saaden vierasjoukkueen taitopelaajat raiteiltaan.

Erityisesti nuori puolustaja Joonas Lyytinen kävi kuumana ja oli aktiivisesti mukana vihellysten jälkeisissä väännöissä. Pienet nujakoinnit tuntuivat olevan KalPan ainoa ase Ilveksen aggressiiviseen pelityyliin.

− Olen tyytyväinen siihen kuinka otimme KalPalta tilan pois, sanaili Ilves-valmentaja Tuomas Tuokkola.

− Mielestäni me olimme tänään hyviä ja pelasimme ehjät 60 minuuttia. Lappeenrannassa pelasimme hyvin ja teimme hyviä asioita. Iso suunnitelma tähän peliin oli jatkaa siitä. Tavoite oli pitää peli tiiviinä ja olla valmiina kamppailemaan.

KalPan valmentaja Pekka Virta oli toisenlaisissa tunnelmissa. 

− Tyytyväinen en missään tapauksessa ole. Pelistä puuttuu kaikki rentous.

− Nyt tärkeintä on pitää pää kylmänä ja mennä seuraavaan kohteeseen.

Lämpöä kaukaloon lisäsi Antti Tyrväisen kova avojään taklaus KalPa-puolustaja Mikael Seppälään. Seppälä talutettiin jäältä vaihtopenkille, mutta ensiavuksi riitti jääpussi niskaan, ja isokokoinen puolustaja palasi pian tositoimiin.

Myös ensimmäisen erän ainoa maali nostatti tunteita. Ylivoimansa lopulla Ilves toi kiekon laidalta maalille. KalPa-puolustajat survoivat jäähän sekä Ilves-hyökkääjät että maalivahti Andy Chiodon. Aleksi Mustonen runnoi kiekon maalin kulmalta verkkoon. Maalin olisi voinut hylätäkin, mutta nyt aloitus osoitettiin keskiympyrään.

KalPa piristyi toiseen erään

Vierasjoukkue tuli toiseen erään huomattavasti paremmalla jalalla. Nopeat KalPa-hyökkääjät vyöryttivät hyvällä jalalla hyökkäyksiä Ilves-päätyyn. Hyvää yritystä ei kuitenkaan palkittu, vaan Ilves rankaisi pitkän pyörityksensä päätteeksi.

Steven Zalewski syötti maalin takaa, ja Tyrväinen tykitti suoraan syötöstä ylämummoon. Enemmän taklauspelillään esillä ollut Tyrväinen sai odotella lapa pystyssä parhaalla laukaisusektorilla tovin jos toisenkin.

KalPa ei kuitenkaan lannistunut, vaan jatkoi vaarallisia hyökkäyksiään heti seuraavassa vaihdossa. Erän lopulla KalPa sai pelata kolme peräkkäistä ylivoimaa, mutta tulos jäi vaisuksi. Kaksi laukausta kopsahti suoraan Joonas Korpisalon olkapäähän, mutta ylivoimien viihdyttävin anti oli yksi ottelun monista hässäköistä vihellyksen jälkeen.

Kasperi Kapanen väänsi yli 20 senttiä pidemmän Atte Pentikäisen jäähän, ja molemmat komennettiin jäähylle väkivaltaisuudesta.

− Fyysinen lataus oli hyvä. Ja erityisesti se, että saimme pidettyä sen yllä läpi ottelun, Tuokkola kiitteli omiaan.

Virta taas oli huolissaan kuopiolaisten tilanteesta.

− Olemme pelanneet aika rohkeasti koko kauden, vieläpä altavastaajina. Meillä oli se mahdollisuus kiivetä alhaalta ylöspäin. Parhaimmillaan olimme sarjataulukossa toisena. En tiedä, kuka silloin mietti mitäkin, mutta enää ei ole syytä miettiä.

− Selvästi joukkue on nyt jumissa ja kaipaa johtajia.

KalPan kiri jäi vajaaksi

Heti kolmannen erän alkuun Ilvekselle tarjottiin mahdollisuus ratkaista ottelu, kun Jukka Voutilainen otti jäähyn koukkaamisesta. Tupsukorvien ylivoima oli kuitenkin tehotonta ja ideatonta.

KalPa pääsi maalin päähän vähän ennen kolmannen erän puoliväliä. Keskushyökkääjä Arttu Ilomäki purjehti omasta päästä hyökkäysalueelle ja laukoi terävällä rannelaukauksella kiekon ohi Korpisalon.

− Kolmannessa erässä vasta alkoi kulkea paremmin. Toki siinä on jotain inhimillistäkin. Me olemme nuori joukkue ja olemme nyt tällaisessa kohdassa, Virta pohti pelin kulkua.

− Ylivoima kertoo paljon joukkueen tilasta. Siinä ei ollut mitään luovaa, vaikka yksi maali tehtiin.

Jäähyyn johtanut tilanne herätti yhtä paljon tunteita kuin Ilveksen avausmaali. Ilves-hyökkääjä lyötiin poikittaisella mailalla laitaan hyökkäyspäässä, mutta tilanteesta ei tuomittu jäähyä. Pentikäinen lähti kostamaan tilannetta, ja tuloksena oli isokokoiselle puolustajalle 2+10-minuutin jäähy päähän kohdistuvasta taklauksesta.

− Maalit tulivat kovan työn kautta. Saatanan tiukasti väännettiin, muotoili Tuokkola.

− Mielestäni pelasimme kolmannen erän hyvin. Saimme pitkiä hyökkäyksiä ja tapettua aikaa pois pelikellosta.

Ilves sai uuden ylivoimamahdollisuuden hieman myöhemmin, mutta maaliin asti kotijoukkue ei kiekkoa saanut. Tyrväiselle tarjottiin ottelun sankarin viittaa viitisen minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä, mutta laiturin ohjaus avopaikasta osui Chiodon patjaan.

Viimeisen minuutin KalPa pelasi ilman maalivahtia. KalPa pääsi pari kertaa laukomaan, mutta Ilves-puolustus Korpisalon johdolla kesti loppuun asti. 

Tuokkola oli tyytyväinen joukkueensa peliin.

− Olemme menneet eteenpäin viime peleissä. Se on meidän päämäärä, että pelaamme peli peliltä paremmin. Silloin meillä on mahdollisuus voittaa pelejä.

− Elämme kovia aikoja. Toiset kestävät, toiset eivät. Tässä mitataan pelaajat ja joukkue, analysoi Virta KalPan tilannetta.

Tuokkola ei halunnut vielä miettiä pudotuspelipaikkaa, vaikka Ilveksen tilanne nyt näyttääkin valoisalta HPK:n hävittyä Ässille.

− Ei mitään ajatuksia pudotuspelipaikasta. Huomenna tulemme hallille ja harjoittelemme ylivoimapeliä. Torstaina harjoittelemme viisikkopelaamista, että saamme pidettyä paketin tiiviinä.

− Iso asia on se, että meidän pitää toteuttaa niitä asioita, mitä olemme pelillisesti löytäneet. Tärkeintä on keskittyminen omaan pelaamiseen – ei se, kuka on vastassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle