TPS:lle kärkipelipisteet

Turun Palloseuran jääkiekkoilijat hakivat kaksi tärkeää vieraspistettä Helsingistä voittamalla HIFK maalein 3-4. SM-liigan kärkikamppailussa tilanne vaihtui ensimmäisen erän 3-1 -kotijohdosta kahden viimeisen erän aika.

Illan ottelun ensimmäinen erä oli vauhdikasta peliä, jossa oli myös tapahtumia. Erä oli tuloksellisesti IFK:n, vaikka TPS pääsi yrittämään ylivoimapeliä kolmesti. IFK:sta jäähyllä istuivat kakkosilla ensin Toni Söderholm kampituksesta, ja sitten Jere Karalahti polvitaklauksesta ja lopuksi Mikko Laine selästä taklaamisesta. Ottelun ensimmäinen erä olikin varsin fyysistä kiekkoa, oli oli lähellä, ettei tilanne karannut tuomari Jyri Rönnin käsistä kotiyleisön protestoidessa jäähyjä.

Ottelun avausmaali syntyi Laineen rangaistuksen aikana, mutta kotijoukkueen toimesta. Puolustaja Pasi Saarinen riisti kiekon puolustusalueella ja karkasi läpiajoon. Antti Hulkkonen joutui rikkomaan Saarista, ja seurauksena oli hieman yllättäen rangaistuslaukaus. IFK:n erikoismies Kimmo Kuhta suoritti kuljetuksen, ja teki varmasti maalin. IFK:n ja ottelun toinen maali syntyi jo seuraavalla minuutilla, kun Turo Järvinen sai rebound-kiekon ja syötti harkinnan jälkeen kiekon maalille nousseelle Toni Häppölälle, joka pääsi ohjaamaan kiekon ohi TPS-vahti Tuomo Karjalaisen.

IFK pääsi pelaamaan ottelun ensimmäistä ylivoimaansa muutama minuutti ennen erän loppua Markku Paukkusen saatua kakkosen koukkaamisesta. IFK:n ylivoima tuotti tulosta, vaikkakin onnekkaasti. Jere Karalahden siniviiva laukaus epäonnistui ja pomppi maalin eteen Toni Söderholmille, jonka jatko tuli suoraan takatolpalla odottaneelle Kimmo Kuhdalle. Kuhta pääsi viimeistelemään ottelun toisen maalinsa tyypilliseen tapaansa helpon näköisesti.

Peli ei kuitenkaan ollut ratkennut, sillä TPS nosti itsensä mukaan taisteluun erän viimeisellä minuutilla. Mikko Eloranta pelasi kiekon IFK:n maalin takaa maalilla päivystäneelle Jani Kiviharjulle, joka pääsi laukomaan täysin vapaasti ja ohitti IFK:n maalilla jälleen pelanneen Dave Stathosin.

TPS nousee ohi

Ottelun toinen erä alkoi heti TPS:ta vahvasti. Arttu Luttinen istui koukkaamisjäähyä kun Ville Vahalahti toi kiekon laidasta ylös ja syötti sen keskellä TPS:n ykkösketjun sentterille Antti Aallolle, joka nosti kiekon hienosti maalin yläkulmaan ohi Stathosin. Sama TPS:n ykkösketju oli asialla ottelun tasoittaneessa maalissa erän puolen välin jälkeen. Peli pyöri IFK:n puolustusalueella, ja kiekko nousi Aallolta korkealle. Paikalle ehti ensimmäisenä Mikko Eloranta, joka laukoi suoran pompusta kiekon Stathosin kautta maaliin.

Elorannalla oli toisessa erässä paikkoja maaleihin kun ensin hänen laukauksensa kimposi Söderholmin kautta Stathosin torjunnaksi, joka oli valumassa maaliin Jere Karalahden ennättäessä hätiin. Elorannan läpiajon Stathos torjui selvemmin.

Ottelun toisessa erässä saatiin pöytäkirjaan myös rangaistusmerkintöjä. Viisi minuuttia ennen erän loppumista Jere Karalahti ajettiin ulos laitataklauksen jälkeen. Karalahti taklasi TPS:n Matias Metsärantaa, joka kaatui laitaan päin. TPS:n viiden minuutin ylivoiman katkaisi Niko Mikkolan kakkonen, eikä ylivoiman aikana syntynytkään pahoja tilanteita. 4-4 -pelissä IFK sai sen sijaan aikaan hyvääkin pyöritystä.

Ottelun ratkaiseva maali nähtiin heti kolmannen erän alussa. Illan ykkösmies Mikko Eloranta pääsi Antti Aallon laukauksen paluukiekkoon ja teki illan toisen maalinsa ainoastaan 38 sekunnin pelin jälkeen. Loppuerän TPS pelasi hyvää puolustuspeliä IFK:n yrittäessä ajoittain enemmän tai vähemmän tuloksellisesti tasoitusta. Ainostaan kesken pelin uudelleen koottu ykkösketju Pärssinen-Harkins-Kuhta sai painetta TPS:n päätyyn, mutta selkeitä maalipaikkoja ei oikeastaan ollut lainkaan.

TPS:n kammo ohi

Illan ratkaisuhahmoja olivat TPS:n hyvään vireeseen päässeet kokeneet hyökkääjät Mikko Eloranta ja Antti Aalto. IFK:n puolelta Kimmo Kuhta oli jälleen hyvässä vedossa ja loi peliä parhaiten. Jere Karalahden ulosajoon johtanut taklaus herätti jonkun verran puhetta ja Hannu Aravirta oli huolissaan pelaajien turvallisuudesta, hänen mielestään selkää käännetään taklaajaa kohti liian usein.

TPS:n valmentaja Jukka Koivu oli tyytyväinen joukkueensa voitettua Helsingissä.

- Ensimmäinen erä oli ihan naapurin. Tämän Helsingin vanhan hallin areenan pieni kammo joka oli havaittavissa jo ensimmäisen kerran kun täällä vierailtiin näkyi. Toiseen erään saimme kiekollista pelaamista rauhoitettua, meillä ei ollut kiekkoa ensimmäisessä erässä oikeastaan ollenkaan.

- Meidän ylivoimapelaaminen oli aika vaatimatonta, vaikka olimme katsoneet vastustajan alivoiman. Siihen olen tyytyväinen että tilanne rauhoittui ja pojat alkoivat pikkuhiljaa pitämään kiekkoa ja aloimme pelata tätä peliä. Se oli se iso asia. Tietysti kun onnistumisia tuli niin itseluottamus myös nousi, jopa Helsingin hallissa, Koivu summasi.

- Noita pelaajia jotka ovat tulleet loukkaantuneiden tilalle, niin se on hieno asia että he ovat näin voimakkaasti ottaneet kantaa ja tunne tasolla pystyvät pelaamaan kapasiteettinsa äärirajoilla, Koivu kiitteli nuoria pelaajiansa.

IFK:n valmentaja Hannu Aravirta ei voinut olla tyytyväinen ottelun lopputulokseen, vaikka alku olikin jälleen hyvä.

- Aika kovalla prosentilla tehtiin lukemiksi 3-0. Sitten tuli strategisille hetkille maalit: ensimmäisen erän loppuun, toisen erän alkuun jäähy ja maali ja kolamannen erän alkuun maali. Ei oltu kyllä hereillä.

- Ei kyllä menneet omatkaan ratkaisut nappiin: Ensimmäistä kertaa kun laitoin vanhan ykkösketjun yhteen niin heti kolahti omissa ja sitten kuin vaihdettiin Häppölän ketju pelaamaan Aaltoa vastaan kolmannen erän alussa niin heti napsahti omiin. Niitä temppuja yrittää vaikka minkä verran mutta tänään nekään eivät toimineet, Aravirta harmitteli muutoksiaan.

- Tepsi oli hyvä, varsinkin toisessa erässä. Kolmannessa erässä rutistettiin hyvin, mutta ei saatu sitten enää Tepsin puolustuksen läpi kiekkoja maalivahdin taakse.