Silmälasi-imitaatioita ja itsekriittisiä veskareita Hakametsässä

Tuomas Pihlman kävi Tampereella.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves ja Ässät eivät saaneet paremmuudestaan selvää ennen voittomaalikilpailua. Lausuntoautomaatti Pekka Virta oli elementissään.

Hakametsän vihreäpaitainen joukkue on ollut tänä syksynä vaikea voitettava, varsinkin kotikaukalossaan. Ässät lähti Tampereelle haastajan asemassa, mutta vei pisteet loppujen lopuksi lukemin 3-4 voittomaalikilpailun jälkeen.

Porilaiset selvisivät huonosta alusta ja latoivat toisessa erässä kolme uunia kahdeksaan minuuttiin. Se vei pohjat ennakkoon odotetusta kotivoitosta ja laittoi Ilveksen itselle vieraaseen tilanteeseen.

Avauserä oli melko lailla tupsukorvien. Tehoketju Jiri Veistola - Turo Asplund - Michael Keränen loi paikkoja joka vaihdossa ja muu Ilves piti porilaiset lähtöruudussa. Ässät ei ensin saanut Sami Mutasta, Severi Sillanpäätä ja Ziga Jegliciä lukuun ottamatta mitään aikaan. Kotijoukkue ajoi keskialueella poikkeuksellisen kovaa painollisen puolen hyökkääjiin kiinni ja pakotti porilaiset poikittaissyöttöihin, mikä hidasti hyökkäyksiä tehokkaasti.

Turo Asplundin maali vei Ilveksen johtoon, mutta toisessa erässä Tampereen taivas synkkeni. Ässät yllätti isäntänsä täysin. Peli pyöri koko erän Ville Kolppasen maalilla ja tuloksena olivat Jeglicin, Sami Lähteenmäen ja Sami Mutasen maalit.

Maalivahti Kolppanen oli allapäin varsinkin Mutasen laitalämäristä.

− No aika tasainen pelihän se oli. Siltä se omiin silmiin näytti, oli odotettavissakin. Ei mitään. Päästin siinä kolmannen vähän helposti. En todellakaan ole tyytyväinen omaan peliin, ylivoimaisesti huonoin itseltä. Ei saa näköjään tuudittautua yhtään mihinkään. Ei saa tuntua hyvältä missään vaiheessa, pitää vaan reenata kahta kauheammin.

Ilveksen puolustajat sortuivat kauden ensimmäistä kertaa pieneen löysäilyyn, Martti Järventie ja Jarkko Näppilä etunenässä. Avauspeli ja miesvartiointi ei ollut Liigan kärkitasoa. Kolppanen ei kuitenkaan antanut kuittia, ainakaan julkisesti.

− En ainakaan huomannut mitään erikoista. Mun mielestä jätkät pelasi hyvin. Taisteltiin kolmeen-kolmeenkin. En tiedä, mitä ajatuksia tuli päähän toisen maalin jälkeen. Niitä menee välillä, vaikkei saisi, Kolppanen jatkoi itseruoskintalinjalla.

Ässät-koutsi Virta sai penalttia

Ilves todellakin taisteli tasoihin. Kavennuksen paiskasi Simon Gysbers kahden miehen ylivoimalla ja Asplund sai tasoitettua pelin vielä ilman maalivahtia, vaikka Ässät puolusti todella huolellisesti ja viisikko piti merkityt paikkansa.

Kahden miehen ylivoima saatiin aikaan, kun päävalmentaja Pekka Virta hattuili tuomarikaksikko Aleksi Rantalalle ja Stefan Fonseliukselle - tai näytti hattuilevan, näkökulmasta riippuen.

− Tää tulee siihen sanomaan että mä näytin silmälasit ja antaa kaksi minuuttia viidellä kolmea vastaan! Niin kuin mä olisin näyttänyt jotain tällaisia [näyttelee kiikareita] eleitä. Miettikää nyt vähän, minkä kokoisista peleistä on kysymys. Miesten liiga, jumalauta, pelataan tuplaotteluita ja sarja on tasainen. Ihan oikeasti, se kaivaa sieltä tuommoisen, Virta tilitti.

− Sitten, eikö siellä ole muuta katottavaa? Fonselius puhaltaa siihen jäähyn, ja Rantalan ensimmäinen reaktio on ruveta katteleen, mihin päin mä otsaani hieron tai silmälaseja näytän. Ei jumalauta. Ei mitään järkeä.

− Ensimmäinen erä oltiin jo purjeessa, en mä sitä sano, että parempia oltaisiin oltu. Mutta kyllähän näillä iso vaikutus on peliin, valmentaja naulasi.

Lopputuloksena pisteitä meni yksi enemmän Poriin. Ilves voitti enemmän kaksinkamppailuja ja loi tilanteita, mutta Ässät kiitti nöyrästi harhasyötöistä ja käytti paikkansa hyväksi. Maalittoman jatkoajan jälkeen ammuttiin rankkareita - Niklas Hagman ja Sami Lähteenmäki osuivat, Turo Asplund ja Roberts Jekimovs eivät.

Huomenna jatketaan Porin Isossamäessä samoilla joukkueilla.